Rozšířené

Strečing je důležitou součástí našich zimních radovánek. Nezapomínejme na to!

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Nic není zadarmo a všechno něco stojí. Tělo máme jen jedno a dřív nebo později nám jasně oznámí, zda se k němu chováme správně či bychom mohli někde přidat. Zima se nás zeptá, co jsme dělali v létě (a naopak). Pokud si chceme užívat zimních radostí s maximálním prožitkem a co nejdéle, určitě bychom neměli obelhávat péči o naší tělesnou schránku.

Strečink

Ať už se chystáme na sjezdovku, prašanu či do stopy, vždy bychom měli začít lehkým zahřátím a rozhýbáním. Svaly budeme snáze aktivovat, budeme-li zahřátí. Představíme-li si, že náš sval je v nadneseném významu guma, která se natahuje a zkracuje, určitě nám dáte za pravdu, že pružnější bude, bude-li zahřátá. 3 minuty pro zahřátí postačí.

Následovat by mělo prokroužení a dynamické protažení celého těla, dolních končetin i paží. Kroužit bychom měli min. desetinásobným opakováním, aby kloub zaznamenal, že se něco vůbec děje. Probouzíme svaly od těch největších po ty nejmenší. Konkrétně mluvíme o úklonech, předklonech, kroužení v kyčlích, ramenou, podřepech, kdy cítíme mírné táhnutí svalu. Polohy střídáme, neprotahujeme příliš dlouhou dobu (max. do 8 sec). To ještě přijde.

Jelikož jsou zimní sporty komplexní, neměli bychom zanedbávat žádnou část těla. Leckdo by si mohl říct, že jde lyžovat či na prkno a tam používá především nohy. Není tomu tak.

Touto úvodní částí výrazně předejdeme úrazům, natažení, natržení svalu či skřípnutí nervu. Pokud toto vše nezanedbáme, pocítíme rozdíl. Můžeme spolehnout na svaly našich dolních končetin už od první jízdy.

Protahování dospělých vs. protahování dětí

Dosud jsme mluvili o dospělých či starších dětech. Malé děti jsou prakticky vždy připraveny na pohyb. Nikdy bychom ale neměli vynechat pozvolné zahřátí a prokroužení. Mimo funkční účel můžeme zmínit účel pedagogický, kdy si to vše zautomatizují a automaticky si to přenesou do dospělosti. Jak se děti vyvíjení, vyvíjí se i způsob vedení jejich pohybových aktivit a přístup a struktura tréninku.

Po jakékoliv sportovní aktivitě sami sobě poděkujeme, nevynecháme-li statický strečink po sportu. Předejdeme tak bolesti následující den. Celý den jsme na kopci namáhali nohy, záda ale i spoustu dalších svalových skupin, o kterých vůbec nevíme. Velice příjemný a vhodný je statický strečink, kdy v jednotlivém cviku vytrváme přibližně 30 sec. Provádíme jej v nízkých polohách, kdy zbytečně nezatěžujeme svaly, které mohou daný moment odpočívat. I zde bychom měli komplexně protáhnout celého člověka. Protažením po sportu předejdeme nepříjemné bolesti, jež se může dostavit druhý den, ale docílíme i pružnosti a mobility celého těla.

Lyžování dětí
Lyžování dětí
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Kompenzační cvičení

Kompenzační cvičení se nás mohou týkat po celý rok. Vaše tělo nám poděkuje, zařadíme-li k naší běžné pohybové aktivitě. Jde o cviky, jejichž prováděním napomáháme správnému držení těla. Hlavními úkoly jsou vyrovnávat jednostranné zatížení, předcházet vzniku svalové nerovnováhy, přispět k vytváření kvalitních pohybových a posturálních stereotypů. Řadíme do nich posilování, protahování, uvolňování svalů. Dále relaxační, mobilizační i dechová cvičení.

Skvělým kompenzačním cvičením ke sportům provazovaným z kopce je například plavání (ideálně volný styl). Naše svaly se tak krásně uvolní a zapojíme do práce horní polovinu těla.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Regenerace

Správná regenerace a odpočinek je polovina kvalitního tréninku. Nebudeme-li dostatečně odpočívat, naše tělo si o odpočinek řekne samo. Většinou v tu nejvíc nevhodnou dobu. Naše svaly se perfektně uvolní v horké vaně, bublinkách, při střídání teplé a studené sprchy či v sauně. Prokrvením urychlíme zpracování odpadních látek.

Pravidelná sauna nám navíc přinese výrazný bonus v podobě posílené imunity. Navíc, ze sauny se neodchází jinak, než s dobrou náladou. Kromě dalších benefitů se při saunovacím procesu vyplavuje spousta pozitivně náladu ovlivňující náladu.

Zdroj: Pixabay

Výživa

Neradi bychom se tu pouštěli do sáhodlouhé analýzy jídelníčku, nehledě na to, každému vyhovuje něco jiného. Ale na pár věcech se určitě shodneme. Naše stravování opravdu výrazně ovlivňuje to, jak se cítíme a jaké jsou naše výkony (jakékoliv). Smažený sýr, párek v rohlíku ani hranolky nejsou úplně ideální. Nemají tu pravou výživovou hodnotu, kterou bychom na kopci ocenili. Žel sjezdovkovým bufetům.

Pokud s sebou na kopci vozíme nějakou drobnost v podobě (třeba například) sušeného ovoce či oříšků a sem tam si tím zpříjemníme cestu lanovkou, energie nám vydrží déle.

Ovšem na hory a na dovolenou si jezdíme dovolovat to, co normálně tolik ne. Takže přejeme dobrou chuť ke Krkonošským borůvkovým knedlíkům se šlehačkou a tvarohem.

Zdroj: Pixabay

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)


Dále čtěte:

Do Turecka k moři a do Japonska na sushi? My říkáme na lyže!

Dnešní téma se bude točit opět kolem exotičtějších sjezdovek. Nabídneme další tipy, kam vyrazit na lyže, pokud chcete opustit klasické evropské tratě a zažít něco úplně nového. Připravili jsme...

celý článek

Dnešní téma se bude točit opět kolem exotičtějších sjezdovek. Nabídneme...

celý článek
Vyražte na lyžovačku na nejteplejší kontintent světa

Pokud už máte dost klasických evropských lyžařských destinací, pak možná pokukujete po trochu exotičtějším zážitku z lyžování nebo snowboardingu. Máme pro vás dobrou zprávu! Lyže si můžete...

celý článek

Pokud už máte dost klasických evropských lyžařských destinací, pak možná...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no