Rozšířené

Monínec vlastní světový unikát, sníh zde mohou mít i při 35°C

Milovníkům zimních sportů to pravděpodobně bude znít jako sen, ale již nyní mají jistotu, že ve Středních Čechách budou mít k dispozici stále a kvalitně zasněžené sjezdovky, a to minimálně 7 měsíců v roce.

Největší středočeské lyžařské centrum Areál Monínec zve všechny sportovní nadšence a příznivce zimy na zahájení sezóny již 26. října. Přestože podzim ještě není ani ve své půlce, na Monínci jsou na zimní sezonu dobře připraveni.

Díky nové supertechnologii, kterou zde od září letošního roku mají, bude tento středočeský areál jediným místem v Česku, kde budete moci lyžovat i v případě, že teploty budou nad nulou. Vysoko nad nulou. Za vším stojí unikátní zařízení Snowfactory, továrnička na technický sníh, která není závislá na okolní teplotě a dokáže ho vyrábět při teplotách až do 35°C. Vyrobený sníh neobsahuje žádnou zbytkovou vlhkost ani chemické přísady.

Tyto továrny se doposud používaly při zasněžování biatlonových či běžkařských okruhů, skokanských můstků, zkrátka všude tam, kde si organizátor nemohl dovolit přijít o přislíbené příjmy, Monínec je ovšem první na světě, kde Snowfactory využijí v tak velkém rozsahu za účelem zasněžovat sjezdovky.

Na tomto technickém sněhu se dá normálně lyžovat, provozovatelé středočeského ski-areálu s ním ale počítají hlavně jako s kvalitním podkladem, na který budou při nižších teplotách klasicky zasněžovat. Výkonný ředitel monínského areálu Jaroslav Krejčí ml. uvedl, že ačkoli celková investice pro nadcházející sezonu přesáhla 57 milionů korun, návštěvníci se rozhodně nemusí obávat, že by tyto nadstandartní výdaje měly vliv na cenu jízdného.

Mnozí byli velmi skeptičtí, když kdysi na Monínci koupili první sněžná děla. Větší uznání přišlo o něco později, když na severním svahu pod Javorovou skálou vznikla více jak kilometr dlouhá sjezdovka, která disponovala sedačkovou lanovkou a moderním zasněžováním.

Co by řekli nyní ti, kteří tenkrát nad nápadem lyžařského střediska ve Středních Čechách, jen pochybovačně kroutili hlavou. Monínec ma unikát, který jen tak jinde v Čechách nenajdete. Před konkurencí jsou rozhodně nyní o krok napřed, mráz již nepotřebují.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 1.00


Dále čtěte:

Najděte si brigádu na horách!

Strávit zimu na horách bývá snem mnoha lidí. Někteří z nich to vyřeší brigádami v horských střediscích přes zimní sezonu. Kdo by si nechtěl po práci odskočit rovnou na sjezdovku?

celý článek

Strávit zimu na horách bývá snem mnoha lidí. Někteří z nich to vyřeší...

celý článek
Výstup na Mt. Blanc očima ženy

Lidé zkouší v životě různé věci. Má maminka komentuje mé snažení slovy „jen blbni.“ Nejsem žádný horolezec, ale mám odhodlání, chuť a cílevědomost. Tudíž téměř vše, co ke svému životu...

celý článek

Lidé zkouší v životě různé věci. Má maminka komentuje mé snažení slovy...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no