Rozšířené

Jak si vybrat správnou výbavu na běžky?

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Jen si to představte. Frčíte si to lesem mezi zasněženými smrky. Všude ticho a klid. Jedete jen v malé společnosti či s partou kamarádů. Cíl vaší cesty může být jakýkoliv. Zlepšení či udržení kondice. Udělání si místa v žaludku na něco dobrého. Zřízení si žízně na vychlazené pivo. Buzení endorfinů. Tak či tak si ten den uděláte hezký a budete na něj dlouho vzpomínat. Když k tomu svítí sluníčko a je „den jak malovanej“ vaše zážitky to umocní. Na čem že to svištíte? Na běžkách!

Jaké, běžky byste si ale měli pro tyto chvíle vybrat? Jako vždy si člověk musí položit otázku, co od nich očekává. Chystá se olympiádu, či při raději jízdě rozjímá? Bude tvrdě makat na fyzičce či se chce dostat chalupy k chalupě. Klasika nebo skate? Možnost široké či úzké stopy?

Jak se vybavit do stopy:

Běžecké lyže

Existuje několik typů lyží, které se od sebe liší. Turistické, nordic cruising, blackcountry, sportovní a závodní. V případě závodních a sportovních pak můžeme mluvit o lyžích určených pro klasiku či bruslení. Každý typ lyže je určený pro specifický účel a musíme při jejím výběru zvážit, co od lyže očekáváme, co s ní zamýšlíme, jak zdatní jsme běžkaři.

Klasika si žádá práci s vosky a stopy. Skate (bruslení) upravené široké tratě a minimálně lehkou fyzičku. S backcountry můžeme výletovat po zasněžené krajině, kudy se nám zachce. Co si tedy vhodně vybrat?

Turistické běžky

Po turistických běžkách sáhnete, když máte v úmyslu se na svých trasách kochat. Rozhlížet se po kraji cestou na horskou boudu na pohár. Turistické běžky jsou spíše podobné běžkám na klasiku a předpokládá se, že je budete mazat stoupacím voskem. Délka lyží v této kategorii bývá zhruba o 15 až 25 cm delší než je výška postavy. Ale nebudeme předbíhat, k délce lyží se později ještě vrátíme. Výška postavy totiž není hlavním parametrem pro správný výběr lyže.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Nordic cruising běžky

Tyto běžky jsou předurčené též ke klasickému stylu, jež vás podrží ve stopě. Na lyži pro klasiku je pod botou tzv. mazací komora (vysvětlíme si později), jež zde suplují šupiny (proti skluz) a lyže jsou tak vždy připraveny bez zdlouhavého mazání. Mají nahradit aplikaci stoupavého vosku. Po zatížení jedné lyže byste se tedy bez podklouznutí měli bez problémů odrazit a sklouznout se na lyži druhé. Jejich nevýhodou je, že fungují pouze za určitých podmínek. Úplně dobře nespolupracují na tvrdém povrchu (led, firm) i na naopak měkkém povrchu (čerstvý prašan). My máme s tímto typem běžek bohužel špatnou zkušenost, snad právě kvůli horším sněhovým podmínkám, kdy nám lyže do kopce podkluzovala a z kopce nás brzdila.

Backcountry běžky

S tímto typem lyží si můžeme štrádovat po kopcích, aniž by nám někdo určoval kudy jet a objevovat tak neobjevené. Jsou to lyže stavěné do terénu. Mají ocelové hrany, díky čemuž jsou lépe ovladatelné i na náročnějším terénu a jsou výrazně širší. Na šířku mohou v některých případech dosahovat i 70 mm a oproti normální běžecké lyži mají výrazné carvingové vykrojení, tzv. sidecut. Pokud máte v plánu stopu i neupravený terén, doporučujeme lyži o šířce max. 60 mm, abyste se s ní vešli do stopy. Širší lyže vám zajistí lepší stabilitu.

