Rozšířené

5 lyžařských oblastí, kde si na počet km sjezdovek stěžovat nebudete

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Přemýšlíte, kam se vydat letos na lyže? A chcete si pořádně zalyžovat? Pak vám pravděpodobně bude záležet na délce sjezdovek. Proto jsme pro vás připravili seznam těch největších lyžařských oblastí v Evropě.

Les 3 Vallées

Francie

Jeden z nejznámějích a nejluxusnějších skiareálů leží v údolí Tarentaise v Savojských Alpách. V překladu jeho název znamená Tři údolí. Má nejvíce kilometrů sjezdovek ze všech lyžařských středisek v Evropě. Projet se můžete dohromady na 600 kilometrech, které jsou rozmístěny mezi 3 200 a 1 300 metry nad mořem. Najdete tu 312 km sjezdovek pro začátečníky, 216 km pro středně pokročilé a 72 km nejnáročnějších tratí.

Areál má dohromady přes deset a půl hektaru a je jisté, že nudit se tu nebudete. Všechny tři údolí jsou propojeny výborně vytvořenou strukturou lanovek a vleků a můžete tedy během jednoho dne lyžování vyzkoušet jak ty největší, tak i menší střediska, které v údolích leží.

Cena denní permanentky je 60 Euro. Další informace o areálu, kolik je tam sněhu či například jaké je počasí naleznete zde.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Les Portes du Soleil

Francie/Švýcarsko

Další z obrovských resortů má celkovou délku sjezdovek 580 km, z nichž 310 km je pro začátečníky, 210 km pro středně pokročilé a 60 km těch nejnáročnějších. Rozkládá se mezi francouzským Mont Blancem a Ženevským jezerem ve Švýcarsku a jeho velkou výhodou je poloha. Autem ze Ženevy se sem dostanete už za hodinku.

Nejvyšší bod sjezdovek leží ve výšce 2 400 m. Středisko bylo několikrát oceněno jako nejlepší lyžařský areál v Alpách a lyžaři si ji často pochvalují za její různorodost. Jeden den při lyžování spatříte spadné laviny na protějších svazích hor, staré dřevěné sruby nebo švýcarské vesničky, jindy si zase užijete franouzské supermoderní obří sjezdovky a sjezdařské tunely.

Za celodenní permanentku zaplatíte 51 Euro. Další informace o areálu, kolik je tam sněhu či například jaké je počasí naleznete zde.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

4 Vallées

Švýcarsko

412 kilometrů, tolik dohromady měří propojené sjezdovky švýcarských „Čtyř údolí“. Další z velmi oblíbených středisek, které si vás získá svým luxusem i polohou. Přímo při lyžování můžete obdivovat velikány jako Mont Blanc nebo Matterhorn. Zároveň je areál velice oblíbený snowboardisty, proto zde byl nedávno vybudovaný nový, našlapaný snowpark. 4 Vallées je také výzvou pro freeridery, je tu totiž trasa závodu Swatch Xtreme, kde jde o severní stěnu Bec des Rosses. Lyžovat začnete na 3 200 metrech a tratí se sklonem až 55 stupňů sjedete převýšení 500 metrů. Jinak má středisko 107 km tratí pro začátečníky, 202 středně složitých a 103 těch nejnáročnějších.

Za celodenní lyžování zaplatíte 70 Euro na osobu. Další informace o areálu, kolik je tam sněhu či například jaké je počasí naleznetezde.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Ski Srlberg

Rakousko

Pokud hledáte velké a moderní středisko, ale nechce se vám až do Švýcarska nebo Francie, můžete zkusit Ski Arlberg v Rakousku. Čeká vás 347 kilometrů kvalitních sjezdovek, z toho 147 km těch nejsnazších, 145 km pro středně pokročilé a 55 km těch nejsložitějších.

Užít si tu můžete také okružní jízdu s názvem „Trať slávy“, která prochází přes celý Arlberg a všechna jeho lyžařská střediska. Dlouhá je 65 kilometrů a dohromady zažijete převýšení neuvěřitelných 18 kilometrů. Dalším lákadlem je heli-skiing, kdy vás helikoptéra vyveze na jeden ze dvou vrcholů (Mehlsack nebo Schneetal) a odtud se panenským terénem dostáváte dolů. Cena za tuto zábavu pro 4 osoby se pohybuje okolo 400 Euro a Arlberg je jedno z mála míst v Alpách, kde můžete heli-skiing vyzkoušet.

Cena 6ti denního skipassu je 262 Euro. Další informace o areálu, kolik je tam sněhu či například jaké je počasí naleznetezde.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Ski Amadé

Rakousko

Náš poslední tip se týká celé lyžařské oblasti s názvem Ski Amadé, která se nachází asi 50 km na jih od Salzburgu. Jedná se o 5 skiregionů čítajících 760 km na 356 sjezdovkách a 270 lanovek. Po celé oblasti platí jeden skipas a z téměř každého místa na tamních kopcích je vidět na tři Dachsteinské vrcholky a okolní zasnězené kopce.

O Ski Amadé jsme již připravili celý článek, který si můžete přečíst zde.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 7 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Co je skialpinismus a jaké vybavení je potřeba?

Možná jste už někdy slyšeli slovo skialpinismus a možná jste na internetu narazili na inspirující videa, kdy freerideři brázdí šampaňský prašan. Existují snad jen dvě varianty jak se dostat na start...

celý článek

Možná jste už někdy slyšeli slovo skialpinismus a možná jste na internetu...

celý článek
Sezóna v plném proudu: Lyžuje se již ve 40+ střediscích!

Zatímco minulý rok zimním sportům moc nepřál a provozovatelé ski areálů museli počkat na pořádnou zimu, tenhle rok je na tom podstatně lépe. Ski areály otevírají v průměru o 2 týdny dříve než...

celý článek

Zatímco minulý rok zimním sportům moc nepřál a provozovatelé ski areálů museli...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no