Rozšířené

Lago di Garda jako Mekka všech turistů aneb 5 výletů, které nesmíte vynechat!

Výhled na Lago di Garda z Monte Baldo
Výhled na Lago di Garda z Monte Baldo
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Jedním z center evropské turistiky je bezpochyby oblast jezera Garda, která je přímo propletená hustou sítí turistických tras. Tyto trasy vás mohou zavést až na dvoutisícové vrcholky skal tyčících se nad hladinou jezera a takové výhledy jsou v Evropě téměř bezkonkurenční!

1. Chiesa Santa Barbara (625 m.n.m.)

Malý bílý flíček, který vidíte, když se zahledíte do svahu nad městečkem Riva del Garda (65 m.n.m.), byl naším prvním cílem. Malá kaple, která vznikla při stavbě vodní elektrárny v roce 1925, je věnovaná patronu všech horníků. Cesta k Santa Barbaře vede přímo z městečka Riva del Garda kolem malé hradební věží Bastione, která měla dříve za úkol chránit město, a po trase číslo 404 přímo ke kapli.

Samotná cesta k Bastione netrvá ani půl hodiny a vede po vybetonovaném chodníčku, který ovšem hned za věží končí a přibližně jeden a půlhodinový výstup ke svatostánku už zdoláváte po kamenech, pomocných dřevech a štěrku. Těsně před cílem je horská chata Capanna Santa Barbara, na kterou ale není radno spoléhat, protože je velmi často zavřená (a jak jsem pochopila, nikdo vlastně neví, jestli a kdy bude zase otevřená), proto si vezměte dostatek pití a menší sváču s sebou! Pak se už jen chybí kochat výhledem na jezero, a vrcholky protějších hor.

Kudy vaše cesta povede se můžete podívat na mapě.

Výhled na městečko Riva del Garda, které se rozléhá na břehu jezera
Výhled na městečko Riva del Garda, které se rozléhá na břehu jezera
Zdroj: Tereza Cimrmanová

2. Monte Baldo

Na východním břehu jezera leží město Malcesine, vyhledávané pro krásné historické centrum, hrad a lanovku na hřebenový vrchol Monte Baldo. Ale samozřejmě je tu možnost vyšlápnout si na vrchol za své nebo využít přestupní stanice lanovky San Michele. Nechci nikoho odrazovat, ale tenhle pěší výlet si dobře rozmyslete, vždyť lanovka překonává na 4,5 kilometrech přibližně 1650 výškových metrů!

Pokud se rozhodnete pro cestu lanovkou, určitě si ráno přivstaňte a snažte se dostat do Malcesine co nejdříve, protože je o tuto jedinečnou atrakci velký zájem a výjimkou nejsou několika metrové fronty na sluníčku k pokladně a poté další fronty na samotnou kabinku, která odjíždí každou půlhodinu od 8.00 do 18.00. Ceník bych nazvala lehce německý, protože zpáteční jízdenka za 15E není nejlevnější záležitost, stejně jako poplatek za kolo není zrovna „lidový“. Ale skvělou nabídkou je kombinovaná zpáteční jízdenka s připlatkem 2E a vstupem do historického hradu Malcesine (aktuální ceny jízdenek).

Lanovka Malcesine - Monte Baldo, která se umí otáčet o 360°
Lanovka Malcesine - Monte Baldo, která se umí otáčet o 360°
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Nic méně ceny stranou. Teď zase trochu o tom, co vás čeká. Monte Baldo lanovka je jedinečná díky schopnosti se otáčet, takže stačí nastoupit do kabinky (nacpat se k oknu) a už jen sledovat, protože kabinka se s vámi otočí o celých 360°. Na výstupní stanici vás přivítá výhled do vedlejších údolí, vůně restaurace a zvuk kravských zvonců. Z vrcholu vede několik možných tras s různými časovými náročnostmi (od 20 min – Colma di Malcesine do 4 h – M. Telegrafo), takže si zde každý přijde na své.

Výhled na Lago di Garda z Monte Baldo
Výhled na Lago di Garda z Monte Baldo
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

3. Via Ferrata Ernesto Che Gueavara

Pietramurata je malá vesnička, nad kterou se tyčí strmý skalní masiv Monte Casale. Celá oblast je vyhledávaná díky ferratě Ernesto Che Guevara (pojmenovaná podle marxistického revolucionáře a vůdce kubánských gueril). Ferrata není moc těžká, většina úseků je označená A/B, místy C.

Náročnost ovšem vynahradí celkové převýšení (na 1400m stoupá o 1200 výškových metrů!). Ferratu si naplánujte určitě na jaro nebo podzim, protože v letních měsících se sice vyhnete frontám před náročnějšími úseky, ale sluníčko, které celý den pere do stěny vás nemilosrdně speče a jistojistě vás postihne nedostatek tekutin!

