Rozšířené

Střípky a věhlasná jména z historie lyžování v Čechách a na Moravě

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Lyžování u nás je oblíbenou zimní aktivitou. Pokud znáte film Krakonoš a lyžníci, máte věrnou představu o tom, jak to asi kdysi mohlo vypadat. Spousta sněhu, dřevěné dlouhé lyže s jednou tyčí a neutuchající nadšení pro věc. Pojďme se podívat na začátek.

Josef Rössler-Ořovský

Jedním z prvních nadšenců byl Josef Rössler-Ořovský. Jeho jméno je spojeno s historií mnoha sportů a olympijského hnutí. Byl to člověk otevřený všem novinkám. Traduje se, že lyže do Čech nechal dopravit právě on v roce 1887.

Pravda je, že na možnost objednání lyží z Norska narazil téměř omylem. Tenkrát si v Norsku objednával brusle a připsal pod jméno „Bruslařský klub Praha“. To si na severu při vyřizování objednávek vyložili jako „Bruslar ski klub“ tedy Bruslarův lyžařský klub a k nabídce bruslí přiložili i nabídku lyží.

Lyžování na Václavském náměstí

Lyže vyzkoušel poprvé se svým bratrem v noci z 5. na 6. Ledna 1887 na Václavském náměstí. Téhož roku založil Lyžařský kroužek, který v roce 1894 přejmenoval na Český Ski Klub.

Roku 1906 dal podnět ke vzniku Mezinárodní komise lyžování (založena 1910), která se na návrh Rosslera-Ořovského roku 1924 změnila na mezinárodní federaci lyžování, (FIS). Též byl zakladatelem známého závodu na 50 km v Krkonoších, kterého se sám aktivně a úspěšně účastnil.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Jan Nepomuk František Harrach

Další, kdo se postaral o to, abychom i my v Čechách měli lyže a nezůstali za světem pozadu, byl Hrabě Jan Nepomuk František Harrach. V roce 1892 vyrazil do Christianie (dnešního Osla) na výstavu a pořídil tam první pár lyží z od firmy Gantzerer v norském Teenebergu. Druhý pár pořídil od firmy Thonet ve Vídni.

Dovezené páry lyží byly vzorem výroby lyží pro jeho lesní správu u koláře Josefa Soukupa v Horní Branné a sekerníka Antonína Vondráka v Dolních Štěpanicích.

První „ski“ byly určeny hraběcímu lesnickému personálu jako praktický dopravní prostředek umožňující vstup do zavátých lesů. Ale to bychom nebyli my Češi, kdybychom si na všem nedokázali najít to hezké a zábavné. Brzy se tak lyže staly i zábavou, což položilo základy lyžařskému sportu.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Jan Buchar

Neméně významnou osobností, jež se zasloužila o rozvoj lyžování v Krkonoších byl řídící učitel z Dolních Štěpanic u Jilemnice Jan Buchar. Je považován za tvůrce české lyžařské turistiky a byl prvním učitelem, který s dětmi v zimním období v hodinách tělesné výchovy lyžoval. V roce 1896 získal od školské správy povolení k lyžařskému výcviku místo tělesné výchovy. Jan Buchar se stal také prvním předsedou Svazu lyžařů Království českého, založeného roku 1903, jako první národní lyžařský svaz v Evropě.

Závody na lyžích

V českých zemích se závody v běhu na lyžích konají od roku 1893, kdy se uskutečnily závody v Jilemnici a v Lukové u Holešova. Za historický počátek českého závodního lyžování je považován rok 1896, kdy se v pražské Stromovce uskutečnilo první mistrovství království Českého.

V roce 1905 uspořádal Český ski klub první závod ve střední Evropě na 50 km po hřebenech Krkonoš. Při osmém ročníku o Velikonocích 24. 3. 1913 bohužel došlo ke smutné události, kdy tragicky zahynuli dva závodníci Bohumil Hanč a Václav Vrbata.

Tehdy se v průběhu závodu náhle významně zhoršilo počasí. Závod odstartoval v 7:10 od Labské boudy směrem k Martinovce. Teplota dosahovala mimořádně vysokých 8 °C, a proto všech 6 závodníků vyjelo na trať jen v košilích, bez čepic a rukavic. Hanč se krátce po startu ujal vedení. V 9:00 se výrazně ochladilo a déšť se změnil ve sněžení. V 10:20 došlo k dalšímu zvratu počasí, přišla vichřice a hustý mokrý sníh.

Labská bouda, Krkonoše
Labská bouda, Krkonoše
Zdroj: Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com

Postupně vzdali závod všichni účastníci kromě Hanče, který pokračoval na trase sám. Na Zlatém návrší potkal zmožený mrazem svého přítele Vrbatu, který mu oddaně navlékl svůj kabát a čepici. Hanč pokračoval k Labské boudě a Vrbata začal sjíždět k Mísečkám, ale po chvíli se kvůli obavám o Hanče vrátil na hřeben a snažil se ho najít a pomoci mu.

Vrbata svého přítele bohužel nenašel. Hanče a Vrbatu téhož smutného odpoledne našli vysílené a zmrzlé na kost. Hanče ještě stačili převést na saních do Labské boudy, kde se jej snažili marně přivést k životu a Vrbatu našli bohužel pozdě. Tuto tragickou událost nám připomíná Mohyla Hanče a Vrbaty (50°45′8″ s. š., 15°32′52″ v. d.) na Vrbatově návrší na červené turistické značce mezi Vrbatovou boudou a Harrachovými kameny.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Možná si nyní pokládáte otázku: A jak to bylo ve světě? Věděli jste, že hisorie lyžování sahá až do pravěku? Přečtěte si náš článek, který shrnuje historii naše ho oblíbeného sportu.

Zdroj informací:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bohumil_Han%C4%8D

Jilemnice, historická zastavení, J. Luštinec, 2005

Úvodní fotografie byla použita na základě licence Shutterstock

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 10 | Průměrné hodnocení: 4.80

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 3


Dále čtěte:

MDŽ: Ženy, díky kterým je celý český národ pyšným vlastencem

Letošní zimní sportovní sezóna nám přinesla spoustu radosti. Českým sportovkyním se daří v biatlonu, snowboardingu i lyžování. Dnes slavíme Mezinárodní den žen a tak jsme se poohlédli za pomalu...

celý článek

Letošní zimní sportovní sezóna nám přinesla spoustu radosti. Českým...

celý článek
Jak vypadalo lyžování před více jak 2 000 lety?

Lyže a lyžování tu bylo odjakživa … nebo .. ne? V podstatě ano. Jen jejich účelné využití se lehce lišilo. Původně jej člověk používal za účelem lovu a až časem zjistil, že to je vlastně...

celý článek

Lyže a lyžování tu bylo odjakživa … nebo .. ne? V podstatě ano. Jen jejich...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no