Rozšířené

5 netradičních zimních sportů, které vám vženou adrenalin do žil

Oblíbeným zimním sportem je snowkiting.
Oblíbeným zimním sportem je snowkiting.
Zdroj: Shutterstock

Milujete pohled na zasněžené vrcholky hor, ale představa upravených sjezdovek vás nechává naprosto v klidu? Nevadí. Hory nabízejí mnohem více než jízdu po vytyčených tratích. Podívejte se na přehled zimních sportů, které vám zaručeně zvednou hladinu adrenalinu v krvi.

Snowkiting

Adrenalinový sport zvaný snowkiting kombinuje jízdu na lyžích či snowboardu se zálibou velmi podobné pouštění draka. Od toho, kterého znáte z dětských let, se tento ale podstatně liší. Není totiž z papíru a ani ho nelze vyrobit doma. Jedná se o speciálního tažného draka, kterého zasvěcení sportovci znají pod názvem kite. Ten je stavěný tak, aby lyžaře a snowboardisty pomocí větru uvedl do pohybu nebo je vyzdvihl pár metrů nad zem. Někteří freerideři používají kite také jako náhradu za lanovku v místech, kde žádná není. Pomocí draka se nechají vytáhnout na vrchol hory a z ní pak v hlubokém prašanu sjíždějí dolů.

Snowkiting je nejvíce rozšířený v zemích, které disponují rozsáhlými polárními pláněmi. Těmi jsou mimo jiné Kanada, Finsko a Švédsko. Sport se však postupně rozvíjí i v Česku. Vhodné podmínky pro něj panují zejména na Vysočině, kde je dostatečné množství sněhu i dobré povětrnostní podmínky. Pro ty, kteří o tomto sportu přemýšlejí, ale bojí se, že pro něj nejsou dostatečně zdatní, máme dobrou zprávu. Snowkiting zvládne každý, kdo dokáže na lyžích nebo snowboardu sjet zasněžený kopec.

Heliskiing

Moderní lanovky sice dokáží překonat převýšení o několika tisících metrech, zpátky dolů však musí lyžaři po vyznačených tratích. Což v očích zapálených freeriderů tak trochu ztrácí na atraktivitě. Takže pokud se do nedotčených svahů nechtějí trmácet po svých, vhodnou alternativu pro ně představuje vrtulník, který je dopraví na vrchol téměř jakékoli hory na světě. Z té pak lyžaři už sjíždějí dle libosti.

Určitá krása heliskiingu spočívá také v jeho nedostupnosti. V některých zemích je totiž zcela zakázaný, a to včetně Česka a velké části Evropy. Kdo chce tento jedinečný adrenalinový zážitek zažít, musí za ním vycestovat. Nejlépe za oceán. Opravdu ideální podmínky nabízí třeba Kanada, nejbližší lokalitou, ve které je heliskiing také legální je pak Rakousko, konkrétně středisko Lech Zürs. Dalšími možnostmi jsou Švýcarsko či Itálie.

Motoskijöring

Sport, který se k nám dostal až z daleké Skandinávie, sdružuje milovníky motokrosu a lyžování. Ačkoli se na první pohled zdá, že byste jen sotva našli dva více odlišné sporty, došlo k jejich vzájemnému propojení a vznikla samostatná sportovní disciplína, ve které se soutěží i na světové úrovni. A v čem motoskijöring spočívá? Lyžař je pomocí lana přichycen k motocyklu, který zastupuje funkci psího spřežení či tažného koně. Zní to však jednodušeji, než vypadá. Motorkáři i lyžaři totiž často padají i v rychlosti 70 kilometrů za hodinu. Dochází také ke vzájemným srážkám, kdy lyžaři a motorkáři špatně odhadnou vzdálenost a během oblouku se lyže dostanou do kontaktu s koly.

Mushing

Výhodou mushingu neboli jízdy ve psím spřežením je jeho dostupnost. Na to, abyste si sedli do saní a nechali se táhnout smečkou psů, nemusíte být zdatný sportovec ani zkušený řidič. Stačí jen kapka odvahy a dobrý vztah k psům. Tento adrenalinový zážitek navíc nabízí spousta zážitkových agentur, které vám současně umožňují zkusit si psí smečku také řídit. Jestli naopak dáváte přednost pasivnímu požitku, můžete řízení přenechat profesionální musherovi a užívat si pohled na zasněžené pláně. Pokud se vám sport zalíbí, nemusíte jej samozřejmě provádět jen rekreačně. V Česku se několikrát do roka konají také závody.

Lední jachting

Že se dá jachtovat jen na vodě? A už jste slyšeli o ledním jachtingu? Princip sportu zůstává stejný, plavidlo je však upraveno tak, aby se mohlo pohybovat i po zamrzlých vodách. Více než jachtě se tak podobá speciální tříkolce na bruslích. Nenechte se však zmást jednoduchým vzhledem. Lední jachting dokáže člověka pořádně nabudit. Jachta se totiž řítí až stokilometrovou rychlostí bez možnosti zastavení. Jedinou brzdu představuje plachta.

Ačkoli se lednímu jachtingu věnuje jen hrstka Čechů, pokud počasí dovolí, konají se občasné závody na Máchově jezeře. Více adrenalinu však nabízí Mazurská jezera v Polsku či Neziderská jezera v Rakousku.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 3 | Průměrné hodnocení: 4.67

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

5 míst, kde si užijete ten nejlepší snowtubing

Lyžařská střediska každoročně rozšiřují svou nabídku aktivit, aby si mohli vybrat i ti nejnáročnější milovníci zimních sportů. Stále oblíbenější alternativou k běžnému lyžování a...

celý článek

Lyžařská střediska každoročně rozšiřují svou nabídku aktivit, aby si mohli...

celý článek
Kam na běžky v Česku: Oblíbené destinace i méně známé stopy

Zimní sezóna je v plném proudu a naše hory momentálně nabízí sportovcům ideální sněhové podmínky. Kromě lyžařů a snowboardistů na svah vyrážejí také milovníci bílé stopy, pro které se v...

celý článek

Zimní sezóna je v plném proudu a naše hory momentálně nabízí sportovcům...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no