Rozšířené

10 zimních středisek, kde se již lyžuje

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Teploměry ukazují stále nižší teploty a tak je čas vytáhnout lyže a snowboard a najít rukavice, páteřák, helmu a další vybavení. Pak už jen stačí sledovat, kdy a kde se otevřou sjezdovky. V Čechách si ještě chvíli počkáme, ale u našich sousedů se již jezdí.

Vyrazit před hlavní sezónou má několik výhod. Jezdí se za mimosezónní ceny, ubytování je levnější a fronty u vleků jsou menší. Pokud tedy ještě nemáte plány na prodloužený víkend na konci října, podívejte se, kam můžete vyrazit.

1. Kitzsteinhorn – Kaprun

Kitzsteinhorn je nejstarším ledovcovým ski areálem v Rakousku. Je součástí lyžařského střediska Zell am See – Kaprun. Pro české lyžaře a snowboardisty je to jedno z nejoblíbenějších středisek. Důvod je jednoduchý. Není to daleko a panují tam stabilní sněhové podmínky.

Zdroj: Pixabay - Kaprun

Momentálně se jezdí na 12 kilometrech sjezdovek a v provozu je 9 lanovek. Za jednodenní skipas zde zaplatíte 47 eur. Středisko nabízí i zvýhodněný skipas na 1,5 dne. Vyplatí se, pokud vyjíždíte až v sobotu ráno a do střediska se dostanete až kolem poledne. Kompletní ceník naleznete zde.

Skiareál Kitzsteinhorn se nachází přibližně 450 km od Prahy. Cesta autem trvá 5,5 hodiny.

2. Pitztal Glacier

Úžasná panoramata, upravené sjezdovky a přes 20 kilometrů sjezdovek. To je Pitztal Glacier, nejvyšší ledovec v Tyrolských Alpách. Lyžařská sezóna zde začíná již v září a končí až v květnu.

Zdroj: Pixabay

Pokud vyjede nyní, svezete se na 9 kilometrech sjezdovek a 6 lanovkách. Zde se však jezdí již za sezónní ceny. Za jeden den lyžování tak zaplatíte 44 eur. Dva dny poté vycházejí na 84,00 eur. Kompletní ceník naleznete zde.

Cesta trvá necelých 7 hodin a ujedete 550 kilometrů.

3. Dachstein Glacier

O kvalitním zážitku z lyžování není pochyb. Toto středisko se ale snaží i o to, aby se návštěvníci i bavili. Připravili pro několik atrakcí: visutý most Sky Walk, schody do prázdna nebo ledový palác. Vše v ceně skipasu. Výhled z vrcholu je považován za jeden z nejhezčích v celých Alpách. Navíc vznikl panoramatický okruh „panoronda“, který má přes 40 km.

Zdroj: Pixabay - Dachstein

Nyní jsou otevřeny 3 kilometry sjezdovek, jezdí 4 lanovky a pod lyžemi či snowboardem budete mít 40 cm sněhu. Ačkoliv je na tom Dachstein v tomto hledisku nejhůř, stále je to dostačující sněhová pokrývka.

Zde máme až do 23. 12. mimosezónní ceny. Za jednodenní skipas tak zaplatíte 46,50 eur, dvoudenní permice vás vyjde na 89 eur. Kompletní ceník naleznete zde.

4. Sölden

Nejnavštěvovanější zimní středisko Rakouska se pyšní 2 ledovci Rettenbach a Tiefenbach a je známý bohatým doprovodným programem, spousty bary a v neposlední řadě i svou vysokou cenou. Každý vášnivý lyžař by se sem však měl podívat. A aby to peněženku tolik nebolelo, je lepší vyjet mimo hlavní sezónu.

Zdroj: Pixabay - Solden

Středisko má přes 144 km sjezdovek, avšak nyní jich je otevřených mnohem méně. Komu by ale nestačilo 32,7 km. Najdeme zde i skoro metr sněhu. To zní skoro jako pohádka…

Navíc se zde jezdí za mimosezónní slevy. První vlna končí v 18. 11., druhá v prosinci a pak se již najíždí na hlavní sezónu. Nyní zde můžete jezdit jeden den za 48 eur, dva dny poté vyjdou na 91,50 eur. Poté se cena lehce zvedá. Detailní ceník zde.

