Rozšířené

Kam za netradičními lyžařskými zážitky? Zkuste hory v Gruzii nebo freeride v Japonsku

Netradiční lyžování v Africe
Netradiční lyžování v Africe
Zdroj: shutterstock.com

Vyzkoušeli jste už každou sjezdovku v Česku a Alpy vás taky nudí? Nebo třeba jen hledáte pro svou letošní zimní dovolenou nějaké rozptýlení? Netradiční destinace slibují nezapomenutelné zážitky a lákají čím dál více nadšených lyžařů a snowboardistů. Jste ohledně zimní dovolené v exotických zemích skeptičtí? Náš článek vám napoví, proč odhodit předsudky a vydat se za zimními sporty třeba do Japonska nebo do Afriky.

Nedaleké Rumunsko

V průběhu několika posledních let došlo v Rumunsku k rychlému vývoji turistického průmyslu. Zvláště v oblasti zimních sportů si tato země polepšila, doslova přes noc tu totiž vyrostlo velké množství zimních středisek s upravenými sjezdovkami.

Mezi nejznámější lyžařské destinace v Rumunsku patří určitě areál Sinaia, který je ukrytý v údolí Prahova a je právem nazýván „Perla Karpat“. Na své si tu kromě lyžařů a snowboardistů přijdou i zájemci o turistiku na sněžnicích nebo příznivci skialpinismu. Pokud hledáte dražší letoviska, vyzkoušejte třeba areál Pojana Brašov nebo středisko Azuga s FIS sjezdovkou.

Jestli vás lákají adrenalinové zážitky, určitě navštivte pohádkové svahy horského masivu Fagaraš, který se nachází na jihu Karpat. Na zkušené sportovce tu totiž čeká adrenalinový freeride a dobrodružství v podobě heliskiingu.

Exotika v indickém Kašmíru

Na severu Indie leží provincie Kašmír, kde se k nebi tyčí strmé himalájské vrcholy. Lyžuje se zde už více než osmdesát let, před náporem turistů a komerce je toto místo však prozatím skryté. Indie je atraktivní hlavně pro dobrodružně založené povahy, které chtějí zkusit něco nového a nebojí se kvůli zážitkům cestovat daleko.

Nejznámějším indickým střediskem je pravděpodobně Gulmarg, kde byla v roce 2005 dostavěna kabinková lanovka, která vás zaveze až do výšky 3 980 metrů. Odtud se pak můžete po nepřeberném množství tratí vydat až do údolí Drang, zatímco vás čeká převýšení 1 700 metrů. Fanoušci jízdy ve volném terénu jistě ocení strmé svahy hory Apharwat, ze které se jim otevře úchvatný pohled na hlavní himalájský hřeben a horu Nanga Parbat (8 125 metrů).

Zasněžený ostrov Hokkaido

Do Země vycházejícího slunce lidé jezdí především obdivovat staré památky a užívat si život ve víru velkoměsta. Japonsko je ale také oblíbenou destinací pro zimní dovolenou, protože díky bouřím ze Sibiře nabízí ostrov Hokkaido lyžařům a snowboardistům spoustu kvalitního prašanu. Kromě toho jsou zde téměř všechny svahy dokonale osvětlené a lákají k nočnímu lyžování.

V blízkosti vrcholu s názvem Mt. Yotei se nachází městečko Niseko, které patří k nejvyhledávanějším lyžařským oblastem Japonska. Ne nadarmo se tato oblast označuje jako ráj pro freeride nadšence, hromady čerstvého prašanu si zde totiž můžete užít skoro každý den. Atmosféru navíc dokresluje místní vulkanické prostředí a lesy zasypané sněhem, které z celé oblasti vytvořily velkou freeride arénu.

Krásná panoramata v Gruzii

Ačkoli to většina evropských milovníků zimních sportů zřejmě netuší, v Gruzii funguje hned několik populárních lyžařských středisek. Turisty sem lákají především luxusní podmínky pro lyže i snowboard, dlouhé sjezdovky, a hlavně také překrásná panoramata.

Zahraniční turisté si pochvalují například areál Gudauri, který se nachází v severní části Gruzie. Ten svým návštěvníkům nabízí více než 55 kilometrů sjezdovek v nadmořské výšce 1990‒3307 metrů. Najdete zde snow parky i atrakce pro rodiny s dětmi, Gudauri je ovšem oblíbeným místem také pro milovníky freeride a heliskiingu, protože nabízí kvalitní hluboký sníh bez velkého lavinového nebezpečí.

Lyžování na písku

Že jste o lyžování v Africe nikdy neslyšeli? Nevadí, nejedná se totiž zrovna o tradiční destinaci určenou pro zimní sporty. Když se řekne Afrika, mnozí z nás si vybaví písečné pláže, vyprahlou poušť a divoká zvířata. I v zemích třetího světa si však můžete parádně zalyžovat. V průběhu zimních měsíců je otevřené například středisko Ukaimidin v marockém pohoří Atlas, radovánky na sněhu ale nabízí i Lesotho nebo Jihoafrická republika.

Pokud hledáte něco opravdu netradičního a bláznivého, Afrika je pro vás to pravé. Písečné duny na Sahaře či v Namibijské poušti jsou stovky metrů vysoké a nabízí lyžování za teplého a slunečného počasí. Trasy se kvůli větru často mění a jezdí se tu bez vleků, odměnou za náročný výstup na dunu je ale adrenalinový sjezd po vyhřátém písku.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Lyžování pod střechou: Kde najdete ty nejlepší kryté sjezdovky na světě?

Chcete si užít zimní radovánky na místě, kde určitě nehrozí nedostatek sněhu? Tak neváhejte a zkuste kryté sjezdovky! Na světě jich je už více než 30 a v průběhu příštích let vyrostou další....

celý článek

Chcete si užít zimní radovánky na místě, kde určitě nehrozí nedostatek sněhu?...

celý článek
Kam na lyže do Švýcarska? Areály lákají na luxusní hotely, dlouhé sjezdovky a krásné výhledy

Švýcarské Alpy patří mezi Evropany k těm nejoblíbenějším lyžařským destinacím. Co se týče zimních radovánek, Švýcarsko je totiž synonymem vysokého standardu, komfortního servisu, ale hlavně...

celý článek

Švýcarské Alpy patří mezi Evropany k těm nejoblíbenějším lyžařským...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no