Běžky pro klasický styl

Běžky pro klasický styl jsou určené pro jízdu v upravené běžecké stopě. Oproti běžkám turistickým jsou o něco tvrdší a užší. V porovnání s lyžemi na skate jsou delší, lehce měkčí a mají zvednutou špičku. Mají tzv. mazací komoru (mazací plochu), na kterou se nanáší stoupací vosk. Správnou technikou, kdy ve správný moment zatížíte právě mazací komoru, abyste se z ní odrazili a sklouzli se na lyži druhé, vám zajistí skvělou spolupráci.

Je však potřeba si podle teploty vybrat ten správný stoupací vosk. Mazací komora se nachází pod vázáním a ovlivňuje jí zatížení lyže. Proto u běžeckých lyží nehraje významnou roli vaše výška, ale váha. Ta určuje naší schopnost lyži prošlápnout a využít odrazu z mazací komory. Pokud lyži nedovedete dostatečně prošlápnout, nedojde ke kontaktu vosku se sněhem a běžky vám budou podkluzovat.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Sportovní běžky na klasiku

Sportovní běžky jsou vhodné pro zkušené běžkaře a jejich tvar je jednoznačně předurčuje k pohybu v upravené stopě. Díky relativně pevné a odolné konstrukci ale vydrží i jízdu v terénu. Jsou široké 45-47 mm. Proto se na turistické výlety nedoporučují. Člověk by se s nimi bořil. Svojí tvrdostí se řadí spíše k těm tužším, proto se nehodí pro začínající lyžaře. Délku sportovních běžek pro klasiku je třeba volit o 20-30 cm větší, než je výška postavy.

Závodní běžky na klasiku

Na tvrdém a upraveném povrchu jsou velmi rychlé. Jejich šířka se pohybuje mezi 43-46 mm. Bohužel však díky nízké váze a malé šířce nedosahují takové odolnosti jako lyže sportovní či turistické, proto jsou určeny výhradně do upravených stop.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Běžky na skate (sportovní i závodní)

Běžky určené na bruslení jsou oproti klasickým běžkám tvrdší, mají na rozdíl od běžek klasických exponované hrany a menší špičku. Čím je běžka tvrdší, tím rychleji jede. Všeho však s mírou. Moc tvrdá běžka totiž nedokonale doléhá k povrchu a není proto příliš stabilní. Pokud s bruslením začínáte, volte běžky měkčí.

Technika bruslení (skate) vyžaduje minimálně lehčí fyzičku, a pokud se nechcete zbytečně natrápit, alespoň základy techniky. Umíte-li na in-line či na bruslích, bude vás to ohromně bavit. I zde hraje u výběru lyží prim hmotnost. U těchto lyží stojíme o perfektní skluz, proto volíme parafíny určené pro sjezdové lyžování.

Běžky na bruslení jsou kratší, tvrdší a méně prohnuté než ostatní typy běžeckých lyží. Mají menší špičky a hrany. Jsou určené na upravené tratě. Tvrdší běžky jsou obecně rychlejší (lépe vás vystřelí z odrazu), ale např. pro začátečníka je dobré nebrat úplně nejtvrdší varianty lyží. Není tolik stabilní. Běžky v této kategorii bývají o 5-15 cm delší než je výška postavy.

Combi

Pokud si nejste jistí, do čeho se pustit existuje zde varianta combi, kdy výrobci spojili vlastnosti lyží určené na obě techniky dohromady. Jde o univerzální lyže, které můžete vzít jak klasiku tak na skate. Combi běžky se od těch klasických liší tvrdostí a hranami, které u klasik chybí. Jsou o něco tvrdší než běžky klasické. Tím budou běžcům s horším stylem podkluzovat, ale o to budou rychlejší. Tím že má od každé lyže pouze část nikdy nenahradí klasické či skateové lyže.

Parametry běžeckých lyží

Délka běžeckých lyží

Délka lyží se odvíjí od naší hmotnosti. To je důležitý údaj. Naše váha ovlivňuje zatížení lyže a s tím spojený skluz. Jednotliví výrobci mají vlastní velikostní tabulky, jež vám radí s tím, jak dlouhou lyži si v oné kategorii a typu lyží vybrat. Obecně jsou však lyže na skate kratší jak pro klasiku.

