Rozšířené

Rolbují sjezdovky, zachraňují životy, opravují vleky. Lidé, bez kterých by hory nefungovaly

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

V zimní sezóně je na horách obrovské množství lidí. Lyžaři, snowboardisti, běžkaři i další turisté. Aby vše fungovalo, jak má, návštěvníci byli spokojeni a co nejvíce se vyhnuli bezpečnostním rizikům, musí se o celý horský provoz starat mnoho lidí v různých profesích. Někteří zajišťují služby a díky nim si lyžaři mohou užít svou dovolenou v pohodě. Další mají na starosti bezpečnost, dbají na pořádek nebo pomáhají při nehodách. Jaké profese to jsou?

Vlekař

Pro nás je to pán, co nám podává pomu nebo kotvu. Kromě toho musí být ale vlekař velmi šikovný, protože má celou konstrukci na starosti a když se něco pokazí, musí to zkrátka opravit. Zároveň je mezi jeho povinnostmi i pomáhat, když se na svahu objeví nehoda, jelikož bývá zpravidla nejblíže. Musí být tedy celou dobu ve střehu a nenechat nic náhodě.

Rolbař

Rolbaři sami sebe popisují jako řidiče a meteorology v jednom. Jejich úkolem je každý večer připravit sjezdovku tak, aby si návštěvníci druhý den užili lyžování na maximum. Zároveň musí velmi bedlivě sledovat meteorologické podmínky a při náhlé změně počasí neváhají vyrazit na svah i uprostřed noci, aby sníh do rána nepřimrzl. Mnoho z nich se o sjezdovky stará už několik desetiletí. Sami rolbaři tvrdí, že jde o těžkou práci, kterou musí člověk opravdu milovat a dělat srdcem.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Horská služba

Členové horské služby jsou tu, aby odvrátili katastrofy a pomohli všem, kdo se uprostřed hor dostanou do nesnází. Musí to být zdatní lyžaři i horolezci, kteří tahají lidi uvízlé pod lavinami i zraněné lyžaře. Stát se členem horské služby rozhodně není jednoduché. Zájemci o tuto profesi se na ni připravují několik let, mají fyzičku jako výkonnostní sportovci a jsou velmi důkladně proškoleni v první pomoci raněným. V týmu horské služby jsou také lékaři, kteří jsou kdykoliv připraveni vyrazit a pomoci přímo v místě nehody nebo přírodní katastrofy.

Policisté na lyžích

Poměrně nová profese, která vznikla spojením několika lyžařských areálů a říční policie. Policisté se na lyžích objevují mezi samotnými lyžaři a dbají na pořádek a dodržování pravidel při sjíždění kopců. Pokud někdo pravidla nedodržuje, mají pravomoc mu odebrat permanentku a vykázat ho z areálu sjezdovky. Nicméně na rozdíl od například dopravních policistů nemají možnost udělovat za přestupky na sjezdovce pokuty.

Tak si na ně vzpomeňte, až se budete prohánět po čerstvě urolbované sjezdovce. Až kvůli vám zastaví vlek. Až vám přispěchají na pomoc.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)


Dále čtěte:

Výhody a nevýhody lyžařských škol: Jak naučit dítě co nejrychleji lyžovat a neztratit u toho nervy

Pokud se váš malý závodník či závodnice chystá letos poprvé dobýt sjezdovku, zbystřete, následující řádky jsou určeny právě vám. Rodičům (nejen malých) začátečníků.

celý článek

Pokud se váš malý závodník či závodnice chystá letos poprvé dobýt sjezdovku,...

celý článek
Utečte vánočnímu stresu a vydejte se na svátky na hory

Vánoce se už nezadržitelně blíží. Velký předvánoční úklid, nákupy, příprava a vaření. A pak už jen hodování, ležení u televize a dlouhé návštěvy příbuzných. Nebo přemýšlíte o tom, že...

celý článek

Vánoce se už nezadržitelně blíží. Velký předvánoční úklid, nákupy,...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no