Rozšířené

Neválčete se sněžnými řetězy a nezapomeňte, že mohou patřit i do povinné výbavy!

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Hodně sněhu na sjezdovkách si přejeme všichni. Na silnicích bychom ho nejraději vůbec neviděli. Kvalitní zimní pneumatiky nás mnohdy nezachrání a tak musíme sáhnout po sněžných řetězech. Na různých místech v ČR i zahraničí patří dokonce do povinné výbavy. Kde tomu tak je, jak je nasadit a jaká je maximální povolená rychlost jízdy s řetězy?

Jak nasadit řetězy?

Řiďte se návodem výrobce. Především uděláte dobře, když si nasazení řetězů v klidu vyzkoušíte doma nebo před jízdou v dobré viditelnosti. Každý výrobce sněhových řetězů používá trochu odlišný systém, ale většina kvalitních moderních řetězů jde nasadit bez nutnosti nějak autem nebo obouvaným kolem hýbat.

Řetězy nasazované na celý obvod pneumatiky nicméně zpravidla krátké popojetí před dotažením řetězu vyžadují. Záleží také na typu a konstrukci řetězů. Některé vyžadují následující dotažení nebo zajištění, jiné typy sněhových řetězů jsou navržené taky, aby se při jízdě utáhly na kolech samovolně.

Pokud jde o umístění řetězů, používat by se měly na hnané nápravě. U čtyřkolek je zřejmě lepší je použít vpředu kvůli lepšímu vedení kola při zatáčení a brzdění. Majitelé zadokolek by měli zvážit, zda nebude lepší mít ještě druhé řetězy i na přední nápravě.

Jsou řetězy povinné?

Myslete na to, že v některých zemích jsou sněhové řetězy povinnou součástí výbavy osobních aut. Většinou to upravuje období, podobně jako u nás používání zimních pneumatik. Konkrétně v Rakousku, kam asi jezdí nejvíce lyžařů, jsou sněhové řetězy povinnou součástí výbavy od 1. listopadu do 15. dubna. Rakouská policie to ráda na hranicích namátkově kontroluje. Podobná pravidla platí i na Slovensku, Slovinsku a v Chorvatsku. Časově se to ale může lišit.

Důležité je mít řetězy, které odpovídají normě. Pokud jde například o ty rakouské, musí mít certifikát ÖNORM V 5117, ten se vztahuje na sněhové řetězy pro osobní auta do 3,5 t. Norma V 5119 pak upravuje řetězy pro autobusy a nákladní automobily. Některé státy upravují také maximální rychlost pro jízdu s řetězy, konkrétně v Rakousku je to 50 km/h, jako u nás. Většinou ale máte limitní konstrukční rychlost uvedenou i od výrobce řetězů. Obvykle je to právě těch 50 km/h, někdy ale třeba jen 30 nebo 40 km/h.

Jaké jsou typy řetězů a přesná specifika jízdy se sněžnými řetězy u nás najdete zde na webu autobible.cz.

Auto článku: Dalibor Žák

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Silvestr na horách: Kam za večírky a kam za pohodou?

Už máte plán, kde strávíte letošního silvestra? Rok od roku se stále více mladých i starších chystá zažít poslední den v roce na horách. Obrovské party, noční lyžování ale i nezapomenutelná...

celý článek

Už máte plán, kde strávíte letošního silvestra? Rok od roku se stále více...

celý článek
Výhody a nevýhody lyžařských škol: Jak naučit dítě co nejrychleji lyžovat a neztratit u toho nervy

Pokud se váš malý závodník či závodnice chystá letos poprvé dobýt sjezdovku, zbystřete, následující řádky jsou určeny právě vám. Rodičům (nejen malých) začátečníků.

celý článek

Pokud se váš malý závodník či závodnice chystá letos poprvé dobýt sjezdovku,...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no