Rozšířené

Alkohol jako neodmyslitelná součást každého pobytu na horách

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

K horám a zimním sportům pro mnoho z nás také neodmyslitelně patří něco na zahřátí. Řeč je o klasických horských zimních nápojů, které vás zahřejí a do kterých patří i kapka alkoholu. Udělali jsme seznam těch nejoblíbenějších. Zároveň v závěru odpovídáme na otázku, jestli je alkohol na sjezdovce v pořádku.

Bombardino

Originálně italský nápoj, který známe asi všichni. Poprvé jej vyrobil barman v italských Alpách v 70. letech, kdy se hosté dožadovali nějakého neobvyklého drinku na zahřátí. Použil rum, vaječný koňak, šlehačku a kakao a bombardino bylo na světě. Tento drink bezpečně poznáte podle tradiční „čepičky“ ze šlehačky a kakaa.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Jägertee

Další z populárních horských drinků vznikl v Rakousku, kde jej také pokládají téměř za národní poklad. Správně se dělá z rakouského rumu Stroh, který je velice silný a aromatický. Do něj se přidá černý čaj, červené víno a pálenka. Dochutí se pak cukrem, skořicí a hřebíčkem. Tento nápoj má zhruba 12 – 15 % alkoholu a není radno si s ním zahrávat ve větším množství – na rakouských sjezdovkách už zapříčinil nejednu nehodu. Na zahřátí je ale perfektní!

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Svařák

Klasický svařák je oblíbený hlavně u nás a v Německu, kde je podáván pod známým názvem Glühwein. První, kdo si svařené víno oblíbil, byli už panovníci ze starověkého Říma, kde ho míchali s nejrůznějším kořením. Dnes se tradičně podává se skořicí, hřebíčkem, cukrem a pomerančem.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Glög

Obdoba svařeného vína s kterou se často setkáme ve všech skandinávských zemích. Jde o svařené víno s vodkou, kam se pro dochucení přidává kardamon, zázvor, hřebíček, skořice a pomerančová kůra. Často je podáván s kandovaným ovocem a rozinkami a samozřejmě oslazen.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Grog

Oblíbeným horským a celkově zimním nápojem u nás i v Německu je také grog, vyráběný z rumu, horké vody, plátku citronu a cukru. Dnes už však v oblíbenosti často ustupuje novým, módním drinkům.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Griotka

Griotka je nápoj z ovoce s rumem či vodkou, který je zalitý horkou vodou a zakápnutý kapkou cintrónu. Nejčastěji se používají višně, či méně chuťově výrazné třešně. Oblíbený je především u žen, pro které je grog příliš silný. Jeho ovocná chuť a trocha citrónu nápoj zjemní a alkohol tak není příliš cítit.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

S alkoholem při lyžování bychom to ale rozhodně neměli přehánět. Alkohol na sjezdovce není zakázaný. Nicméně může se vám stát, že budete vykázáni z areálu provozovatelem, pokud budete pod vlivem alkoholu či jiné omamné látky.

Nezalekněte se ani policistů, kteří alkohol na sjezdovkách pravidelně testují. Nejen v Čechách, ale i v Itálii či Rakousku. Pití alkoholu na sjezdovce není protizákonné. To však neznamená, že není kontrolované. Pokud usoudí, že hladina alkoholu je u vás vysoká, mohou vás nahlásit provozovateli a ten vás může vykázat z areálu. Odevzdáte skipas a nedočkáte se žádné náhrady.

Neexistuje žádná statistika, která by nám řekla za kolik lyžařských nehod může alkohol. Vždy ale mysleme na to, že se po svazích prohání spoustu dětí, teenagerů i dospělých. A my jim přeci nechceme ublížit. Dejme si ten sklenku či dvě a zbytek si nechme až na večerní party na pokoji či do společenské mísnosti.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 1.00


Dále čtěte:

Technika lyžování: Jak na carvingový oblouk?

Znáte ten pocit, když to držíte na hranách, odstředivá síla vás drží od pádu a vy skoro zapomínáte dýchat? Já pro to žiju.

celý článek

Znáte ten pocit, když to držíte na hranách, odstředivá síla vás drží od...

celý článek
Do Turecka k moři a do Japonska na sushi? My říkáme na lyže!

Dnešní téma se bude točit opět kolem exotičtějších sjezdovek. Nabídneme další tipy, kam vyrazit na lyže, pokud chcete opustit klasické evropské tratě a zažít něco úplně nového. Připravili jsme...

celý článek

Dnešní téma se bude točit opět kolem exotičtějších sjezdovek. Nabídneme...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no