Rozšířené

3 cyklistické trasy v okolí Lago di Garda, které zvládnou i méně zdatní cyklisti

Ponálská cesta neboli Strada del Ponale
Ponálská cesta neboli Strada del Ponale
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Lago di Garda je rájem nejen windsurferů, horolezců a turistů. Na své si zde přijdou i cyklisté, hlavně tedy bikeři. Garda a její blízké okolí nabízí širokou škálu možností, od nejjednodušších výletů po rovině po asfaltové cyklostezce až po náročné horské výšlapy po štěrku a kamenech k nejvyšším vrcholům nad jezero. Vybrala jsem pro vás několik výletů, které jsem už nejméně jednou absolvovala a myslím, že naplní představy slabších i náročnějších cyklistů.

Strada del Ponale (Ponálská cesta) a Lago di Ledro

Dnes už jen cyklostezka a turistická trasa, dříve však hlavní tah mezi Riva del Garda a jezerem Lago di Ledro. Její stavba počala v polovině 19. století a její využívání bylo ukončeno roku 1992, protože byl zahájen provoz v tunelu, který přímo spojuje Rivu přímo s jezerem Ledro.

Výhledy na Lago di Garda si opravdu užijete!
Výhledy na Lago di Garda si opravdu užijete!
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

V dnešní době je turistům zpřístupněn pouze 7 kilometrový úsek z Riva del Garda do Molina del Ledro, kde se cesta dělí a místo prudkého kopce k Lago di Ledro (stoupání téměř 585 výškových metrů) můžete stoupat po ne tak strmém kopci ke krásné vesničce Pregasina (výškový rozdíl mezi Gardou a Pregasinou činí „jen“ 460 metrů).

Obrovskou výhodou je možnost využít kyvadlovou dopravu, která za cca 5E odveze jednu osobu s kolem až k Ledru, kde je plno možností ke koupání v neuvěřitelně azurové vodě a cyklo nebo pěších výletů v okolí. Zaznamenanou trasu v mapě najdete zde.

Lago di Tenno vás učaruje svou azurovou barvou
Lago di Tenno vás učaruje svou azurovou barvou
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Gorg d’Abiss, cascata di Ampola

Když už se buď vlastními silami, autem nebo autobusem „vyškrábete“ k Ledru určitě nevynechejte vodopád Gorg d’Abiss, které se nachází u městečka Tiarno di Sotto (pozor nesplést s Tiarno di Sopra, nám se podařilo hodinu úspěšně bloudit oběma vesnicemi). Výlet je vhodný pro turisty, rodiny s dětmi i cyklisty, ti ale musí cca 100 m před vodopádem sesednout z kola (doporučuji zamknout kola a těch pár desítek metrů dojít pěšky). Na konci vás překvapí několika metrový vodopád s jezírkem, kde je možné se koupat, ale jak už to u horských říček bývá, kafe to není.

Vodopád Gorg d’Abiss s jezírkem, kde se můžete vykoupat
Vodopád Gorg d’Abiss s jezírkem, kde se můžete vykoupat
Zdroj: Tereza Cimrmanová

Podobnou teplotu má voda ve vodopádu Cascada d‘Ampola, který se nachází asi 4 km po silnici za malým biotopem a chráněným územím jezera Lago d’Ampola. Ale jako jedno z mála míst je vodopád dostupný pouze po hlavní silnici, která je velmi úzká a velkým nebezpečím mohou být řidiči a motorkáři, proto je tento výlet vhodný spíš pro silnější povahy a odvážlivce. Pojedete poté i stejnou cestou zpátky a tak vás čeká kromě aut i 8 km navíc.

Kompletní trasu i s výletem k Cascada d‘Ampola a jezeru Lago d’Ampola najdete zaznamenanou na mapě zde. Pokud si chcete trasu zkrátit, vydejte se od vodopádu rovnou zpátky k Lago di Tenno. Zpátky můžete znovu po cyklostezce či jako my po klasické silnici.

Výhled u jezera Lago d’Ampola
Výhled u jezera Lago d’Ampola
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Lago di Tenno

A na závěr jedním z nejkrásnějších míst v oblasti Gardy je nepochybně Lago di Tenno, které se nachází poměrně vysoko nad Gardským jezerem, proto jsme použili znovu kyvadlovou dopravu, která nás i s koly dopravila do nadmořské výšky 550 m.n.m do městečka Ville del Monte. Na kolech jsme namátkou projížděli okolí neuvěřitelně azurového jezera a odpoledne jsme se po značené cyklostezce, která se část cesty kryla se silnicí, vydali zpět do Torbole.

Jedno z nejkrásnější jezer u Lago di Garda. Krásné Lago di Tenno!
Jedno z nejkrásnější jezer u Lago di Garda. Krásné Lago di Tenno!
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Cyklostezka pro horská kola, která byla v mapě naznačená byla opravdu pro horská kola, jednalo se o opravdu strmý úsek po štěrku a kamenech, který pak přecházel v betonovou silničku, stále s velmi slušným sklonem, který se vinul kolem kaple Santa Barbara až do Riva del Garda. Dále jsme pokračovali přes centrum a po cyklostezce u jezera až do Torbole. Při využití cyklobusu celkem nenáročný výlet s výhledy a koupáním u jezera Tenno.

Během téměř 21 km dlouhého okruhu nastoupáte přes 1 km a poté si i stejné výškové metry i sjedete. Ulehčit trasu si můžete ulehčit svezením se cyklo busem. Opět přikládáme zazamenanou trasu do mapy.

V okolí Lago di Garda se nachází i krásné jezero Lago di Tenno
V okolí Lago di Garda se nachází i krásné jezero Lago di Tenno
Zdroj: Tereza Cimrmanová

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 55 | Průměrné hodnocení: 4.02

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Lago di Garda jako Mekka všech turistů aneb 5 výletů, které nesmíte vynechat!

Jedním z center evropské turistiky je bezpochyby oblast jezera Garda, která je přímo propletená hustou sítí turistických tras. Tyto trasy vás mohou zavést až na dvoutisícové vrcholky skal tyčících se...

celý článek

Jedním z center evropské turistiky je bezpochyby oblast jezera Garda, která je...

celý článek
Nespočet sportovních aktivit láká na Lago di Garda aktivní i rekreační sportovce

Lago di Garda, největší italské jezero, se nachází na severu země v oblasti Trentino a ročně přiláká až 5 milionu náštěvníků díky svým skvělým klimatickým podmínkám pro sport i odpočinkovou...

celý článek

Lago di Garda, největší italské jezero, se nachází na severu země v oblasti...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no