Rozšířené

Vyrážíte na svah? Tahle výbava by vám neměla chybět!

Komerční sdělení

Která výbava by vám na svahu neměla chybět?
Která výbava by vám na svahu neměla chybět?

Letos si sněhu opravdu moc neužíváme, přesto se najdou i v tuzemsku místa, kam se ročně vydá tisíce lyžařů a fungují i v době, kdy počasí sněhu nepřeje. Mnozí ale podceňují základní výbavu čímž riskují nejen svoje zdraví, takže je smete lavina rýmičky, ale mnohokráte i svůj život, pokud opomenou základní bezpečnostní výbavu.

Ochrana je na prvním místě

Zřejmě každý alespoň trochu příčetný lyžař nezapomene na lyžařskou přilbu. Tuhle základní výbavu pořídíte již od pár stovek a může vám zachránit život. Helma by vám měla perfektně sedět. To platí i v případě dětí, takže nedoporučujeme praktikovat ono známé „On do toho doroste“. Pokud helma nesedí, může se v případě pádu uvolnit a místo ochrany bude pro samotného lyžaře spíše větším nebezpečím. Počítejte, že například dětem budete kupovat helmu rok co rok, avšak kvalitní výbava zajistí maximální bezpečnost zvláště u dětí, které často padají, nebo mají tendenci bezmyšlenkovitě riskovat.

Naopak zdatnější lyžaři budou zřejmě velmi dobře vědět, že helmu není radno podceňovat, ale často zapomínají na ochranu páteře. Pokud milujete neupravené kopce, lesy nebo vyznáváte rychlou jízdu, pak je tzv. páteřák nezbytnost. Volitelně můžete přidat chrániče kostrče, boků a pánve, které budou velmi dobře znát vyznavači free ski, stejně jako chrániče holení a kolen.

Nezapomeňte na kvalitní lyžařské brýle

Pokud chcete mít dobrý přehled, co se okolo vás děje, musíte mít kvalitní ochranu očí, která vás podrží nejen při prudkém zimním slunci, ale také zamezí zamlžení a častokrát pomůže i v horších podmínkách jako slabá mlha. Lyžařské brýle ale také jednoduše chrání vaše oči před zraněním.

Lyžařské brýle nevybírejte jen podle velikosti, ale také podle zakřivení zorníku. Existují dva typy zakřivení. Sférické zakřivení najdete u dražších brýlí. Mají větší zorné pole a méně zkreslují. U levnějších brýlí pak narazíte na ploché zakřivení, tedy jednosměrné, které zkresluje podstatně více a nezajistí tak velké zorné pole.

Důležitým parametrem je také barva zorníku, kterou byste měli volit, dle nejběžnějších podmínek, ve kterých lyžujete. Zelená, modrá a fialová skla tlumí barvy rovnoměrně. Červená, oranžová a růžová skla zlepšují viditelnost v mlze, za špatných světelných podmínek a zvyšují kontrast. Čiré sklo je vhodné pro noční lyžování.

Posledním parametrem je propustnost světla, která se označuje jako S0 (Nejvyšší propustnost světla) – S4 (nejnižší propustnost světla). Nejčastěji využívanými v našich podmínkách jsou brýle s označením S2, tedy brýle vhodné při lehké oblačnosti.

Správné oblečení zajistí teplo

Celý den na svahu dokáže s oblečením své. Pokud se chcete držet co nejvíce v teple a suchu, bude nezbytné pořídit funkční prádlo, které dobře odvede pot, takže zůstanete v suchu, ale také velmi dobře drží tělesné teplo.

Teprve poté je na čase řešit kvalitní mikinu (nejčastěji fleecovou) a bundu na lyže s vysokým vodním sloupcem, která vás ochrání před sněhem. Kalhoty i bunda by měly být vyrobené z odolného materiálu. Bunda by měla disponovat bederní ochranou proti vniknutí sněhu, a samozřejmě i dostatkem kapes, kam uložíte doklady, peníze a skipass.

Poslední nezbytností jsou lyžařské rukavice, které ochrání ruce před sněhem, zimou i vlhkem. Měly by být pohodlné, perfektně padnout, a především hřát vaše ruce po celý den na svahu.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Rolbařův nelehký úděl: V práci dlouho do noci, být pořád ve střehu a doufat, že venku nezmrznete

Jejich zaměstnání je tak trochu nevděčné. Byť svůj úkol splní na 100 procent, pochvaly se dočkají jen málokdy, jakmile se ale stane, že v důsledku nepříznivého počasí začne manšestr ze sjezdovek...

celý článek

Jejich zaměstnání je tak trochu nevděčné. Byť svůj úkol splní na 100 procent,...

celý článek
Jak přežít pád laviny? Bez potřebného vybavení jsou šance mizivé

Zatímco někteří lyžaři upřednostňují pohodlí upravených sjezdovek, jiné láká spíše adrenalinový zážitek v podobě skialpinismu. Sport, během kterého mohou lyžaři objevovat ty nejkrásnější...

celý článek

Zatímco někteří lyžaři upřednostňují pohodlí upravených sjezdovek, jiné...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no