Rozšířené

Pravidla závodů: Biatlon je plný zvratů a divácky tak velmi atraktivním sportem

Michal Šlesing
Michal Šlesing
Zdroj: Profimedia.cz

Biatlon, ať mužský nebo ženský, bude i bez své největší české hvězdy Gabriely Koukalové jistě v hledáčku fandů nejen z České republiky, ale i dalších biatlonových velmocí. Evropských fanoušků bude přímo v místě konání ZOH v Jihokorejského Pchjongčchangu nejspíše po skrovnu. Většina bude zápolení biatlonistů pod pěti olympijskými kruhy sledovat v na televizních obrazovkách do pozdních večerních hodin a fandit svým favoritům a jistě přitom padne i několik otázek na pravidla tohoto sportu.

Pojďme si tedy o nich něco málo říci. Do olympijského programu je zařazeno hned 6 disciplín (Vytrvalostní závody, sprinty, závody s hromadným startem, stíhací závody, smíšené štafety a štafety klasické). Jedinou neolympijskou disciplínou je prozatím smíšených dvojic.

DISCIPLÍNY

Vytrvalostní závod

Nejstarší olympijskou disciplínou biatlonu je vytrvalostní závod. K němu totiž můžeme přirovnat původní olympijskou disciplínu „biatlon“, která se běhala právě na tratích pohybujících se okolo 20 km. Nynější závody mají danou délku 20 km pro muže a 15 km pro ženy, během závody závodníci absolvují 4 střelby (L-S- L-S) a za každý nepřesně trefený terč se k času závodníka přičítá jedna trestná minuta.

Startuje se intervalově. Na ZOH 2018 je tato disciplína pro muže naplánována na středu 14.2. v 12:05 našeho času. Posledním vítězem této disciplíny byl na ZOH 2014 v ruském Soči, francouzský fenomén Martin Fourcade. Ženy pojedou tento závod o den později, ve čtvrtek 15.2. v 12:00 CET poslední vítězkou byla před čtyřmi roky běloruská závodnice Darja Domračeva.

Sprint

Druhou nejstarší disciplínou biatlonu je sprint. V současné době je tato disciplína nejčastější je Světovém poháru a nechybí prakticky při žádné jeho zastávce. Start probíhá ve stanovém intervalu 30 sekund, po kterých pouští zařízení muže na trať dlouhou 10 km, ženy čeká o 2,5 km méně tedy 7,5 km. Na trati jsou pro závodníky připraveny dvě střelecké položky. Začíná se vleže, následuje střelba vestoje. Minutý terč znamená trestné kolo, tedy dalších 150 m pro závodníka navíc.

Na minulé olympiádě v této disciplíně zvítězil O. E. Bjørndalen. V ženách dominovala suverénka letošní sezóny Anastasia Kuzmina. Sprint mužů je na programu v neděli 11.2. v 12:15 CET, sprint žen, jako úvodní biatlonový závod olympiády, na sobotu 10.2. od 12:15 CET.

Štafety

Jsou po vytrvalostních závodech a sprintech třetí nejstarší disciplína, ve které se bojovalo jak na olympijských hrách, tak i na světovém poháru. Za jeden tým vždy nastupují 4 závodníci a na každého z nich čeká, v případě mužů 7,5 km, a v případě žen 6 km. Každý závodník střílí 2 položky, z toho první vleže a druhou vestoje. K dispozici má při každé střelbě 3 náhradní náboje, které dobíjí jednotlivě. Pokud ani s těmito náhradními náboji nesestřelí všech 5 terčů, musí na trestné kolo, které měří 150 m. Štafety, se vždy startují hromadným startem.

Vítěznými štafetami ze Soči je mužská štafeta Rusů a ženská štafeta Ukrajinek. Štafeta mužů proběhne jako poslední biatlonový závod ZOH 2018 v pátek 23.2. v 12:15 CET, ženy pojedou o medaile v této disciplíně o den dříve, ve čtvrtek 22.2. od 12:15 CET.

Stíhací závod

Je po sprintu druhým nejfrekventovanějším závodem. Jezdí se vždy až po sprinterských závodech. Startovní pozice je totožná s výsledky ve sprintu a start samotný probíhá podle časových rozestupů, které měli závodníci mezi sebou. Sprint však není podmínkou pro stíhací závod. Může nastat i situace, kdy se pro časové rozestupy na start stíhacího závodu berou konečné výsledky závodu vytrvalostního, které jsou však o polovičku menší. V obou případech postupuje do stíhacího závodu jen 60 nejlepších závodníků. Závodníci absolvují 12,5 km se 4 střelbami (L-L- S-S), závodnice 10 km s totožnou střelbou. V případě neúspěchu musí shodně opět na trestné, 150 m, kolo.

