Rozšířené

Ovládněte bruslařský styl běžeckého lyžování

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Dnes se budeme věnovat bruslařské technice. Sportu, jež zažívá velký boom a naše zlatá Gábina tomuto sportu přidává na atraktivitě. Krom toho, díky letošní sněhové nadílce nemusíme kvůli běžkám ani na hory. Jen si to představte. Svítí sluníčko, frčíte si to zasněženou krajinou, poštěstilo se a vy jedete první po upravené běžecké stopě. Je krásný den.

Jde o komplexní sport, který je perfektní pro zvýšení fyzické kondice. Do práce se zapojí všechny svalové skupiny. Lyže dají zabrat dolním končetinám, hůlky pak pažím, břišním i zádovým partiím. Hledání neustálé dynamické rovnováhy posiluje nejen naše jádro.

O tom, jaké lyže si zvolit jsme se rozepsali již zde. Možná jste ještě bruslařský styl ještě nikdy nezkoušeli, ale rádi byste. Možná ano, ale po první zkušenosti jste se raději vrátili do úzké stopy s tím, že to je moc náročné. Je pravdou, že osvojení efektivní techniky zabere nějakou dobu. Po tom, co si člověk nechá vysvětlit správnou techniku, si trénink žádá hodiny a hodiny vyježdění spolu s neustálou korekcí větších či menších chyb.

TECHNIKA

Jak tedy na správnou techniku? Co je principem efektivní techniky?

Jde o neustálou práci s těžištěm ve vertikální i horizontální rovině, odraz ve správný moment a skluz. Odraz provádíme z hrany pohybující se lyže v odvratu (paty u sebe, špičky do stran). Pro efektivní provedení se snížíme. Můžeme se tak pořádně opřít do hrany. S přenesením váhy na skluzovou lyži se s naším těžištěm zvedáme. Odrazovou nohu přiložíme ke skluzové a máme ji připravenou pro další „krok“. V pravý okamžik jedoucí lyži opět překlopíme na hranu, snížíme se, zatížíme hranu a s přepadem (přenesením váhy) se sklouzneme na druhé lyži. A tak neustále dokola. Pohyb doplníme rotací ramen (a tím i celého trupu a boků) do směru skluzu.

Běžkařský styl (skate)
Běžkařský styl (skate)
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Stručně jsme si shrnuli práci s lyžemi. Po tom, co se alespoň lehce naučíme základy, můžeme přidat práci s holemi. Ty je lepší přidat až po ujasnění, jak poskládat lyže a jak pracovat s těžištěm. Už tak má člověk dost práce na přemýšlení.

Pro odpich by se měl jít člověk a pažemi dopředu a využít z odpichu hůlek maximum. Tj. vést paže až do zapažení. Nepůjdeme-li si pro odpich dostatečně dopředu a budeme s odpichem končit u těla, zbytečně si zkracujeme jednotlivé kroky. Pro stejnou rychlost, kterou nám zajistí efektivní technika, tak budeme muset zvýšit naší frekvenci.

Můžeme mluvit o několika možnostech odpichů. Vždy jde načasování odpichu a odrazu. Nejvíce užívané je dvoudobé provedení, kdy na 2 odrazy provedeme 1 soupažný odpich. Když vidíme závodníky, jak sprintují do cíle, uvidíme jednodobé bruslení na 2 odrazy 2 soupažné odpichy. V momentě, kdy potkáme větší stoupání, využijeme bruslení střídavé, kdy na každý odraz provedeme jeden odpich jednou paží.

Správné provedení vypadá elegantně a jednoduše. Stojí za ním však spousta trénování.

CHYBY

Žádný učený z nebe nespadl a tak je naprosto normální, že učíme-li se něco nového, zvládneme při tom mimo jiné spoustu chyb. Na co si dát pozor? Co jsou nejčastější chyby?

Nedaří se nám najít správnou rovnováhu

Nemáme rovnováhu ve skluzu či máme těžiště mezi lyžemi = Nedostatečně jsme přenesli váhu na skluzovou lyži.

Neefektivně se odrážíme

Neodrážíme se správně z hrany lyže, ale z její plochy či provádíme „klasický“ odraz (ze skluznice směrem vzad).

Bojíme se

Bojíme se,že si přišlápneme patky a tak po odrazu zvedáme nohy, pokrčujeme v koleni či přisedáváme.

Ochuzujeme se o efektivní odpich

Máme malý rozsah práce paží.

Tyto všechny chyby nás stojí zbytečnou energii. Neustálým tréninkem se však zdárně dopracujeme k efektivní technice, jež nám naladí hodně muziky za minimum peněz a my si budeme stoupou ladně tančit.

Zdroj: Kateřina Kaňová

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Proč se na lyžích plave, vaří pizza s kečupem nebo střílí na koš?

Jak naučit dítě lyžovat. Už jsme se několikrát zmínili, že dětská výuka a chápání se oproti tomu našemu dospělému naprosto liší. My dospělí potřebujeme jasné vysvětlení toho, jak co funguje,...

celý článek

Jak naučit dítě lyžovat. Už jsme se několikrát zmínili, že dětská výuka a...

celý článek
Technika lyžování: Jak na carvingový oblouk?

Znáte ten pocit, když to držíte na hranách, odstředivá síla vás drží od pádu a vy skoro zapomínáte dýchat? Já pro to žiju.

celý článek

Znáte ten pocit, když to držíte na hranách, odstředivá síla vás drží od...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no