Najděte si lyžařské středisko pro svou zimní dovolenou
Rozšířené

Alkohol jako neodmyslitelná součást každého pobytu na horách

K horám a zimním sportům pro mnoho z nás také neodmyslitelně patří něco na zahřátí. Řeč je o klasických horských zimních nápojů, které vás zahřejí a do kterých patří i kapka alkoholu. Udělali jsme seznam těch nejoblíbenějších. Zároveň v závěru odpovídáme na otázku, jestli je alkohol na sjezdovce v pořádku.

Bombardino

Originálně italský nápoj, který známe asi všichni. Poprvé jej vyrobil barman v italských Alpách v 70. letech, kdy se hosté dožadovali nějakého neobvyklého drinku na zahřátí. Použil rum, vaječný koňak, šlehačku a kakao a bombardino bylo na světě. Tento drink bezpečně poznáte podle tradiční „čepičky“ ze šlehačky a kakaa.

Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com
Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com

Jägertee

Další z populárních horských drinků vznikl v Rakousku, kde jej také pokládají téměř za národní poklad. Správně se dělá z rakouského rumu Stroh, který je velice silný a aromatický. Do něj se přidá černý čaj, červené víno a pálenka. Dochutí se pak cukrem, skořicí a hřebíčkem. Tento nápoj má zhruba 12 – 15 % alkoholu a není radno si s ním zahrávat ve větším množství – na rakouských sjezdovkách už zapříčinil nejednu nehodu. Na zahřátí je ale perfektní!

Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com
Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com

Svařák

Klasický svařák je oblíbený hlavně u nás a v Německu, kde je podáván pod známým názvem Glühwein. První, kdo si svařené víno oblíbil, byli už panovníci ze starověkého Říma, kde ho míchali s nejrůznějším kořením. Dnes se tradičně podává se skořicí, hřebíčkem, cukrem a pomerančem.

Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com
Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com

Glög

Obdoba svařeného vína s kterou se často setkáme ve všech skandinávských zemích. Jde o svařené víno s vodkou, kam se pro dochucení přidává kardamon, zázvor, hřebíček, skořice a pomerančová kůra. Často je podáván s kandovaným ovocem a rozinkami a samozřejmě oslazen.

Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com
Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com

Grog

Oblíbeným horským a celkově zimním nápojem u nás i v Německu je také grog, vyráběný z rumu, horké vody, plátku citronu a cukru. Dnes už však v oblíbenosti často ustupuje novým, módním drinkům.

Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com
Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com

Griotka

Griotka je nápoj z ovoce s rumem či vodkou, který je zalitý horkou vodou a zakápnutý kapkou cintrónu. Nejčastěji se používají višně, či méně chuťově výrazné třešně. Oblíbený je především u žen, pro které je grog příliš silný. Jeho ovocná chuť a trocha citrónu nápoj zjemní a alkohol tak není příliš cítit.

Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com
Snímek použit na základě licence od Shutterstock.com

S alkoholem při lyžování bychom to ale rozhodně neměli přehánět. Alkohol na sjezdovce není zakázaný. Nicméně může se vám stát, že budete vykázáni z areálu provozovatelem, pokud budete pod vlivem alkoholu či jiné omamné látky.

Nezalekněte se ani policistů, kteří alkohol na sjezdovkách pravidelně testují. Nejen v Čechách, ale i v Itálii či Rakousku. Pití alkoholu na sjezdovce není protizákonné. To však neznamená, že není kontrolované. Pokud usoudí, že hladina alkoholu je u vás vysoká, mohou vás nahlásit provozovateli a ten vás může vykázat z areálu. Odevzdáte skipas a nedočkáte se žádné náhrady.

Neexistuje žádná statistika, která by nám řekla za kolik lyžařských nehod může alkohol. Vždy ale mysleme na to, že se po svazích prohání spoustu dětí, teenagerů i dospělých. A my jim přeci nechceme ublížit. Dejme si ten sklenku či dvě a zbytek si nechme až na večerní party na pokoji či do společenské mísnosti.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Zavřít formulář
 

Dále čtěte:

Technika lyžování: Jak na carvingový oblouk?

Znáte ten pocit, když to držíte na hranách, odstředivá síla vás drží od pádu a vy skoro zapomínáte dýchat? Já pro to žiju. celý článek

Znáte ten pocit, když to držíte na hranách, odstředivá síla vás drží od pádu a vy skoro… celý článek

Do Turecka k moři a do Japonska na sushi? My říkáme na lyže!

Dnešní téma se bude točit opět kolem exotičtějších sjezdovek. Nabídneme další tipy, kam vyrazit na lyže, pokud chcete opustit klasické evropské tratě a zažít něco úplně nového. Připravili jsme pro vás tipy na ty… celý článek

Dnešní téma se bude točit opět kolem exotičtějších sjezdovek. Nabídneme další tipy, kam… celý článek

poslední recenze v ČR

Černá hora

18 18 km 3 °C
denní: 690 CZK Oblast: Krkonoše Recenze (6) 9,0 /10

Špindlerův Mlýn - Svatý Petr

11 13 km 3 °C
denní: 890 CZK Oblast: Krkonoše Recenze (3) 8,3 /10

Tanvaldský špičák

10 8 km 4 °C
denní: 550 CZK Oblast: Jizerské hory a Ještědský hřbet Recenze (6) 7,8 /10

Další střediska

nejnovější články

Jak vznikají laviny a co je způsobuje?

Laviny padají. Je to naprosto normální fyzikální jev. Čas od času se bohužel dozvíme smutnou zprávu, že lavina byla to poslední, co někteří…

Soutěž o víkendový pobyt v Harrachově!

Jaro nám klepe na dveře, a tak je nejvyšší čas vyrazit ještě za…

20+ zajímavostí, které jste o Jizerské 50 nevěděli

Startovné za 5 Kčs, dva vítězové, odměna 300 kg čokolády.…

Co nás čeká při jubilejním ročníku Jizerské 50?

Padesátý ročník padesáti kilometrového závodu. Organizátoři si…

Další články
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no www.skiresort.info