Rozšířené

6 ledovců, na kterých zima jen tak nekončí

Na těchto ledovcích  zima březnem nekončí.
Na těchto ledovcích zima březnem nekončí.
Zdroj: Shutterstock

Raději než plavky a potápěčské ploutve byste v létě obuly lyže či snowboard? Není problém. Některá lyžařská střediska nabízejí možnost lyžování i v letních měsících, jiná jsou v provozu po celý rok. Přinášíme přehled 6 ledovců, na kterých zima březnem rozhodně nekončí.

Rakousko

Hintertux

O celoročně otevřeném lyžařském středisku Hintertux se mluví jako o králi rakouských ledovců. V letních měsících si zde mohou lyžaři zalyžovat na 18 kilometrech upravených tratím, jejichž vrcholy sahají do 3000 metrů nad mořem. A přestože je středisko známé spíše strmými a náročnými svahy, na své si zde přijdou i milovníci mírných tratí. Oproti zimním měsícům je však letní provoz značně omezený, v hlavní sezóně je totiž k dispozici až 60 kilometrů sjezdovek. Ledovec je právem považován také za ráj snowboardistů, kteří si tu mohou sjet nejvyšší Ú-rampu v Evropě.

Kitzsteinhorn

Letní lyžování nabízí také Čechy oblíbené rakouské středisko Kaprun, které se nachází na ledovci jménem Kitzsteinhorn. Lyžovat je zde možné od konce října až do května. Za dobrých sněhových podmínek je k dispozici přes 40 kilometrů sjezdovek ve výšce od 3000 do 2000 metrů nad mořem. Za slunného počasí je hluboko v údolí možné pozorovat městečko Zell am See či průzračné horské jezero, do kterého mohou lyžaři skočit hned po květnové lyžovačce.

Itálie

Presena

Ledovec Presena, který je součástí italského střediska Tonale, si drží skvělé sněhové podmínky po celou sezónu. A lyžovat se na něm dá i v létě. Návštěvníkům nabízí poměrně strmý svah s mírným dojezdem k mezistanici kabinové lanovky. Během sezóny se odsud dá pokračovat dále do údolí Tonale. V zimě je díky propojení s vedlejším areálem Ponte di Legno lyžařům k dispozici až 100 kilometrů sjezdovek všech náročností.

Marmolada

Královna Dolomit Marmolada nacházející se v dolomitském středisku Sella Ronda představuje nejvyšší vrchol italských Alp a zároveň nabízí jedinečný sportovní zážitek. Od zimy do jara je lyžařům k dispozici necelých 90 kilometrů upravených sjezdovek všeho druhu. Přes 3000 metrů vysoký ledovec navíc nabízí téměř stoprocentní garanci sněhu. V posledních letech se však lyžařské podmínky v teplejších měsících pomalu zhoršují. Mimosezónní provoz tak bývá závislý na aktuálním počasí.

Švýcarsko

Saas-Fee

Švýcarské středisko Saas-Fee představuje díky mohutnému zalednění stoprocentní sněhovou jistotu, a to téměř po celý rok. Pod sněhem mimo sezóny leží zhruba polovina tratí. Těch je ve středisku zhruba na 100 kilometrů, přičemž velká část z nich přesahuje nadmořskou výšku 3000 metrů. Nejvýše položené metro na světě vás ledovcem doveze až ke 4000 metrů, kde se nachází otáčivá restaurace. Ačkoli je letní nabídka možností oproti zimě o poznání chudší, je stále o co stát. Středisko Saas-Fee nabízí i v červenci a srpnu sjezdovky všech obtížností. Areál je navíc jedničkou na freestylové scéně. Pořádají se zde letní kempy snowboardingu, k dispozici jsou také tratě světových parametrů.

Francie

Le Grande Motte

Ledovec Le Grande Motte, který je součástí francouzského lyžařského střediska Tignes, se rozpíná ve výšce od 3030 do 3455 metrů nad mořem, čímž zajišťuje perfektní sněhové podmínky po celou sezónu a částečně i mimo ni. Návštěvníci zde mnohdy lyžují i na začátku května. K dispozici jsou různé variace terénů, zalesněné plochy však zcela chybí. Za extrémního počasí je tak třeba dbát zvýšené opatrnosti. Během hlavní sezóny areál nabízí 300 kilometrů sjezdovek.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)


Dále čtěte:

České sáňkařské dráhy: Skvělá atrakce, kde zavzpomínáte na dětská léta

Pro rodiče s malými dětmi je sáňkování povinná součást zimních dnů, jiní ho však vidí jako skvělou zábavu, při které si odpočinou od lyžování, nebo prostě jako hezkou vzpomínku na dětství. V...

celý článek

Pro rodiče s malými dětmi je sáňkování povinná součást zimních dnů, jiní...

celý článek
Skialpinismus v Alpách: Kde najdete ty nejlepší destinace pro turistiku na lyžích?

Mnoho milovníků zimních sportů v poslední době propadlo kouzlu skialpinismu. Stále více z nich volí místo přelidněných sjezdovek raději otevřenou krajinu, protože si tak mohou užít hory z úplně...

celý článek

Mnoho milovníků zimních sportů v poslední době propadlo kouzlu skialpinismu....

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no