Rozšířené

Jediný skiresort v Severní Koreji. Vlídné gesto Kim Čong-una nebo propaganda režimu?

Zdroj: Uritours.com

Ač se to může zdát neuvěřitelné, lyžování si mohou užívat lidé i v tak přísně režimem svázané zemi jako je Severní Korea. Zhruba 4 hodiny jízdy od hlavního města Pchojngjangu byl v roce 2014 otevřen skiareál s názvem Masik Pass Ski Resort.

Podle severokorejského vůdce Kim Čong-una byl postaven, aby si jeho těžce pracující lid kromě budování psychické i fyzické síly mohl užívat i sportu a kulturního života. Jeho odpůrci areál kritizují jako ukázku propagandy režimu. Nicméně lyžařští nadšenci z celého světa odjíždějí z Masik Pass nadšeni komfortem i kvalitou sjezdovek. A především si pochvalují prázdné sjezdovky a krátké fronty na vleky.

Zdroj: Uritours.com

Co skiareál nabízí?

Skiareál má celkem 17 kilometrů sjezdovek rozdělených do tří úrovní od začátečnické až po tu nejsložitější. Disponuje 5 novými lanovkami, u kterých si někteří sice stěžují na pomalou jízdu, ale vesměs se shodují, že lanovky jsou bezpečné a příjemné. Pro lyžařské začátečníky nebo děti je připravena lyžařská škola a školka, kde se o návštěvníky stará profesionální personál. V areálu je také snowpark a nechybí ani noční lyžování. Zpravidla se zde lyžuje od poloviny listopadu do dubna.

Zdroj: Uritours.com

Hotel

Kromě samotných sjezdovek a skiareálu je v Masik Pass pozoruhodný také prvotřídní hotel. Ten je postaven ve tvaru dvou pyramidových věží a má k dispozici 120 pokojů v devíti patrech. Návštěvníci si mohou užít hotelový bazén, saunu a masáže. Večery tráví v luxusně zařízených saloncích nebo u biliáru. Návštěvníci se shodují, že hotel i celý areál skýtá mnohem větší luxus a pohodlnost, než čekali, proto odjíždějí spokojeni.

Zdroj: Uritours.com
Zdroj: Uritours.com
Zdroj: Uritours.com
Zdroj: Uritours.com
Zdroj: Uritours.com

Výstavba komplexu

Komplex byl postaven během pouhých deseti měsíců. Vůdce Kim Čong-un se snažil komplex dostavět co nejdříve s nadějí, že by se sem mohly přesunout některé disciplíny při zimních olympijských hrách, které budou probíhat v Jižní Koreji.

Zdroj: Uritours.com

Zajímavostí je, že během stavby v roce 2013 byla na KLDR uvalena rezoluce OSN kvůli jaderným testům, které země prováděla. Součástí této rezoluce byl zákaz vývozu a dovozu sportovního vybavení a strojů luxusního charakteru. Švýcarský dodavatel lanovek, který měl pro KLDR toto vybavení dodat, tedy od dohody odstoupil. Nakonec však země získala lanovky z Číny, která svůj krok omluvila postojem, že ski resorty nejsou součástí sankcí OSN.

Zdroj: Uritours.com

Masik Pass Skiresort je rozhodně jeden z nejkontroverznějších lyžařských areálů na světě. Pokud ale chcete zažít něco nového, neotřelého a zalyžovat si v naprosto netradiční destinaci, pak by pro vás mohla být Severní Korea tou správnou volbou. Připravte však předem svou peněženku. Týden v tomto rezortu vás přijde přibližně na 60000 Kč a to nepočítáme letenku.

Zdroj: Uritours.com

Zdroj obrázků: http://uritours.com/blog/north-korea-ski-resort-update

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 3.00

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Jáke je být instruktorem lyžování a snowboardingu v zahraničí

Pracovní den začít jízdou v právě nasněženém prašanu, pak si dát rychlé kafe a celý den strávit lyžováním či na snowboardu učením všech, co se chtějí něco nového naučit? Jo! Je to super!

celý článek

Pracovní den začít jízdou v právě nasněženém prašanu, pak si dát rychlé...

celý článek
Kdy vyrazit na zimní dovolenou? Podívejte se na přehled svátků a prázdnin pro zimní sezónu 2017/2018

Září je skoro za námi a pro většinu sportovních nadšenců to znamená, že postupně začínáme plánovat lyžařské výlety a dovolené. Aby si lyžování užily i děti, aniž by zameškaly školu nebo...

celý článek

Září je skoro za námi a pro většinu sportovních nadšenců to znamená, že...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no