Rozšířené

Co nás čeká při jubilejním ročníku Jizerské 50?

Zdroj fotografie: http://wry.front.defaww.jiz50.cz/galleult/folder/62
Zdroj fotografie: http://wry.front.defaww.jiz50.cz/galleult/folder/62

Padesátý ročník padesáti kilometrového závodu. Organizátoři si letos s přípravou dávají obzvlášť záležet. Čeká nás skvělý víkend nabitý závody a doprovodnými akcemi. A co nás tedy letos v Jizerských horách čeká?

Jubilejní jizerská 50 letos proběhne 17. - 19.února

Jizerská 50

Samozřejmě je to hlavně ten nejznámější a nejdůležitější závod Jizerská 50. Nejdelší závod se jede v klasickém stylu a začíná i končí v areálu lyžařského stadionu v Bedřichově.

Závodníky čeká v první fázi výjezd přes Kristiánov na Rozmezí. Po sjezdu na Hraniční, přes Jizerku a Smědavu až na Čihadla. Posledních 20 km vede postupně z kopce přes Hřebínek zpátky do lyžařského areálu. Pro závod jsou určené časové limity. Na Smědavu (cca 29. kilometr závodu) musí závodníci dojet do 14:15. Do cíle musí dorazit nejdéle v 16:15. Přičemž startuje se v 9:00. Cestou potkají 5 občerstvovacích stanic a 3 servisní stanice, kde si mohou závodníci nechat přemazat lyže.

Celá trasa zde

Hlavní závod si nenechá ujít i mnoho známých tváří z řad sportovců, lékařů i umělců. Na start se postaví kardiolog Jan Pirk, stomatolog a moderátor Roman Šmulcer, režisér David Kohák nebo architekt David Vávra. Potkat se můžete i s moderátorkou Radiožurnálu Lucií Výbornou nebo třeba ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem! Do Jizerek určitě přijede atletka a lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová.

Zdroj: Zdenička

A jak to vše začalo?

První závod Jizerské 50 se jel v roce 1968 na popud několika kamarádů. Už na prvním ročníku startovalo přes 100 závodníků. V roce 1970 se však stala nešťastná událost. 15 českých horolezců zemřelo během expedice Peru následkem ničivého zemětřesení. Od té doby se jezdí Jizerská 50 jako memoriál. V roce 2016 bylo vyřazeno prvních 15 startovních čísel.

O samotné historii závodu si můžete přečíst v našem předchozím článku.

Zdroj fotografie: http://www.jiz50.cz/gallery.front.default/folder/51
Zdroj fotografie: http://www.jiz50.cz/gallery.front.default/folder/51

Registrace závodníků

Na start samozřejmě můžete postavit i vy. Online registraci jsou již sice uzavřené, stále je ale možné registrovat se přímo na místě. Registrační místo bude v nákupním parku Severka v Liberci, kde bude pro zájemce otevřeno od čtvrtka 16. do soboty 18. února vždy od 9 do 20 hodin.

Diváci

Pokud se do Jizerek chystáte jako divák, rozhodně si také užijete spoustu zábavy i adrenalinu. Na stadion v Bedřichově se můžete svézt speciálními autobusy z Liberce i Jablonce nad Nisou. Na stadionu vás čeká perfektní divácký servis, LED obrazovka nad diváckou tribunou, ale třeba také zábavní místo Nordic Fun Park, kde se potkáte s mistrem světa Martinem Koukalem. Fandit můžete ale také třeba na Smědavě, kde začíná nejvyšší stoupání závodu, nebo na Jizerce, která se nachází na 23. kilometru závodu a diváci zde mohou fandit na famózním sjezdu.

Další závody

Jizerská 50 totiž samozřejmě neznamená jen jeden závod. Zasportovat si můžete i absolvováním některé z kratších verzí. Jaké to jsou?

Bedřichovská 30

Závod na 30 kilometrů, který startuje na stadionu v Bedřichově a poběží se volnou technikou. Startuje v pátek 17.2. od 13 hodin. I zde potkáte na startu několik známých osobností. Na běžkách se utkají olympijský medailista Ondřej Synek, vodní slalomář Vít Pindíř či badmintonista Petr Koukal.