5. Zermatt/Breuil-Cervinia/Valtournenche – Matterhorn

Nejvýše položené středisko v Evropě a nejspíš i nejdražší středisko v celé Evropě. Nachází se na hranicích Švýcarska a Itálie. Zalyžujete si tak v obou zemích. Připravte se jen na to nejlepší. Stejně jako ski areál Sölden, patří i tento ski areál k těm, které musíte navštívit.

Zdroj: Pixabay - Zermatt

Ski areál má přes 300 km sjezdovek. Už nyní se však svezete na 24 km. Na vrcholku je přitom už 160 cm sněhu!

Cena skipasu je zde daleko vyšší než v ostatních střediscích. Za jeden den zaplatíte 79 franků, což jsou necelé 2 000 Kč, a zajezdíte si pouze ve Švýcarské oblasti (Zermatt). Pokud se chcete dostat i do Itálie (Cervinia), budete si muset připlatit 13 franků. Kompletní ceník naleznete zde.

6. Kaunertal Glacier

Kaunertal je nejmladší ledovec z celého Tyrolska. Tento rakouský vrchol je naprosto ideální pro milovníky nových trendů v lyžování a snowboardingu. Proto se stal také velice oblíbeným hlavně mezi mladými lyžaři. Také tu probíhá spousta akcí a závodů.

Zdroj: Pixabay - Kaunertal

Z celkové délky 21.8 kilometrů sjezdovek je v současné době zpřístupněno 16 kilometrů a na vrcholku se setkáme se 45 centimetry sněhu. Cena za 1 den lyžování pro dospělého je 39 Eur.

7. Passo dello Stelvio

Italská oblast nacházející se v regionu Bormio, kousek od hranic s Bolzanem. Skiareál je i díky modrým a červeným sjezdovkám vhodná i pro začátečníky nebo rodiny s dětmi jako ideální místo, kde se nyní naučit lyžovat.

Zdroj: Pixabay

V současné době je na vrcholku 150 centimetrů sněhu a v provozu je 7 z celkových 9 kilometrů. Cena lyžování je vyšší, dospělý na jeden den vyjde na 40 Eur, za dítě dáte 36 Eur.

8. Val Senales Glacier

Italský ledovec ležící na hranicích Itálie a Rakouska, který oceňují hlavně nadšenci do zimních sportů, protože se ledovec rozkládá na 185 akrech. Na své si zde přijdou i začátečníci a méně zkušení jezdci, pro které jsou zde připraveny mírnější sjezdy.

Zdroj: Shutterstock - Val Senales

Sjezdovky jsou zatím v provozu jen některé, funguje 5 kilometrů z celkových 27.2 kilometrů. Na vrcholcích najdeme zatím 50 centimetrů sněhu. Ceny skipassu jsou velice rozdílné, lze najít velmi zvýhodněné skipassy platící po celém jižním Tyrolsku, kam spadá i tento ledovec.

9. Moelltal Glacier

Nejvyšší ledovec na jižní straně rakouských Alp s nejmodernější lanovkou a oblíbenou restaurací na vrcholu s názvem Eissee, kde sedí na venkovní terase a užívají si výhledu na panorama.

Zdroj: Shutterstock - Moelltal

Otevřeny jsou 3 kilometry sjezdovek z celkových 17.4 kilometrů a na vrcholku najdeme 140 centimetrů sněhu. Za jeden den lyžování dáte 45 Eur.

10. Skihalle Snowtropolis (indoor ski area)

Lyžovat v hale? Ano! Indoor ski areál v Německu nabízí sjezdovku 130 metrů dlouho se sklonem až 25°. Nechybí mu ani snowpark. Jak asi očekáváte, cena není úplně nízká. Tedy alespoň v porovnání s velikostí sjezdovky. Za jednodenní ježdění na pár desítkách metrů sjezdovky zaplatíte 32 Eur. Na druhou stranu, cesta z Prahy trvá jen 2,5 hodiny.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 28 | Průměrné hodnocení: 3.39

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Výstup na Mt. Blanc očima ženy

Lidé zkouší v životě různé věci. Má maminka komentuje mé snažení slovy „jen blbni.“ Nejsem žádný horolezec, ale mám odhodlání, chuť a cílevědomost. Tudíž téměř vše, co ke svému životu...

celý článek

Lidé zkouší v životě různé věci. Má maminka komentuje mé snažení slovy...

celý článek
Poslední letošní možnost zalyžovat si na Trojáku

Následující víkend 12.-13.3.2016 bude v letošní sezóně ve ski areálu Troják poslední.

celý článek

Následující víkend 12.-13.3.2016 bude v letošní sezóně ve ski areálu Troják...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no