Posledním vítězem je prozatím mladší z bratrů Fourcardových Martin, vítězkou pak suverénka minulé olympiády Darja Domračeva. Závod mužů se uskuteční v pondělí 12.2. od 13:00 CET ještě před nimi se na start postaví ženy, od 11:10 CET.

Závod s hromadným startem

Jak už název tohoto závodu napovídá, startuje se pomocí hromadného startu, na kterém stojí 30 závodníků, 25 nejlepších podle umístění ve Světovém poháru a 5, kteří si při aktuální zastávce SP vyjelo nejvyšší počet bodů. Muži mají před sebou trať dlouhou 15 km, na ženy čeká délka 12,5 km, při kterých navštíví 4x střelnici, z toho dvakrát za sebou vleže a poté dvakrát za sebou vestoje. Netrefený terč znamená pro závodníka trestné kolo.

Na ZOH 2014 si dojel pro senzační vítězství E. H. Svendsen a D. Domračeva. Start mužů je naplánovaný na neděli 18.12. v 12:15 CET, ženy pak odstartují v sobotu 17.12. v 12:15 CET

Smíšená štafeta

Jako v jednom z prvních sportů bylo zavedeno společné závodění žen a mužů na vysoké úrovni. Ve smíšených štafetách nejdříve bojují dvě ženy na 6km okruzích a ihned po nich se na trať vydávají dva muži na dva 7,5 km dlouhé okruhy. Ostatní pravidla jsou stejné jako pro klasickou štafetu.

Na letošní olympiádě se se tento závod pojede v úterý 20.2. v 12:15 CET a poslední vítězi byla smíšená štafeta z Norska.

Závod smíšených dvojic

Je nejmladší a prozatím neolympijská disciplína, u které si však na doplnění povíme také pár informací k pravidlům. Týmy jsou složeny vždy z jednoho muže, který jede 7,5 km a jedné ženy (6 km), kteří se za závod dvakrát prostřídají. Začíná žena, která si odjede dvě 1,5 km kola, při kterých odstřílí jednou vleže, podruhé vestoje, po střelbě ihned předává muži, který má totožné podmínky. Takto si to ještě jednou prostřídají a po čtvrté střelbě muž absolvuje ještě jeden 1,5 km běžecký okruh do cíle. Stejně jako v klasických štafetách se zde dobijí a v případě neúspěchu musí závodníci objet trestné kolo, které v tomto případě činí jen 75 metrů.

Česká výprava na ZOH v Pchjongčchangu

Na olympijské hry pojede celkem 11 biatlonistů - 6 žen a 5 mužů. Jmenovitě to bude Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Adam Václavík a Jaroslav Soukup. Na obrazovkách poté uvidíme tyto ženy - Markéta Davidová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Veronika Zvařičová. Poslední místo bude určeno po ME v Ridnaunu.

Na olympiádě se potkáme s biatlonem během 10 dnů a uvidíme celkem 11 závodů, většinou kolem 12. hodiny, našeho času. Program je následující:

  1. Sprint žen - v sobotu 10. 2. ve 12:15 CET
  2. Sprint mužů - v neděli 11. 2. ve 12:15 CET
  3. Stíhací závod žen - v pondělí 12. 2. v 11:00 CET
  4. Stíhací závod mužů - v pondělí 12. 2. ve 13:00 CET
  5. Vytrvalostní závod žen - ve středu 14. 2. ve 12:05 CET
  6. Vytrvalostní závod mužů - ve čtvrtek 15. 2. ve 12:00 CET
  7. Závod s hromadným startem ženy - v sobotu 17. 2. ve 12:15 CET
  8. Závod s hromadným startem muži - v neděli 18. 2. ve 12:15 CET
  9. Smíšená štafeta - v úterý 20. 2. ve 12:15 CET
  10. Štafeta žen - ve čtvrtek 22. 2. ve 12:15 CET
  11. Štafeta mužů - v pátek 23. 2. ve 12:15 CET

Program Světového poháru

Program Světového poháru najdete v samostatném článku.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Biatlonistka, která ví, co je fair play! Obhájí Darja Domracheva 3 zlaté ze Sochi?

Jako první v historii olympijských her dosáhla na 3 zlaté medaile během jedné olympiády. V témže roce vyhrála i velký křišťálový glóbus. Nyní je zpátky po zdravotní a těhotenské pauze. Žena,...

celý článek

Jako první v historii olympijských her dosáhla na 3 zlaté medaile během jedné...

celý článek
Doletěl jako poslední, ale získal si srdce fanoušků. Orel Eddie a jeho olympijský sen

Když se řekne Eddie the Eagle, tak si všichni Britové vybaví olympijské hry v Calgary a skokana na lyžích, který ačkoliv skončil poslední, miloval celý svět. Řeč je o skokanu na lyžích Michaelu...

celý článek

Když se řekne Eddie the Eagle, tak si všichni Britové vybaví olympijské hry v...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no