Rozšířené

Jaké existují typy sjezdových lyží?

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak dobře lyžař jezdí, ale také podle terénu, na kterém se chystá lyžovat. Jiné lyže budou samozřejmě používat pokročilí lyžaři a jiné začátečníci. Existuje ještě zvláštní kategorie závodních modelů, které jsou speciálně vytvořeny pro vrcholové sportovce. Odborníci na jejich vývoj používají ty nejlepší materiály, protože ve sjezdu jde samozřejmě o setiny vteřin.

Existuje povícero druhů konstrukcí lyží. Nejvíce používanými jsou skořepinové a sandwichové.

Po sandwichových sáhneme, budeme-li chtít kvalitu pro sjezd. Jedná se o vrstnení nekolika plátů na sebe. Pláty jsou z různych materiálů a jejich množství určuje tvrdost samotné lyže. Tento typ lyže bude tvrdší, těžší, ale odolnejší a vůči požadavkům zdatného lyžaře přesnější a rychlejší.

Levnější variantou jsou pak skořepinové lyže (CAP), kdy je jádro lyže vyrobeno z homogenního materiálu. Jedná o lyže mekčí a lehčí. V porovnaní se sandwichovou technoligií mají vsak nižší životnost.

Je důležité si rozmyslet, zda budeme jezdit po upraveném povrchu či spíše ve volném terénu (tzv. free ride) a tomu pak přizpůsobit výběr modelu.

Jaké jsou nejznámější druhy sjezdových lyží?

Allround

Nejuniverzálnější a nejpopulárnější lyže. Jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé. Pro upravené povrchy. Vzhled mají klasicky vykrojený s šířkou pod patou okolo 67 – 72 mm.

Allmountain

Typ, který stále více přichází do módy a je možné, že zanedlouho překoná i allroundy. Zde jde totiž o skutečně univerzální lyže v pravém slova smyslu. Zajezdíte si s nimi jak na upravené sjezdovce, tak i v terénu a jsou vhodné i do hlubšího sněhu. Vypadají víc „buclatě“ než klasické allround lyže, ale stále si drží klasický tvar. Odborníci tento typ lyží doporučují jako ideální pro ty, kteří jezdí klasicky na sjezdovce, ale občas si i rádi vychutnají jízdu prašanem. Lyže dokážou zajistit maximalní stabilitu a absorbci terénu.

Sportovní/Race lyže

Sportovní lyže jsou jsou na úplné špici hned po těch závodních. Jsou to v podstatě sourozenci závodních modelů. Jedná se o velmi tvrdé lyže, které neodpustí žádnou chybu. Naopak však perfektně drží v oblouku. Právě proto po těchto lyžích sáhnou ti nejzkušenější lyžaři.

Tyto modely jsou často nazývány Race nebo Racing. Většinou si můžete vybrat mezi tzv. racecarvery pro střední i delší oblouky a slalomkami pro oblouky kratší. Naprosto ideální jsou pro lyžaře holdující upraveným tratím s tvrdým povrchem, kteří si chtějí maximálně užít rychlou a dynamickou jízdu. Šířka pod botou je většinou 64 – 68 mm.

Cross

Stojí na pomezí sportovních a klasických univerzálních sjezdovek pro širokou škálu jezdců. Jsou to univerzální lyže, které jsou vyráběny ve velmi široké škály a mohou se tedy hodit jak pro začátečníky, tak i pokročilé. Jde o lyže pro upravený povrch na střední i delší oblouky.

Freeride

Lyže, se kterými budete téměř surfovat sněhem. Jsou postavené především pro jízdu mimo sjezdovku, nicméně i sjezdovku s nimi sjedete samozřejmě bez větších obtíží. Lyže jsou vyrobeny v tzv. rockeru. Mají tedy lehce nadzdvednutou špičku, aby se jim v hlubokém sněhu lépe zatáčelo. Samy lyže mají šířku okolo 100 mm. Jsou tak širší než klasické allmountain modely.

Freestylové lyže

Tyto lyže si vyberou především kluci do snowparku. Ale můžete si je vzít i na jízdu v terénu a provádět s nimi různé triky. Právě kvůli trikům, tedy především dopadům z triků, jsou tyto lyže velmi pevné ale pružná a mají odolné hrany. Pokud jste někdy viděli různá zabradlí a bedny ve snowparku, určitě chápete proč.

Již pro vás připravujeme článek: „Jak vybrat sjezdové lyže“. Vánoce se blíží a lyže, jsou skvelým dárkem pro Vás či vaše blízké. Pokud tedy plánujete nákup nových lyží a nevíte, po kterých sáhnout, nezapomeňte nás sledovat na našem Facebooku, kam umístíme odkaz na článek.

Zdroj: Pixabay
Zdroj: Pixabay
Zdroj: Pixabay

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 10 | Průměrné hodnocení: 4.80

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

Slovensko jako lyžařská destinace. Jaké lyžařské areály najdeme u našich sousedů?

Zde na NaSvah.cz vám přinášíme pravidelné informace z českých a alpských středisek. Od dnešního dne zde však najdete i aktuální situaci ve slovenských areálech. Přesněji z 95 slovenských ski...

celý článek

Zde na NaSvah.cz vám přinášíme pravidelné informace z českých a alpských...

celý článek
5 ski areálů nejen v Jeseníkách, které jsou 100% připraveny na sezónu. Jaké novinky letos představí?

Teploty se stále více a více přibližují nule. Na horách již spadly první sněhové vločky. Ski areály už jen čekají na první stabilnější mrazy, aby mohli začít zasněžovat a pustit vleky. Než se...

celý článek

Teploty se stále více a více přibližují nule. Na horách již spadly první...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no