My jsme ferratu šli na konci dubna, vyšli jsme až v 9 hodin a každý jsme si nesli přibližně dva a půl litru vody. Trasa vzhůru trvala asi 5,5 hodiny (lehce nás zbrzdily fronty u obtížnějších úseků) a na vrcholu jsme se odměnili skvělým pozdním obědem v chatě Rifugio Don Zio.

Výhled z ferraty Che Guevara na Lago di Garda
Výhled z ferraty Che Guevara na Lago di Garda
Zdroj: Tereza Cimrmanová

Pro cestu zpět jsou tři možnosti. Pokud máte k dispozici dvě auta můžete Monta Casale objet a auto nechat na parkovišti z druhé strany, pak už stačí hodinová cesta z vrcolu po široké cestě k autu. Nebo se vydat po cestě č. 427 do Sarche a pokračovat do Pietramuraty, to zabere asi 3 hodiny. Další možností jak se po svých dostat zpět do Pietramuraty je cesta č. 411 a pak odbočka na strmou cestu č. 408, která je jištěná lany a je tu nutné mít ferratový set. Touto trasou jsme se i přes začínající déšť vydali my, chvílemi to i díky mokrým kramlím byl pěkný horor, ale po zvládnutí tohoto úseku přišlo vysvobození v podobě lesní pěšinky, která nás dovedla přímo do městečka za necelé 3 hodiny.

4. Arco, Via Ferrata Sentiero del Colodri

Nepochybně srdcem celé oblasti severní Gardy je městečko Arco, které bezpečně poznáte už z daleka podle skalního hradu, nebo spíše zříceniny hradu Castello di Arco, nad městem. Ten byl vybudován v 7. století k obraně údolí řeky Sarco. V dnešní době je Arco cílem mnoha milovníků lezení, protože v jeho okolí vede několik ferrat i lezeckých cest.

Zřícenina hradu Castello di Arco nad městem Arco u Lago di Garda
Zřícenina hradu Castello di Arco nad městem Arco u Lago di Garda
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

My jsme se například vydali na via ferratu Sentiero del Colodri, která je jednoduchá i krátká a poskytuje skvostné výhledy na Gardu a celé údolí. Cesta i s nástupem trvá maximálně 2 hodiny, podle počtu lidí ve skupině a množství lidí na ferratě, Obtížnost je převážně A/B, nejobtížnější místo asi B/C a ve střední části vcelku „pochoďák“, takže je vhodná i pro méně zkušené lezce. Nicméně, znovu se jedná o oblíbenou trasu, která je od rána do večera na sluníčku, a na trase není žádná chata, proto mějte dostatek občerstvení! Pro sestup jsme pokračovali od konce ferraty k vrcholovému kříži a pak dále po značené stezce, která nás dovedla kolem hradu až do města.

5. Bussate – Tempesta

Další krásnou procházkou je už rovinatější trasa z městečka Nago-Torbole k malé vesničce Tempesta. Trasa je přibližně na 3 hodiny a začíná u zábavního parku Bussate, kam je možné dojít pěšky nebo dojet autem z Torbole. Bussate je zábavní park s restaurací, lanovým centrem a BMX parkem, kterým projdete a pokračuje po značené trase, kolem které jsou rozmístěny naučné cedule o místní fauně a floře.

Jeden z nejkrásnějších výhledů na jezero z výnejvyšším bodem trasy, a po něm sestoupíte až do vesničky Tempesta. Z této vchodní strany se vám naskytne pokud dojdete až ke kovovému schodišti, které je esničky vás zpět do Torbole může dopravit například autobus, který jezdí ze směru Garda, Malcesine přes Torbole až do Riva del Garda.

Trasu jsme pro vás také zaznamenaly do mapy.

Sestup do městečka Tempesta po kovovém schodišti
Sestup do městečka Tempesta po kovovém schodišti
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 51 | Průměrné hodnocení: 3.80

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Video: Záplava plastového odpadu zasáhla všechny oceány. Projet světovým odpadištěm na paddleboardu rozhodně není pohádka

Životní prostředí si prochází opravdu velkou krizí a jednou z nadšenců, kteří se na toto téma snaží upozornit i Alison Teal. Dvaatřicetiletá cestovatelka a surfařka snažící se kombinovat zábavné...

celý článek

Životní prostředí si prochází opravdu velkou krizí a jednou z nadšenců,...

celý článek
3 cyklistické trasy v okolí Lago di Garda, které zvládnou i méně zdatní cyklisti

Lago di Garda je rájem nejen windsurferů, horolezců a turistů. Na své si zde přijdou i cyklisté, hlavně tedy bikeři. Garda a její blízké okolí nabízí širokou škálu možností, od nejjednodušších...

celý článek

Lago di Garda je rájem nejen windsurferů, horolezců a turistů. Na své si zde...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no