Rozšířené

Co s lyžemi po zimě? Hydratovat skluznici a uložit na suché místo

Jak správně pečovat o lyže po sezóně?
Jak správně pečovat o lyže po sezóně?
Zdroj: Shutterstock

Voskování skluznice, broušení hran a seřízení vázání. Že si lyže a snowboard před začátkem sezóny zaslouží potřebnou péči, ví už dnes každý milovník zimních sportů. Tušíte ale i to, jak se o vybavení starat po skončení sezóny? Málokdo si totiž uvědomuje, že správné zacházení může jeho životnost prodloužit až o několik let.

I když se ve většině českých skiareálů ještě lyžuje, zdá se, že konec sezóny je už na dohled. Vypadá to navíc, že oproti předchozím rokům letos přijde o poznání dříve. Ať už se tedy chystáte sjet poslední kopce anebo jste se zimních radovánek pro letošek už zřekli, jistě vás bude zajímat, jak lyže nebo snowboard správně uložit k letnímu spánku.

Vybavení vždy pečlivě usušte!

V první řadě je nutné myslet na to, že veškeré vybavení bychom měli důkladně vysušit. Pokud bychom tak neučinili, riskovali bychom, že zrezne. Velice náchylné jsou v tomto ohledu hrany lyží, které byste před uskladněním měli dobře prohlédnout a jakýkoli případný náznak koroze ihned odstranit.

Pokud jsou na skluznici patrné zbytky starého vosku, je vhodné použít jeho speciální odstraňovač. Výrazně se nedoporučuje používat k odstraňování starého vosku benzín ani alkohol. Skluznice by se tím vysušila a přestala plnit svou úlohu.

Skluznici naopak prospěje, když ji před jarním skladováním napustíte voskem, který ji v období veder náležitě ochrání. K tomuto kroku lze použít i základní parafín s tím rozdílem, že jej ze skluznice neseškrábete, jak se to dělá před jízdou na svahu.

Povolte vázání!

Vázání plní jednu z velmi důležitých bezpečnostních funkcí. Ukrývá v sobě kovové pružiny, které jsou odpovědné za DIN, tedy hodnotu vypínací síly. Je logické, že takto namáhaný materiál má tendence k rychlému opotřebení. Je proto vhodné mu trochu ulevit a na zbytek roku povolit napětí pružin. Toho lze jednoduše docílit tak, že hodnotu vyznačenou na stupnici vázání nastavíte na významně nižší čísla. Před začátkem sezóny pak samozřejmě musíte vázání nechat opět seřídit, ideálně v profesionálním servisu.

Před letním odpočinkem je určitě vhodné také promazat pohyblivé části vázání, tedy za předpokladu, že je co mazat. Většina dnešních vázání je natolik oplastikovaná, že se k pohyblivým částem laici ani nedostanou. Kryty jdou ale samozřejmě sundat. Nicméně, pokud si nevíte rady, přenechte tuto péči profesionálům.

Následně stačí lyže umístit do vaku, ideálně každou zvlášť anebo alespoň skluznicemi od sebe. Dříve, než tak učiníte, dobře se ujistěte, že je vak skutečně suchý!

Lyžáky nezapomeňte zapnout!

Stejně jako lyže, i lyžáky a boty na snowboard musejí být před uskladněním naprosto suché. Je proto dobré vnitřní botičky nejprve vyjmout ze skeletu a nechat obě části vyschnout zvlášť. V žádném případě výplň neperte v pračce! Mohli byste ji nevratně poškodit. Stejně tak byste se měli vyvarovat použití jakýchkoliv chemikálií, a to jak na botičky, tak na skelety. Ideální je nechat obě části vyschnout alespoň po dobu dvou dnů, a to v pokojové teplotě. Poté je samozřejmě vraťte zpátky.

Na závěr se doporučuje lyžáky zapnout (ale ne příliš těsně), jedině tak předejdete jejich roztažení. Boty je následně dobré uložit do suché tašky. Zamezíte tak nezvaným návštěvníkům, kteří by se uvnitř lyžáků mohli přes léto zabydlet. Taková myš, které pěna uvnitř boty vyloženě chutná, by totiž mohla způsobit nevratné škody. Koneckonců, příjemné by nemuselo být ani podzimní setkání s neškodným pavoukem.

Kam vybavení uložit?

Vybavení jste očistili, usušili a aplikovali na něj ochranné přípravky, ale tápete, kam jej uložit? Základní pravidlo zní: na suché a pokud možno chladné místo. Ideální je v tomto ohledu garáž nebo sklep. Na půdu se zimní vybavení odkládat nedoporučuje, přes léto tam bývá tepleji. Vhodné není ani prostředí, kam dopadá ostré denní světlo.

Co se týče uložení, zatímco snowboard by měl vždy ležet, lyže můžete nechat stát na patkách, využít lze také celé řady kovových, dřevěných i plastových držáků.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 3.00

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Kdy dát děti do lyžařské školy? Otestujte jejich stabilitu a samostatnost

Chtěli byste výuku lyžování vašeho potomka od samého začátku svěřit do rukou profesionálů, ale nevíte, kdy je správný čas? Spodní věková hranice pro výuku lyžování je obvykle nastavena na 3...

celý článek

Chtěli byste výuku lyžování vašeho potomka od samého začátku svěřit do rukou...

celý článek
Jarní prázdniny příští týden skončí. Kde všude se v Česku ještě lyžuje?

Letošní velmi teplá a na sníh chudá zima provozovatelům tuzemských areálů příliš nepřála. Stále však není všem dnům konec, tím spíš, když o nadcházejícím víkendu má několik dalších...

celý článek

Letošní velmi teplá a na sníh chudá zima provozovatelům tuzemských areálů...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no