Rozšířené

Kdy dát děti do lyžařské školy? Otestujte jejich stabilitu a samostatnost

lyžařská škola
lyžařská škola
Zdroj: Shutterstock.com

Chtěli byste výuku lyžování vašeho potomka od samého začátku svěřit do rukou profesionálů, ale nevíte, kdy je správný čas? Spodní věková hranice pro výuku lyžování je obvykle nastavena na 3 roky, nicméně je potřeba přihlédnout i k dalším faktorům, jako je fyzická zralost, zejména z hlediska držení rovnováhy, psychická vyzrálost a také vztah k zimě a ke sněhu. Jako alternativu navíc můžete zvolit individuální nebo rodinnou formu výuky.

Kdy je dítě připraveno začít se učit lyžovat?

Než dáte dítě do lyžařské školky nebo školy, měli byste mít alespoň trochu přehled o tom, co vaše dítě již zvládne a jak je na tom s držením rovnováhy. Dítě by už určitě mělo umět chodit. Ušlápne ale i pěší výlet? Pokud vaše ratolest s chozením teprve začala, ještě asi nebude připravená na jízdu na lyžích. Další zkouškou rovnováhy může být například jízda na kole. Věk, kdy děti už bývají na lyžování zralé, bývá kolem věku 3 let, ale u každého dítěte je fyzická zdatnost individuální záležitostí.

Usoudíte-li, že vaše dítě je dostatečně zralé pro lyžování, můžete ho nejprve zkusit na lyže postavit jen doma v obýváku a poté na nějakém malém kopečku, kde si vyzkouší sjet třeba jen kousek, a sami uvidíte, jak zvládá stabilitu a zda se mu to líbí. Pokud byste měli pocit, že váš potomek na lyže ještě není zralý, je dobré počkat. Stejně tak, pokud ho lyžování bavit nebude, neměli byste ho nutit, tím byste mu lyžování pouze znechutili.

Než pošlete děti na svah, nezapomeňte je vybavit

Jak vybrat správné lyže? Určitě je dobré zvážit, zda je pro vás výhodnější lyže zapůjčit v půjčovně lyží, nebo zakoupit nové. V půjčovně máte zpravidla při každém vypůjčení záruku správného seřízení a servis, ale zároveň může být časté půjčovaní lyží na obtíž. Takže záleží, kolik za lyže chcete utratit a zda pro vás není pohodlnější pořídit dětem vlastní lyže. Některé děti mají větší radost z lyží, které jsou přímo jejich.

Lyže by měly být v každém případě kratší přibližně o 20 centimetrů než váš potomek, což znamená, že by měly dosahovat zhruba k bradě. Pro děti je obvykle důležitý také vzhled lyží, proto je dobré, když budete lyže vybírat společně, abyste zvolili takové, které v dítěti vzbudí zájem. Zapomenout byste určitě neměli na helmu a lyžařské brýle, dostatečně teplé a nepromokavé oblečení by mělo být samozřejmostí.

Jak je to s lyžáky?

Nejdůležitější je vybrat správnou velikost, bez ní si dítě jen těžko osvojí správnou techniku lyžování. Správnou velikost poznáte tak, že dětem boty nejsou volné a nezvedá se jim v nich pata, takže určitě zapomeňte na to, že byste dětem vybírali lyžáky, do kterých teprve dorostou. Pro menší děti je dobré zvolit nižší boty s jednou nebo dvěma přezkami a třeba i zadním nástupem pro snadnější nazouvání. Pro větší děti je lepší vybrat lyžáky se třemi nebo čtyřmi přezkami a vyšším komínem.

Dalším důležitým parametrem při výběru lyžáků je flexe. Flexe udává, kolik síly je potřeba k ohnutí komínu boty směrem vpřed. Čím větší je flexe, tím tvrdší lyžařské boty jsou, přičemž pro děti se doporučuje flexe v rozmezí 30–65. Pokud byste si při výběru nevěděli rady, nestyďte se požádat o radu odborníka.

Důležitá je i psychická vyspělost

To, že vaše ratolest umí držet rovnováhu na lyžích, ještě neznamená, že je správný čas dát ho do lyžařské školy. Důležitým hlediskem je také psychický vývoj. Už jste zkoušeli svého potomka nechat o samotě s někým jiným než jen blízkou rodinou? Pokud je dítě zvyklé nějaký čas strávit bez vás, nebo už dokonce chodí do školky (o tom kdy dát dítě do školky a dalších tipech na výchovu dětí se dočtete na Rodičov.cz), pak máte zčásti vyhráno. Nejen, že by dítě mělo být schopné bez vás chvíli vydržet v klidu, ale také by mělo být způsobilé poslouchat i jinou autoritu než vás a chvíli udržet pozornost.

