Rozšířené

9 faktů o olympijských hrách, které vám připomenou, jak výjimečné tyto hry jsou

Olympijské kruhy v kanadském Vancouveru v roce 2010
Olympijské kruhy v kanadském Vancouveru v roce 2010
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Olympijské hry v Korei se blíží. Sportovci z celého světa poměří své síly. Původ těchto her nalezneme už v Antice. Pojďme se tedy podívat na pár zajímavých faktů z historie her, na které se všichni vždy těšíme.

1

Nikdo přesně neví, kdy se konaly první olympijské hry. Zaznamenány byly až v roce 776 před naším letopočtem. Hry se konaly na počest boha Dia (Zeus). Zrušeny byly až v roce 393 našeho letopočtu románským vládcem Thedosiusem I., který je považoval a příliš pohanské. Hry se tady konaly každé 4 roky po dobu přibližně 1200 let.

2

V antickém světě se mohly olympiády účastnit akorát muži a museli sportovat nazí. Důvodem bylo, aby prý nemohli podvádět a aby mohly ukazovat svá výstavní těla. Ženy však měly své vlastní hry. Na počest bohyně Héry. A byly označovány jako heraia.

3

V antice byla doba her i posvátným mírem. Na území Olympie nesměl vkročit voják se zbraní ani jiný ozbrojený občan. Tuto mírová dohoda byla porušena jen jednou, a to Spartou.

4

Pět olympijských kruhů symbolizuje 5 kontinentů - Afriku, Asii, Evropu, Ameriku a Austrálii. Spojení kruhů na vlajce reprezentuje přátelství, mír a propojení světa.

5

Barvy na olympijské vlajce byly navrženy tak, aby alespoň 1 barva z olympijské vlajky byla obsažena ve vlajce jednotlivých zemí. Olympijská vlajka je tedy vlajkou všech.

6

Zimní olympiáda se nikdy nekonala na jižní polokouli.

7

Vlajka byla poprvé použita na olympiádě v Antverpách roku 1920. V témže roce také započala i tradice olympijského slibu, kdy vybraní sportovci slibují z všechny ostatní, že budou hrát čestně, budou respektovat pravidla.

8

Ženy se mohly zúčastnit her až v roce 1900. Tedy během druhých moderních her.

A jeden zajímavý fakt na závěr:

9

Fotbal byl zařazen na olympiádu už v roce 1896 (tedy během prvních moderních her). Turnaj však musel být zrušen, protože se nepřihlásil žádný tým.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 14 | Průměrné hodnocení: 4.71

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Lyžování handicapovaných: Zdravotní postižení není prekážkou ve sportu

Pokud čtete tyto řádky, zajisté máte nějaký vztah ke sjezdovému lyžování. Někteří z vás jsou zdatnými lyžaři, kteří v zimě využívají každého volného okamžiku, aby mohli vyrazit brázdit...

celý článek

Pokud čtete tyto řádky, zajisté máte nějaký vztah ke sjezdovému lyžování....

celý článek
Budete je na rukou nosit!

Rukavice bývají při výběru lyžařské výzbroje opomíjenou položkou. Pozornosti se jim dostává až na svahu, kdy po hodině lyžování zjistíme, že jsou navlhlé a umrzají nám v nich ruce. Jak vybrat...

celý článek

Rukavice bývají při výběru lyžařské výzbroje opomíjenou položkou. Pozornosti...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no