Jizerská 25

Poloviční vzdálenost, tedy 25 kilometrů v klasickém stylu si nenechají ujít třeba sportovní komentátoři Pavel Čapek a David Kozohorský. Pojede se v sobotu ráno od 9 hodin.

Jizerská 10

Klasickou technikou se pojede i nejkratší závod pro dospělé, Jizerská 10, která startuje v sobotu v 9:15.

Jizerská Firemní Raul

Kromě klasických závodů nás čeká i štafeta s názvem Jizerská Firemní Raul, která se pojede na 4 x 3 kilometry libovolnou technikou v sobotu od 15 hodin.

Sprint

Čeká nás také jeden sprint soupaž, a to v páteční podvečer.

Mini Jizerská

Na start se mohou postavit i děti, a to v Mini Jizerské, která proběhne v pátek ráno. Trať pro děti bude rozdělena podle věku a bude dlouhá od 300 metrů do 3 kilometrů.

Historičtí lyžníci

Zcela speciální událostí pak bude závod s názvem Historičtí lyžníci, který má připomenout a uctít památku padlých horolezců a kamarádu z Expedice Peru. O této nešťastné události jsme psali minulý týden. Proběhne v pátek večer a hned po skončení závodu na historických lyží nás čeká ohňostroj a slavnostní zahájení. Samotmá účast v závodu je zdarma.

Doprovodné akce

Tento víkend v Jizerkách však nemusí být jen o lyžování! Čeká nás i mnoho doprovodných akcí. V pátek večer se můžete těšit již zmíněné slavnostní zahájení s ohňostrojem, v sobotu pak koncerty – The Prostitutes v 17:30 a David Koller Band v 19 hodin. V sobotu v 16 hodin se také bude v Bedřichově konat mše svatá.

Už nyní probíhá výstava o historii Jizerské 50 v domu Jany a Josefa V. Scheybalových v Jablonci nad Nisou. V krajské knihovně v Liberci se zase 16.2 od 15 hodin odehraje 50 šachových turnajů, kdy se světový šampion v šachu David Navara postaví proti osobnostem z běžeckého lyžování i dalším nadšeným šachistům.

Zdroj: Zdenička

Klub Mistrů Jizerské 50

Novinkou letošního jubilejního ročníku je také založení klubu Mistrů Jizerské 50. Sem se může dostat každý, kdo jel závod na 50 kilometrů alespoň 30x. V současné chvíli má klub 117 lidí, z toho 17 cizinců. Nejvíce startů má za sebou Ladislav Míka, který jel závod poprvé v roce 1968 a má za sebou už 44 ročníků.

Online přenos Jizerské 50

I když se přímo do Jizerských hor nedostanete, pořád si můžete atmosféru Jizerské 50 vychutat doma prostřednictvím televizní obrazovky nebo počítace. Online živý přenos můžete sledovat na webu České televize.

Zdroj úvodní fotografie: http://www.jiz50.cz/gallery.front.default/folder/62//

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)


Dále čtěte:

20+ zajímavostí, které jste o Jizerské 50 nevěděli

Startovné za 5 Kčs, dva vítězové, odměna 300 kg čokolády. Padesát let Jizerské 50 přináší i spoustu zajímavostí. A to jak ty úsměvné, tak i smutné či obdivuhodné. Všechny tyto zajímavosti...

celý článek

Startovné za 5 Kčs, dva vítězové, odměna 300 kg čokolády. Padesát let...

celý článek
Smutná historie Jizerské 50: Tragická událost, která otřásla celým světem

Závody Jizerské 50 jsou největší událostí běžeckého lyžování u nás. Letos se slaví jubilejní padesátý ročník, proto jsme se rozhodli vám připravit několik článků na téma J50. Začneme...

celý článek

Závody Jizerské 50 jsou největší událostí běžeckého lyžování u nás. Letos...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no