Rozšířené

Jaké jsou stupně lavinového nebezpečí a jaká je pravděpodobnost, že přežijete lavinu?

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Často slýcháme, že se v horách utrhla lavina. Vždy si jen přejeme slyšet, že pod ní nikdo nezůstal. V druhém článku na téma lavin zjistíte, jaká je pravděpodobnost přežití? A kdy do hor raději nevycházet?

PRAVDĚPODOBNOST PŘEŽITÍ – CO ŘÍKAJÍ STATISTIKY

Úmrtí na fyzická poranění při střetnutí s lavinou nejsou těmi hlavními. Hlavním faktorem úmrtí je zadušení. Pokud člověk nemá vzduchovou kapsu, má ucpaná ústa i nos, vykazují statistiky pravděpodobnost přežití klesající z 92 % v prvních 18 minutách na 30 % ve 35. minutě! Ti, kteří měli vzduchovou kapsu a neštěstí nepřežili, byli udušeni nedostatkem kyslíku. To výrazně urychluje nahromaděný CO2 ve vzduchové kapse, jež vytěsní jinak dostupný kyslík. Od 35. minuty se též výrazně zvedá riziko podchlazení a v této době upadá podchlazený do bezvědomí.

Statistika též říká, že z 95 % lavinových neštěstí si lavinu odtrhli sami postihnutí.

Dále je zajímavým statistickým faktem, že nejvíce lavinových neštěstí bylo v letech, kdy napadlo sněhu méně. Možná i pro to, že spousta lidí podcenilo povětrnostní podmínky.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

STUPNĚ LAVINOVÉHO NEBEZPEČÍ

Máme 5 lavinových stupňů, které se mohou měnit i během dne.

1. stupeň

Nejbezpečnější stupeň je č. 1, kdy by se teoreticky nemělo nic velkého přihodit. Na mapě lavinového aktuálního nebezpečí je značený zeleným zbarvením, riziko laviny je nízké.

2. stupeň

Snesitelný je ještě stupeň č. 2, značený žlutou barvou, nebezpečí laviny je nízké. Obvykle je vyhlašován v 50 % zimního období a dochází při něm k 34% lavinových nehod.

3. stupeň

Při stupni č. 3 je riziko lavin 50 % a při tomto stupni se událo statisticky nejvíce neštěstí. Na mapě lavinového nebezpečí je značen oranžovou barvou. Bývá vyhlašován při napadnutí 20–40 cm nového sněhu za bezvětří nebo 15-30 cm nového sněhu při působení větru nad 10m/s. Jde o zrádnou situaci se značným rizikem laviny.

4. stupeň

Při stupních č. 4 a 5 rozumný člověk nevychází z chalupy. Stupeň č. 4 je značen červenou barvou, riziko laviny je vysoké a jde o akutní situaci. Obvykle je vyhlašován jen minimálně, ale dochází při něm k 12% lavinových nehod.

5. stupeň

Poslední pátý stupeň lavinového nebezpečí je značen červenou barvou s černým šrafováním. Jde o katastrofickou situaci. Riziko laviny je velmi vysoké.

O stupně lavinového nebezpečí by se měl člověk, který jde do volného terénu stoprocentně zajímat. A to jak v jeho plánované nadmořské výšce, tak by se měl zajímat, jak vypadá situace například nad jeho plánovaným traverzem. Například pro jeho plánovanou cestu je lavinový stupeň č. 2, ale na kopcích nad jeho cestou po vrstevnici je č. 3, tedy výrazně vyšší riziko laviny.

Po tom, co se člověk nějakou dobu lavinám věnuje a ví toho spoustu, vždy ho může nějaká situace překvapit. Příroda nám umí ukázat, kdo je tady pánem a ke komu bychom se měli chovat s respektem.

Zdroj: Pixabay
Zdroj: Pixabay
Zdroj: Pixabay

Zdroj: https://www.horskasluzba.cz/cz/horska-sluzba/laviny/stupne-lavinoveho-nebezpeci http://www.laviny.sk/metodika-laviny/nauka-o-snehu-a-lavinach/ http://www.alpy4000.cz/soubory/zachrana.pdf

Úvodní fotografie použita na základě licence od Shutterstock.com

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 8 | Průměrné hodnocení: 4.88

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

Věci, za které zaplatíte spoustu peněz, ale doufáte, že je nebudete muset použít

Každý jsme svého štěstí strůjcem. Částečně. Občas přírodě neporučíme. Laviny jsou naprosto přirozeným fyzikálním jevem. Všichni freerideři, skialpinisti, horolezci a podobní dobrodruzi by...

celý článek

Každý jsme svého štěstí strůjcem. Částečně. Občas přírodě neporučíme....

celý článek
Jak vznikají laviny a co je způsobuje?

Laviny padají. Je to naprosto normální fyzikální jev. Čas od času se bohužel dozvíme smutnou zprávu, že lavina byla to poslední, co někteří freerideři a horolezci v životě zažili. Problematika...

celý článek

Laviny padají. Je to naprosto normální fyzikální jev. Čas od času se bohužel...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no