Platí pravidlo, že čím delší běžky máte, tím jsou méně ovladatelné, o to však rychlejší. Delší lyže je pak vhodná pro těžšího běžkaře a zároveň je delší lyže rychlejší. Kratší lyže je pak ovladatelnější a celkově vhodná pro lehčí postavu.

Tvrdost běžeckých lyží

Je potřeba si společně s délkou lyže vybrat i odpovídající tvrdost. Příliš měkké lyže se vám prošlápnou, nedopřejí vám dostatečný skluz a rychleji se vám sjede vosk. Neúměrně tvrdé lyže vám budou špatně stoupat, jelikož je nezatížíte dostatečně. Výrobci nabízejí u dražších lyží modely v provedení soft, medium a stiff pro jednu váhovou kategorii. Tvrdší lyže jsou zpravidla rychlejší, o to však hůře ovladatelné.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Výbava

Vázání

Vázání spojuje botu s lyží pouze v určité části boty a umožňuje tak její pohyb. Na trhu máme dva možné typy vázání Salomon Nordic Systém (SNS) či New Nordic Norm (NNN). Typ NNN vyrábí Rottefella, Fischer a SNS Salomon, Atomic. Existuje jednohrazdičkový a dvouhrazdičkkový typ. I zde je otázkou pro jaký typ běžkování se rozhodneme – klasika či skate. Liší se v tuhosti flexoru v přední části vázání, který ovlivňuje pohyb boty směrem vpřed. Při koupi bot je důležité dbát na kompatibilitu s vázáním.

Boty

Pro skate zvolíte vysoké boty se zpevněným kotníkem a tužší neohebnou podrážkou. Naopak na klasiku se vyrábí boty nízké, kde kotník je kryt pouze zvýšeným lemem z měkčeného materiálu a podrážka je dostatečně ohebná. Pro lyžování oběma styly nabízejí někteří výrobci boty polovysoké či vysoké boty s odnímatelnou výstuhou svršku.

Hůlky

Délka hůlek ovlivňuje délku našeho záběru. Pro klasiku volíme hůlky sahající nám po ramena. Pro skate pak po bradu či nos. Poutka by měla vždy pro efektivitu našeho snažení dobře sedět a být akorát utáhlá.

Oblečení

A co si vzít na sebe? Jde o intenzivní pohyb. Vyplatí se vrstvit, a pokud při cestě plánujete krátké posezení, vzít si náhradní tričko a ponožky. Dost možná se lehce zapotíte a studená látka by vás mohla studit. Dbejte i na kvalitní ponožky. Pokud totiž chce člověk zapomenout na všechny starosti světa, udělá chybu právě v obutí. Nemyslí pak na nic jiného.

Teď už toho víte o běžeckých lyží poměrně dost k tomu, abyste si vybrali ty správné. Při koupi dejte na radu odborníka a zamiřte do specializovaného obchodu, kde tomu opravdu rozumí a vyberou vám běžky na míru.

Běžkování je krásný sport. Zapomenete při něm na běžné dění a žijete přítomným okamžikem. Je to ten moment kdy vám opravdu (doslova) zmrzne úsměv na rtech.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 22 | Průměrné hodnocení: 4.68

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 3


Dále čtěte:

10 nejčastějších chyb při výuce lyžování dětí

Blíží se nám víkend, kdy se mnoho z vás chystá na sjezdovku. Možná s vámi jedou vaši malí závodníci, kteří se postaví na svah letos poprvé a nebo možná již jezdili loni. Pokud plánujete, že...

celý článek

Blíží se nám víkend, kdy se mnoho z vás chystá na sjezdovku. Možná s vámi...

celý článek
Pět tipů na nejlepší italské lyžování a michelinské novinky

300 slunečných dnů v roce v kulise majestátních Dolomit, nejlépe vybavená střediska v Alpách, výborné jídlo – to je region Jižní Tyrolsko/ Südtirol, ležící na severu Itálie. Kam se tady vypravit...

celý článek

300 slunečných dnů v roce v kulise majestátních Dolomit, nejlépe vybavená...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no