Rozšířené

Typy sněhu: Proč se nám občas nedaří vytvořit kouli ze sněhu?

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

My, milovníci zimy a zimních sportů, sníh většinu času milujeme. Jakmile začnou padat první vločky, už se nemůžeme dočkat, až vyrazíme na svah. Proto asi také všichni víme, že sníh je každou chvíli jiný. Někdy se lepí a drží u sebe, jindy z něj ani neuděláme kouli. Rozhodli jsme se trochu přiblížit, proč tomu tak je a jaké druhy sněhu vlastně existují.

Sníh tvoří ledové krystalky, které vznikají v troposféře. Tam se také spojí a na zem dopadají jako sněhové vločky. Známe tu klasickou pravidelnou vločku ve tvaru šesticípé hvězdy, vypadat ale může i jinak. Kromě hvězdice může vločka na zem spadnout například ve formě jehličky, destičky, krupky nebo jakékoliv nepravidelné částice. Po dopadu na zem tvoří sněhovou přikrývku, tedy sníh.

Dělí se do základních tří skupin: Suchý, mokrý a povrchový. Každá skupina pak obsahuje ještě další rozdělení podle typu sněhu. Ukážeme si ty nejzákladnější:

První sníh, tzv prašan

Samozřejmě je to ten, který vidíme čerstvě napadaný, je nadýchaný a velmi nesoudržný, protože jednotlivé vločky se do sebe ještě nezaklínili. V této konzistenci vydrží sníh pouze zhruba 1 den a sněhuláka z něj neuděláme ani náhodou.

Zlomkový neboli plstnatý sníh

Vzniká přeměnou sněhu prvního. Jakmile na něj začne působit vítr a silové podmínky, začnou se krystalky sněhu bortit a zaklíní se do sebe. Je proto soudržnější a my už si z něj můžeme udělat kouli. Tento druh sněhu je také základem lavin.

Okrouhlozrnitý sníh

Vzniká v další fázi. Tento sníh nemá lesk, je matně bílý a vydrží velmi dlouhou dobu ve stejné formě. Většinou ho vidíme ve formě malých kuliček.

Hranatozrnitý sníh

V této fázi už z kuliček vznikají další tvary,malé hranolky. Vzniká zejména v silných mrazech, při velkých změnách teploty, často na severních svazích. Je to jedna z nejnebezpečnějších forem sněhu, protože je velmi pohyblivý a proto často způsobuje laviny.

Firn

Pokud se teploty naopak zvednou, z kuliček se stanou zaoblená zrna a posléze malá ledová zrnka, která se právě nazývají firn. Jde o vlhký sníh, který vidíme především na jaře, když začíná obleva.

Kromě těchto klasických druhů sněhu existují ještě zvláštní, nezařaditelné. Sem patří jinovatky povrchové či dutinové nebo například tzv oblevová plástev, což je v podstatě ledový podklad ukrytý pod sněhem. Ten se vytvoří, pokud se najednou prudce zvýší teplota a opět klesne.

Zdroj: Pixabay

Správně určit druh sněhu je důležité a měl by to umět každý správný horal. Pro horolezce je to přímo nezbytná vědomost, protože na základě rozpoznání jednotlivých sněhů může určit, zda nehrozí sesunutí sněhu nebo přímo lavina. Pro milovníky zimních sportů je zase dobré umět sníh rozlišit a na základě toho zvolit například správný vosk na běžky.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)


Dále čtěte:

Smutná historie Jizerské 50: Tragická událost, která otřásla celým světem

Závody Jizerské 50 jsou největší událostí běžeckého lyžování u nás. Letos se slaví jubilejní padesátý ročník, proto jsme se rozhodli vám připravit několik článků na téma J50. Začneme...

celý článek

Závody Jizerské 50 jsou největší událostí běžeckého lyžování u nás. Letos...

celý článek
Ukažte nám jak si užíváte zimu a vyhrajte poukaz na výuku lyžování a snowboardingu

Vyhlašujeme historicky první soutěž na portálu NaSvah.cz. A o co budeme hrát? Výherce získá individuální lekce lyžování na simulátorech Maxxtracks ve Freestyla Aréně Kolbenka v Praze.

celý článek

Vyhlašujeme historicky první soutěž na portálu NaSvah.cz. A o co budeme hrát?...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no