Rozšířené

Výhody a nevýhody lyžařských škol: Jak naučit dítě co nejrychleji lyžovat a neztratit u toho nervy

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Pokud se váš malý závodník či závodnice chystá letos poprvé dobýt sjezdovku, zbystřete, následující řádky jsou určeny právě vám. Rodičům (nejen malých) začátečníků.

Je to radost. Vzít celou rodinu na hory. Je ráno, svítí sluníčko, sníh se třpytí, urolbovaná sjezdovka a vy si jezdíte s vašimi dětmi svahem. Hrajete si, užíváte si to, neřešíte nic. Jednou jedete první vy a děláte vašemu vláčku mašinku po druhé jede vaše díte první a pečlivě vám najíždí obloučky, kudy máte jet. Je to takový ten den, na který budete s úsměvem vzpomínat v pondělí v práci a děti celý život.

Předpoklady

Možná si pokládáte otázku, v kolika letech je nejideálnější vĕk pro začátek s lyžovaním. Zkušený instruktor vám pravděpodobně řekne, že ideální věk je kolem čtvrtých narozenin. V tuto dobu je dětský organismus motoricky i mentálně připraven.

Pokud zvažujete lekce v lyžařské škole, hrají roli i další aspekty. Zda je vaše dítĕ schopné být minimálně hodinu bez vás. Zda reaguje i na cizí autority. Zda si včas dokáže říct o svoje potřeby.

Obrovskou výhodou je, pokud dítĕ chodí na volnočasovou aktivitu, kde se věnují rozvíjení všestrannosti. Dítĕ tak vše lépe a rychleji motoricky zvládá.

Výhody a nevýhody lyžařské školy

Jak u nás tak v zahraničí existuje nesčetně lyžařských škol. Nepotkáte instruktora, který by vám řekl, že ho jeho práce nebaví. Jsou do výuky takříkajíc zapáleni. Každý instruktor musí projít metodicky kurzem a samotné školy si pořádají vlastní secvičné.

Instruktoři mají zkušenosti, svatou trpělivost, fyzičku a znají rychlou cestu k cíli. Sami z toho mají ohromnou radost, když vaše dítě – jejich svěřenec udělal pokrok.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Výhody

Profesionalita

Instruktoři ví, jak se nejrychleji dobrat k cíli.

Znají metodiku a předvedou perfektní ukázku daného pohybu. Přesně ví, jaká cvičení pro daný moment vybrat. Ví, jak svěřenci vše vysvětlit. Výuka a chápaní dospělých a dětí je diametrálně odlišná. My dospělí musíme porozumět co a jak, ideálně si úkol rozdělit na dílčí části a postupně se dobrat k ucelenému pohybu. Malé děti se učí nápodobou a potřebují precizní ukázku celistvého provedení.

Dítě zkrátka nedokáže pochopit větu ‘přenesení váhy na pravou nohu.´ Ale vidí význam v tom, proč létat po sjezdovce jako letadlo a ze zatáček se vyklánět.

Umí pracovat s pozorností dítěte. S věkem se tato schopnost lepší, ale malé dítě dokáže soustředit 20 minut. To je fakt se kterým je třeba pracovat. Není na škodu se na chvíli zastavit, nic po malém lyžaři nechtít nechat ho odpočinout.

Umí si hrát. Dost často můžete na kopci potkat, jak jak spolu instruktor a děti lítají jako ptáci, letadla, sedají si jako včeličky na květ, drbou žirafu nebo myšku. Jako hasiči jezdí hasit oheň, jako policisté řeší různé případy, jezdí autem, na koni, tanci macarenu .. Též můžete zaslechnout jak vaři pizzu, špagety, dort nebo dokonce čaruji s kouzelnými lyžemi.

Ví jak motivovat a jak to zařídit, aby je lyžovaní bavilo.

Instruktoři ví, na co klást důraz dřív na co později.

Šetření nervů a vašich zad

Ony děti moc dobře ví, jak na toho svého rodiče vyzrát. Samozřejmě je to osobnost od osobnosti, ale kolikrát děti více poslouchají cizího. Divili byste se, ale vaše děti jsou samostatnější, než si myslíte. Když musí, tak musí a fungují. Samozřejmě, když je potřeba instruktor rád pomůže. Ale čím víc toho necháme děti nechat samotné, tím rychleji se to naučí.

Na horách můžete potkat spoustu rodičů, kteří se kvůli svým dětem zbytečně rozčilují. Často nad stylem lyžování. Děti si lyžují tak, jak nejlépe dovedou. Opravdu. Užívají si to. To samé by měli dělat i jejich rodiče. Proto na dovolené a horách přeci jsou.

Když se děti učí lyžovat, pochopitelně občas spadnou. Pokud to není něco opravdu velkého, což by se instruktorem nemělo nikdy přihodit (vždy má situaci pod kontrolou), ideální je se tomu společně zasmát. Děti kolikrát neví, co si o pádu myslet. Kolikrát se nejprve rozhlédnou, zda z toho nekouká nějaky bonbon a podle toho zareagují. Pokud dítěti vysvětlíme, že občas spadne každý a není třeba dělat tragické scény, přijme to.

Nejrychlejší cesta, jak dítě naučit vstávat, je mu nejprve ukázat způsob a nechat ho se zvednout samotné. Samozřejmě, pokud se se nachazíme na nepřehledném míste (pod hankem) či je díte unavené, dítěti pomůžeme. Pokud svěříte svoji ratolest instruktorovi, mimo jiné si ušetříte svá záda a vyšlapávání několik desítek metrů k dítěti, abyste ho zvedli.