Dalším bodem, na který byste neměli zapomínat, jsou hygienické návyky. Už vaše dítko zvládá bez problému jít samostatně na toaletu a umýt si ruce? V lyžařských školách lektoři malé děti na toaletu samozřejmě doprovázejí a připomínají jim mytí rukou, ale je důležité, aby tyto úkony následně děti zvládaly samy. Podmínkou pro přijetí dětí do lyžařské školky je právě absence plenek a schopnost ohlásit své potřeby.

Zvládá dítě bez problémů zimu?

Rodiče se často zaměřují na to, co jejich děti fyzicky zvládají, a někdy je chtějí naučit lyžovat jen proto, že sami lyžují. Jedním z důležitých předpokladů pro lyžování je ovšem vztah k zimnímu počasí a zvládání zimy. Některé děti si vydrží hrát ve sněhu i hodiny, dokud nejsou úplně promočené nebo nemají namodralé rty od mrazu, a ani to je mnohdy nezastaví. Potom ale existují děti, které musí být neustále nabaleny v několik vrstvách a i tak jim studený vzduch a zmrzlý sníh činí potíže.

I z toho důvodů může být někdy vhodné vzít vašeho potomky na hory poprvé s vámi, abyste věděli, do čeho vaše dítě jde, a rovnou ho můžete nechat vyzkoušet stát na lyžích nebo i popojíždět někde mimo sjezdovku, pokud jste zkušení lyžaři a troufnete si na to. Za předpoklad, že byste vaše dítě chtěli zpočátku vyučovat techniku lyží sami, neměli byste zapomínat na trpělivost, abyste mu lyžování nezprotivili.

Začátky v lyžařské škole

První chvíle v lyžařské škole nemusí vždy probíhat podle představ a váš potomek může trošku fňukat nebo se i vztekat, aniž by k tomu měl vážný důvod nebo snad odpor k lyžování. Proto je dobré neházet hned „flintu do žita“ a nemyslet si, že je nutné zasáhnout do výuky. Někdy se může jednat o pouhé banality, jako jsou příliš utažené lyžařské boty, neshody s jiným dítětem nebo počáteční nechuť se něco učit. Od toho je tu však lektor, aby si s dětmi poradil v klidu a konstruktivně.

Největší chybou je, když se starostliví rodiče dívají zpovzdálí a snaží se svoji ratolest zachránit tím, že vstupují do výuky. Zásadní je zachovat klid a snažit se hledat příčinu neklidu, právě v takových situacích si zpravidla zkušený instruktor povede lépe než rodič. Navíc pokud se budete účastnit výuky spolu s lektorem, dítě bude zmatené, koho má poslouchat, a to ho pravděpodobně ještě více rozhodí. Je pochopitelné, že jako rodiče máte starost a chcete mít alespoň zpočátku vaše dítě na dohled, nejlepší ale bude, když ho budete pozorovat opodál tak, aby vás nevidělo. Tak se můžete ujistit, že výuka probíhá bez problémů, aniž byste výuku narušili.

Individuální a rodinná výuka lyžování

Máte-li pocit, že váš potomek nezvládá a nestíhá, nebo je naopak velmi nadaný a chcete mu dopřát intenzivnější výuku, než jaké se mu dostává ve skupinovém kurzu, existuje i varianta individuální výuky. Tenhle typ výuky může být vhodný také pro děti, které mají zpočátku problém s kontaktem mezi ostatními vrstevníky. Připravte se, že si ale o něco připlatíte.

Kromě individuální výuky lyžování se dále nabízí možnost rodinné výuky lyžování, při které se dítě učí lyžovat spolu se svými rodiči, případně i sourozenci, což pro některé děti může být ideální varianta. Navíc se při této příležitosti utužují rodinné vztahy a zábavu si užijí jak děti samotné, tak i rodiče. Rodinná výuka je v podstatě určitým typem individuální výuky, ale ve více lidech. Pro tento typ kurzů bývá často podmínkou minimální věk dítěte 5 let.

Kolik stojí lyžařské školy a výbava pro děti?

• Skupinový kurz od 400 Kč za dítě na den
• Individuální výuka od 300 Kč na hodinu
• Zapůjčení výbavy od 200 Kč na den (lyže, hůlky, boty na lyže)
• Koupě výbavy od 5000 Kč

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 32 | Průměrné hodnocení: 3.63

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Letní lezení po horách může mít více podob, zvládnou je i vaše děti

Pokud patříte mezi milovníky hor, jistě víte, že nepředstavují pouze destinaci pro zimní sezónu, ale nabízejí i spoustu možností v letních měsících. Mezi nejoblíbenější letní horský sport...

celý článek

Pokud patříte mezi milovníky hor, jistě víte, že nepředstavují pouze destinaci...

celý článek
Co s lyžemi po zimě? Hydratovat skluznici a uložit na suché místo

Voskování skluznice, broušení hran a seřízení vázání. Že si lyže a snowboard před začátkem sezóny zaslouží potřebnou péči, ví už dnes každý milovník zimních sportů. Tušíte ale i to, jak...

celý článek

Voskování skluznice, broušení hran a seřízení vázání. Že si lyže a...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no