Rozšířené

Hledáte inspiraci na letní zábavu v horách pro celou rodinu? Co takhle sjezdy na horských koloběžkách?

Horská koloběžka
Horská koloběžka
Zdroj: Shutterstock.com

Nemusíte být nutně příznivci adrenalinových sportů, abyste si užili trochu legrace při jízdě na koloběžce po některém z horských kopců. Uvidíte, že zejména děti tento druh zábavy ocení. Horské koloběžky jsou skvělým způsobem, jak propojit turistiku s pobavením, stejně tak si je ale užijí i ti, kteří šlapat kopce nechtějí. Zajímá vás, na jaké trasy se můžete vydat a kde si koloběžky zapůjčit?

Sjezdy v Krušných horách

Jsou-li vaší cílovou destinací pro letní výlety spíše hory na západě Čech, terénní koloběžky si můžete vypůjčit přímo na Klínovci nebo ve městě Boží Dar. Kromě samotné jízdy si tak vychutnáte i daleké výhledy na vrcholky hor. Krušnohorské pohoří nabízí dokonce několik tras různých obtížností, které si užijí dospělí i děti. Koloběžky si lze vypůjčit a projet se na nich pouze s rodinou, stejně tak tu ale máte příležitost zaplatit si instruktora pro případ, že byste měli z jízdy obavy.

Koloběžky na Klínovci

Půjčovna koloběžek se na Klínovci nachází přímo na vrcholu u lanové dráhy Jáchymovská. Odtud na nich dojedete zpět až k dolní části lanovky po trase dlouhé 4 kilometry. Nemusíte se bát, že by vás tady čekal prudký sjezd po strmém kopci, protože stezky vedou klikatě po úbočích Klínovce a některé z nich sjedou bez problému i děti. Stejně tak tu nechybí ani trasy pro zdatnější sportovce. V areálu jsou k dispozici specifické modely koloběžek FatMax a Freeride, které jsou přizpůsobeny přímo pro horský terén. Od spodní části lanové dráhy si můžete jízdu prodloužit ještě o další 3 kilometry a dojet rovnou až do města.

Ježíškova cesta kolem Božího Daru

Přímo v Božím Daru se nachází půjčovna Yettibike, kde si rovněž lze vypůjčit koloběžky. V případě, že si je zapůjčíte právě tady, máte možnost se vydat nejen na Klínovec, ale vyrazit třeba i na Ježíškovu cestu. Tuto trasu ocení zejména děti, jelikož mohou po cestě ponechat svá přání k Vánocům přímo v Ježíškově poště. Pokud se vydáte nejprve do infocentra, dostanete navíc plánek trasy a ostatní podstatné informace. Odtud máte možnost vyrazit buď po trase dlouhé 6 nebo 13 kilometrů a na cestě se můžete těšit na nejrůznější dětské atrakce, jako jsou lanovky, kolotoče, domečky nebo třeba skluzavky.

*Tip: Pokud přemýšlíte nad tím, jak v létě zabavit děti doma, když zrovna nevyjde počasí, můžete vyzkoušet některé z našich tipů.

Koloběžky v Jeseníkách

Jestliže se chystáte na výlet do moravskoslezských Jeseníků, můžete spojit jízdu na horské koloběžce s výšlapem na nejvyšší horu Praděd. Ze samotného vrcholu pak lze dojet až k Ovčárně. Tato varianta představuje trasu dlouhou 3,2 kilometru. Kromě samotného zážitku z jízdy se navíc pokocháte jedinečností přírody CHKO Jeseníky.

Nejdelší sjezd na koloběžkách v ČR

Láká vás pořádná projížďka dlouhá rovných 17 kilometrů? V Jeseníkách si totiž můžete užít nejdelší sjezd na koloběžce z celé České republiky. Pokud vás zajímá, kde přesně se trasa nachází, prozradíme vám, že nemusíte jezdit příliš daleko od Pradědu. Jestli se rozhodnete se vyvézt lanovkou z Koutů nad Desnou, nebo se projít pěšky, je už čistě na vás, nicméně na výběr tu máte dvě půjčovny.

Pokud chcete zážitek spojit s pěší procházkou, vydejte se k horní nádrži přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně, kde si koloběžky zapůjčíte. Odtud vás čeká sjezd kolem dolní nádrže až do areálu Kouty po trase, jež vede malebnou přírodou. V případě, že raději zvolíte jízdu v kombinaci s lanovkou, koloběžky je možné zapůjčit ve sportovní prodejně na Kouteckém náměstí. Lanovkou se následně vyvezete na Medvědí horu, odkud je to ještě 4,5 km k horní nádrži. Závěrečnému stoupání máte naštěstí možnost se vyhnout, jelikož se tu nabízí možnost rovnou se napojit na trasu vedoucí k dolní nádrži.

Sjezdové trasy v Krkonoších

Patříte-li mezi milovníky Krkonošského pohoří nebo se chystáte teprve ho poznat, máte na výběr hned několik možných sjezdových tras. Na hřebeny hor se můžete vydat samozřejmě po svých, stejně tak se ale můžete nechat vyvézt nahoru jednou ze tří lanovkových tras, přičemž půjčovnu naleznete vždy v horní i spodní části lanovky.

Velká Úpa

Z Velké Úpy se můžete nechat vyvést lanovkou na Portášky, odkud vás bude čekat jednoduchá 5 kilometrů dlouhá trasa. Pokud byste se raději vydali po delší trase střední obtížnosti, v půlce cesty odbočíte směrem do Pece pod Sněžkou a vychutnáte si 9kilometrovou trasu horskou přírodou.

Janské Lázně

Dalším místem, odkud se můžete nechat vytáhnout lanovkou vzhůru, jsou Janské Lázně. Lanová dráha končí na vrcholu Černé hory, kde se napojují dvě možné trasy pro výlet na koloběžkách. Jednodušší varianta vede směrem ke Stezce korunami stromů a její délka činí 8 kilometrů. Mírně obtížnější trasa je dlouhá 10 kilometrů a vede přes Pardubické boudy a Formánky. K zapůjčení jsou v Krkonoších koloběžky typu Crussis Active, které jsou ideální pro děti a začátečníky, ale na výběr jsou rovněž modely Crussis Urban, vhodné pro nadšené sportovce na zpevněných cestách, a Crussis Cross, jež ocení zejména milovníci náročnějšího terénu.

Další užitečné tipy pro rodiny s dětmi můžete najít v článcích na stránce Rodičov.cz, která nabízí především praktické rady spojené s výchovou vašich ratolestí.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 330 | Průměrné hodnocení: 1.00


Dále čtěte:

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti bývají zpravidla hodně přizpůsobivé, a pokud jsou jejich rodiče aktivní a mají rádi výlety do přírody, je velmi pravděpodobné, že to od...

celý článek

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti bývají zpravidla...

celý článek
Nečekejte na sníh a vyražte do Ski Telnice na kolo!

Znáte ty dny, kdy už léto pomalu dává či dalo sbohem a vy ještě chcete vyrazit někam ven? Hledáte tipy na podzimní výlet? Pak pro vás jeden máme!

celý článek

Znáte ty dny, kdy už léto pomalu dává či dalo sbohem a vy ještě chcete vyrazit...

celý článek

nejnovější články

Trendy turista - co si vzít na sebe, abychom spojili trendy vzhled a funkčnost?

Komerční sdělení

Jestli-že máte rádi výlety do přírody a do hor, jistě víte, že to bude chtít i kvalitní oblečení a obuv. Zvolit si pak můžete i stylové sportovní módní...

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu...

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete...

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti...

Další články

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no