Zdroj: Kateřina Kaňová

Společnost

Děti jsou od přírody soutěživé a rády mezi svými. V lyžařské škole si můžete vybrat, zda chcete privátní či skupinovou výuku. Pokud zvolíte skupinovou výuku, váš závodník bude motivován ostatními stejně starými a nasměje se při spoustě her.

Volný čas

Pokud využijete lyžařskou školu a nebude se jednat o úplně první krůčky, které si budete chtít zaznamenat na kameru či fotoaparát. Mate čas pro sebe, svoje lyžování.

Inspirace

Jaký je podle nás jeden z nejrychlejších a nejefektivnějších způsobů výuky lyžování? Ideální je, když se spolu s vámi seznámí se sněhem. Že studí, klouže, dají se z něj tvořit sněhové koule. Může si i obout lyže a na rovince si s nimi pocupitat, poklouzat.

Následně využijete lyžařské školy pro naučení základů bezpečné jízdy, zastavení, obloučků.

Jakmile bude jezdit opravdu samostatně, vezmete ho na sjezdovku a budete si s ním hrát, třeba že se od něj necháte učit lyžovat (musí se zamyslet nad tím, co mu instruktor vlastně všechno říkal) a užívat si to. Vaše jízdy prokládat lekcemi a nechat malého lyzaře učit dalším novým věcem.

Též je dobré se po hodině s instruktorem pobavit, jaké pojmy se v hodině používaly (třeba že nejezdili do prava a doleva, ale za pejskem a za kočičkou).

Instruktor vám většinou i poradí, kde ve středisku dobře vaří, co je v lokalitě zajímavého (wellness, bobová dráha, pěkná procházka). Nebojte se zeptat.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Nevýhody

Finance

Na Českých horách se hodina lyžovaní pohybuje okolo 430 Kč. Záleží na tom, v jakém středisku se nacházíte. V případě starších dětí poskytují školy pouze dvouhodinové lekce. V Rakousku, například ve Ski Amadé, stojí dvouhodinový privátní blok cca 130 E. Skupinová výuka od 45 E za dvě hodiny. Výukovou hodinou se většinou rozumí 50 – 55 minut.

Časové rozmezí

Vždy máte jasně domluvenou hodinu, kdy má výuka probíhat. Je spousta aspektů, proč to nemusí být ideální. Může se nĕco přihodit a nestihnete dorazit včas. Vašemu pokladu se zrovna nebude chtít začít přesně v 10 hodin, ale náladu bude mít až 10:30. Stejně tak můze být ošklivé počasí a má se umoudřit až o hodinu později. Bohužel se s tím nedá moc dělat. Instruktoři mají od vedení jasně daný časový plán, který musí kvůli dalším klientům dodržet. Málo kdy lze hodinu o zpozděný začátek prodloužit.

Odloučení

Pokud bez vás vaše dítě nedá ani ránu, může byt výuka na kopci složitá, jak pro dítě, tak pro instruktora. Ačkoliv se instruktor snaží dítě zaujmout, veškerá soustředěnost dítěte je upřeno na vás.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Praxe a metodika

Jak tedy výuka v lyžařské škole v praxi muže probíhat?

Můžete si vybrat mezi privátní nebo skupinovou lekcí. V kanceláři či telefonicky si s lyžarskou školou vyjednáte čas a místo setkání s instruktorem. Před začátkem lekce se domluvíte, kde se po hodině setkáte nebo třeba zda bude dítĕ potřebovat koupit permanentku.

Samotná hodina začíná seznámením se a lehkým zahřátím, rozhýbáním, hrou. Následně na to je nejbližším cílem zastavení v pluhu. V momentě, kdy je dítě schopno korigovat lyže nastupuje výuka obloučku, dynamicky pohyb, paralelní obloučky. To vše formou her. Takto popsané pojmy pravděpodobně mezi dítětem a instruktorem neuslyšíte. Zaznamenáte spoustu úsměvných příměrů, které si budete muset nechat od dětí vysvětlit.

Budete si muset nechat ukázat, co je co, abyste pochopili, že I vy máte kouzelné lyže, které vám po zahranění samy zatočí. Mají totiž rádius.

Zdroj: Pixabay

Pokud jedete do Alp, podívejte se na to, kde se nachází čeští instruktoři v zahraničí. Divili byste se, kolik nás přes zimu v zahraničí pracuje.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 28 | Průměrné hodnocení: 4.82

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 3


Dále čtěte:

Neválčete se sněžnými řetězy a nezapomeňte, že mohou patřit i do povinné výbavy!

Hodně sněhu na sjezdovkách si přejeme všichni. Na silnicích bychom ho nejraději vůbec neviděli. Kvalitní zimní pneumatiky nás mnohdy nezachrání a tak musíme sáhnout po sněžných řetězech. Na...

celý článek

Hodně sněhu na sjezdovkách si přejeme všichni. Na silnicích bychom ho nejraději...

celý článek
Rolbují sjezdovky, zachraňují životy, opravují vleky. Lidé, bez kterých by hory nefungovaly

V zimní sezóně je na horách obrovské množství lidí. Lyžaři, snowboardisti, běžkaři i další turisté. Aby vše fungovalo, jak má, návštěvníci byli spokojeni a co nejvíce se vyhnuli bezpečnostním...

celý článek

V zimní sezóně je na horách obrovské množství lidí. Lyžaři, snowboardisti,...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no