Rozšířené

Tyrkysová voda a zasněžené vrcholky hor: Ferrata Kristall u jezera Weißsee v Rakousku

Weißsee
Weißsee

Via ferrata (německy Klettersteig), kdo zná, ví. Kdo nezná, měl by nějakou ozkoušet. Jde o pohyb po skále či uzounkých cestičkách s jištěním. Na internetu či v různých průvodcích se můžete dočíst, že existuje značení obtížnosti A až E.

My jsme se jednoho srpnového rána vydali k jezeru Weiβsee ve Vysokých Taurách. Nachází se nedaleko Zell am See v nadmořské výšce 2311 m. Je součástí Weißsee Gletscherwelt. Na jeho břehu se nachází via ferrata Kristall s obtížností D/E, která byla dlouhou dobu Rakušáky považována za nejtěžší v Rakousku. Časem si toto její prvenství převzaly mladší ferraty.

Cesta k jezeru

K jezeru jsme se vypravili lanovkou. S gulášovou polévkou a Schiwasser (šťáva ze sirupu, která je k dostání na všech horkých chatách v Rakousku) inclusive nás lístek nahoru i dolů přišel na 25 E. Do této částky zahrnuli i vstup na ferratu a možnost indoor lezení v Rudolfshütte. Od dolní stanice (1480 m.n.m.) se lze za (v průvodci uváděných) 3,5 hodiny dostat i po svých. Ke spodní stanici lanovky jsme dojeli po klikaté horské silnici. Museli jsme i párkrát zabrzdit. Šla proti nám v našem pravém pruhu kráva.

Lanovka bude jistě patřit k jedněm z nejstarších funkčních v Rakousku. Když kabinka zavírá dveře, vzpomenete si na film ´Jedna ruka netleská´. Už cestou nahoru nestíháte fotit panoramata a různě barevná jezera (Grünsee, Tauernmoossee) z ptačí perspektivy. Lanovka má horní stanici u hotelu Rudolfshütte v nadmořské výšce 2315 m. U lanovky si můžete vzít mapu s jednotlivými cestami pro hike. Barevně (modrá, červená, černá) jsou označeny náročnosti tras.

Weißsee z lanovky
Weißsee z lanovky

My jsme se od lanovky vydali po směru hodinových ručiček, abychom po břehu jezera došli na nástupní místo k ferratě. Nejprve se jde po pohodové stezičce k potokům, které je třeba překonat. V bájných průvodcích a internetech píší něco o nataženém lanu, které je možné využít při překonávání divokého ledovcového potoka, ale nikdo ho nikdy neviděl. Nuže už cesta na druhý břeh říčky nám byla zážitkem. Ale .. nalevo vidíte ledovec, ze kterého ta voda pramení, napravo tyrkysové jezero Weiβsee, kam se vlévá, svítí sluníčko. I kdyby ten den nemělo přijít nic dalšího, jste spokojení a šťastní, jak krásný ho prožíváte.

Weißsee
Weißsee

Kristall Klettersteig

Došli jsme tedy k nástupnímu místu ferraty Kristall. Oblékli sedáky, navlékli ferratové sety, rukavice, helmy a pustili se do toho. Ferrata má značení obtížnosti D/E. Tato obtížnost není po celou dobu cesty, najdeme zde i lehčí úseky, ale hned zprvu začíná opravdu D/E. Především proto, že se jde/leze lehce převisem a prim zde hrají ruce. Ale pohybujete se jen pár metrů nad hladinou a tak to není psychicky tolik náročné. Rakouské ferraty jsou (oproti těm v jiných státech) perfektně zajištěné. To platí i zde, po celou cestu je člověk cvaknutý na ocelovém laně za ferratový set. Cesta je to velmi silová. Občas se leze po kameni, ale povětšinu času po železech.

Weißsee - Kristall Klettersteig
Weißsee - Kristall Klettersteig

Když jsme zdolali úvodní lehce převislou část, bylo to na chvíli lehárko na úrovni C. Chvíli se leze vzhůru (téměř kolmo vůči hladině), chvíli se jde po policových odpočinkových traversech a občas se sleze kousek dolů. Přibližně v polovině cesty je možné ferratu ukončit a opustit ji ještě před čistě E částí. Ale to bychom nebyli my, kdybychom to měli vzdát v průběhu počínání. Pokračovali jsme dál. Vyvíjelo se to vše v podobném duchu jako do teď. Nejtěžší část cesty si na nás připravila několik žebříků, kde se nohy používaly jen do počtu a přechod z cesty po železech zavrtaných do skály na jeden z převislých žebříků. Zde by konečně zúročili své úsilí všichni ti, kteří po večerech dělají shyby. Po zdolání této části to už byla brnkačka.

Dolezli jsme na vrchol ferraty. Plácli si, udělali pár fotek a vyrazili směrem k ledovci téměř jednolitém kamenném podkladu. Sem tam nějaká kaluž. Pokud sem zavítáte ve vhodnou roční dobu, slibuje průvodce jezírko pod ledovcem s plujícími ledovými krami. Postupně jsme to stočili zpět k Rudolfshütte (k horní stanici lanovky) na polévku a na pivo. Ferratu jsme lezli asi 2,5 hodiny, ale určitě se dá pokořit v lepším čase.

Weißsee
Weißsee

Kristall Klettersteig
Kristall Klettersteig

Přiznám se, že jsem byla ráda za odsedku, kterou jsem se občas připla ke skobě (borháku). Mohla bych se vymluvit na slabé a unavené ruce z předchozích dnů, ale neudělám to. Prostě to bylo těžký. Chtělo by to víc síly. Nebo s sebou netahat takový zbytečnosti jako je zadek apod.

Weißsee
Weißsee

Doporučení: 1) Pokud nemáte dlaně kajakáře nebo člověka ze stavby, rozhodně bych doporučila rukavice. Té námahy pro ruce je na ferratě dost. 2) Fyzička i psychická odolnost se hodí.
3) Odsedka s karabinou na odpočinek též není od věci.

U jezera to je opravdu překrásné. Spousta lidí lítá do světa, aby mohli vidět panorámata, jaká jsou k vidění i tady u nás v Evropě. Kolem jezera je spousta možností na hike, ať už na ledovec nebo jen kolem něj.

Weißsee
Weißsee

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 45 | Průměrné hodnocení: 2.36

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Jednodenní výlet: Na paddleboardech skrz Saské Švýcarsko

Konec léta se blíží a tak využijte poslední pěkné dny k výletům. Jeden z víkendů jsme strávili v Saském Švýcarsku v Německu a ujeli krásných 20 km na paddleboardech Tambo, které nám zapůjčili v ...

celý článek

Konec léta se blíží a tak využijte poslední pěkné dny k výletům. Jeden z...

celý článek
Kam na kolo v okolí Hradce Králové?

Okolí Hradce Králové je pro cyklistiku jako stvořené. Přijdou si své všichni. Jen se musí umět hledat. Rovinaté lesy ocení především rekreační sportovci. Díky spoustě zajímavých cest, stezek a...

celý článek

Okolí Hradce Králové je pro cyklistiku jako stvořené. Přijdou si své všichni....

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no