Rozšířené

Ráj heliskiingu je Aljaška. Provozovat se však dá i v Evropě

Nejlepší heliskiing je v USA a Kanadě.
Nejlepší heliskiing je v USA a Kanadě.
Zdroj: Shutterstock

Přestože lanovky dokáží překonat několikakilometrové převýšení a vyvézt vás na vrcholy, jejichž nadmořská výška se blíží čtyřem tisícům metrů, dolů většinou musíte po upravených tratích. Což v očích milovníky freeridu tak trochu ztrácí na atraktivitě. Do výšin se tak dopravují po svém. Pomocí vrtulníku.

Touha prozkoumávat nedotčené vrcholy vedla ke kroku, který extrémnímu snowboardingu a lyžování otevřel zcela nové možnosti. Zrodil se heliskiing, který adrenalinový sport propojil s uměním létat.

Jenže tento adrenalinový sport je povolený jen v několika zemích, navíc se v každé z nich musejí freerideři řídit odlišnými pravidly. Nejvyhlášenějšími destinacemi jsou bezesporu USA a Kanada, ve střední Asii se pak s heliskiingem nejčastěji skloňuje Uzbekistán nebo Kyrgyzstán. Cesta tam se ale značně prodraží. Vrtulníkem se dnes už naštěstí svezete i v Evropě. Adrenalinový zážitek je tu však zatím značně omezen.

Francie

Ve francouzských Alpách je heliskiing sice oficiálně zakázaný kvůli ochraně životního prostředí, ve středisku La Rosiere se však běžně praktikuje. Zákon se totiž dlouhodobě daří obcházet. Jak? Především díky tomu, že areál leží v těsné blízkosti italských hranic. Heliskiing ve francouzském středisku pak praktikuje vrtulník italské záchranné služby.

Podobně je tomu i v případě střediska Chamonix, odkud se pořádají výlety na Mont Blanc. Sjet ho freerideři však mohou jen po švýcarské či italské straně.

Itálie

Italským ohniskem heliskiingu je bezpochyby Valgrisenche na francouzsko-italských hranicích. Středisko nabízí dvanáct sjezdů různé náročnosti. Některé hotely svým hostům nabízejí heliskiing na ledovci Marmolada a od roku 2013 to má ve svých službách i oblíbené středisko Livigno. Tam se sjíždí vrcholy Vale del Monte a Val delle Mine.

Rakousko

Pro nás nejbližší alternativu představuje Rakousko, konkrétně středisko Lech Zürs, což je jediná oblast v zemi, kde je tento adrenalinový sport dovolený. Jeden z nejluxusnějších areálů nabízí hned několik alternativ sjezdů. Zatímco Mehlsack je vhodný jen pro zkušené jezdce s dobrou kondicí, zdolání vrcholu Orgelscharte si naopak mohou zkusit i pokročilí lyžaři či snowboardisté.

Švýcarsko

Ve Švýcarsku je heliskiing povolen hned na několika místech. Podmínkou však je, aby odlety zajišťoval vrtulník, který je registrovaný v zemi. Netradiční zážitek nabízí třeba středisko Zermatt, odkud se odlétá na vrcholky Aeschihorn či Monte Rosy. Další alternativou je St. Moritz nebo Verbier.

Heliskiing mimo Evropu

Za pořádným adrenalinem se však budete muset vydat mimo Evropu. Kromě zmíněné Kanady, kde má heliskiing už padesátiletou tradici a služby jsou zde vyladěné do posledních detailů, můžete zamířit také na Aljašku. Ale pozor, aljašské prostředí je vhodné jen pro ty, co už mají něco za sebou. Zdejší svahy patří k nejprudším na světě a sníh je na úplně jiné úrovni než kdekoli jinde. Poctivý prašan se tu drží i na svazích o sklonu 50 stupňů a umožňuje freeriderům dokonale plynulou jízdu.

Nejlepší místo, na které se můžete vydat, je pravděpodobně Tordrillo Mountain Lodge, které dost možná budete znát z vašich obrazovek. Uznávaný snowboardista Travis Rice tu natáčel svůj film o extrémním snowboardingu s názvem The Art of Flight.

Jaké jsou podmínky heliskiingu?

Většina společností, které heliskiing provozují, trvají na tom, aby měl každý snowboardista a lyžař povinnou lavinovou výbavu, která obsahuje:
• Lavinový vyhledávač
• Lopatu
• Sondu
• Lavinový batoh
V žádné zemi navíc není možné absolvovat sjezd bez certifikovaného průvodce.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

To nejlepší z après-ski. Kde v Alpách najdete nejvyhlášenější bary?

Živá hudba, Aperol a slunce ve tváři. Après-ski bary jsou dnes v alpských lyžařských střediscích skoro stejně důležité, jako je sníh ležící na svahu. Posezení s přáteli nebo divoká party?...

celý článek

Živá hudba, Aperol a slunce ve tváři. Après-ski bary jsou dnes v alpských...

celý článek
Balet na lyžích, skijöring a rychlostní lyžování: Zimní sporty, které se na olympiádě příliš neujaly

Přijdou vám všechny sporty na zimní olympiádě okoukané a chtěli byste vidět nějakou akční novinku? To už se vám dneska asi jen tak nepoštěstí. Dříve však mohly pořadatelské země přidávat...

celý článek

Přijdou vám všechny sporty na zimní olympiádě okoukané a chtěli byste vidět...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no