Rozšířené

9544 kilometrů, 208 dní a bezpočet zážitků nejen z Norska. Cestou necestou po Skandinávii.

Pád do snu
Pád do snu
Zdroj: Miroslav Prousek

Jak procestovat jednu z nejdražších zemí světa bez nadité peněženky? Jak si užít týdny samoty v nedotčené přírodě? Jak zachytit podstatu objevování v její nejčistší podobě? Čtěte v pozvánce na film Pád do snu Miroslava Prouska.

Pád do snu

Cestování a poznávání jsem miloval odjakživa. A tak bylo moje rozhodnutí, vydat se po studiu vysoké školy na cesty, celkem pochopitelné. Během šestiměsíční cesty jižní Evropou v letech 2010 a 2011 mě nejen zatkli a uvěznili na Gibraltaru, ale viděl jsem víc než za celý svůj dosavadní život. Víc než jsem si kdy dokázal představit. Moje tehdejší cestování ukončilo zranění v Pyrenejích a já musel domů a do práce.

O cestě s názvem Dva sny (šest měsíců v jižní Evropě) jsem v roce 2010 natočil svůj první celovečerní film, který měl premiéru v listopadu 2011. O stejné cestě píši články, které najdete na webu .

Pád do snu
Pád do snu
Zdroj: Miroslav Prousek

V práci jsem vydržel ani ne tři roky, přičemž posledních šest měsíců jsem plánoval vše potřebné pro svoji další cestu. 8. dubna 2014 (přesně 3 roky po návratu ze své první samostatné cesty) jsem se vydal na další, kterou jsem později nazval Pád do snu.

Film Pád do snu, který měl premiéru 19. 5. 2017 v jabloneckém kině Junior, vypráví příběh obyčejného kluka, který chce znovu zažít svobodný život v přírodě, o který ho v roce 2011 připravilo zranění při jeho první samostatné cestě jižní Evropou.

Příběh začíná v malebném údolí pod nejvyšší horou Finska. Mirek (tedy já) zde do deníku zapisuje již 159. den na cestě a vzpomíná na její začátek. Divák se v čase přenese na začátek cesty do dubna roku 2014, kdy fakticky začala Mirkova druhá dobrodružná cesta. Euforie z nabyté svobody se odráží v pocitech z prvních dní na cestě, která vede na sever. Po dvou týdnech putování z Jablonce n. N. přijíždí na nejjižnější mys Norska, kde začíná jeho opravdové severské dobrodružství. Čekají ho tisíce kilometrů jízdy severskou přírodou, stovky kilometrů stezek, na kterých týdny nepotká ani živáčka a bezpočet zážitků ze svobodného života mimo civilizaci.

Pád do snu
Pád do snu
Zdroj: Miroslav Prousek
Mirek začíná život, jehož součástí není sprcha ani televize. Život bez internetu, telefonu nebo zaměstnání. Žije tak, aby nemusel sáhnout do peněženky. Loví ryby, sbírá lesní plody, pije vodu z potoků a sbírá vratné lahve. S lidmi, které na svých cestách potká, se baví jen zřídka. Svoboda je pro něho tichou atmosférou domova, do které hluk a shon upovídaného života nepatří.

Mirkova cesta zavede diváka na nejznámější, ale i nejopuštěnější místa v Norsku a protne téměř všechny norské regiony. A poté, co za polárním kruhem napadne první sníh, dorazí Mirek na pomyslný konec své cesty. Když se postaví k železnému globu na Nordkappu, tuší, že to není konec, ale začátek nového dobrodružství a námět pro třetí díl filmové trilogie o cestování.

Pád do snu
Pád do snu
Zdroj: Miroslav Prousek

O filmu Pád do snu

Nezávislý film Pád do snu je takovým mým dítětem. S radostí jsem tvořil každou jeho vteřinu od střihu až po coloring a zvukovou stopu. Ale to nejdůležitější je, co se skrývá za samotným obrazem. Ta neměřitelná touha poznávat a prožívat vše, co bezmezná svoboda a čistota času nabízejí. A tak bych vás rád pozval na další promítání filmu Pád do snu, která proběhnou na nejrůznějších místech po celé České republice.

Pád do snu
Pád do snu
Zdroj: Miroslav Prousek

Více informací o tom, kdy a kde můžete film vidět, najdete na . Film není součástí žádné oficiální distribuce, nestojí za ním žádní partneři ani movití producenti. A tak je každé promítání unikátem, kterého se osobně účastním tak, abyste prožitek z cestování měli co nejbohatší. Zeptat se mě můžete na cokoliv a já vám na cokoliv, co se nejen filmu týká, odpovím. Fotografií to všechno začalo, ale husí kůži mi přivodil až film. Přijďte se podívat na ten můj.

Pád do snu
Pád do snu
Zdroj: Miroslav Prousek

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 23 | Průměrné hodnocení: 2.83

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Doletěl jako poslední, ale získal si srdce fanoušků. Orel Eddie a jeho olympijský sen

Když se řekne Eddie the Eagle, tak si všichni Britové vybaví olympijské hry v Calgary a skokana na lyžích, který ačkoliv skončil poslední, miloval celý svět. Řeč je o skokanu na lyžích Michaelu...

celý článek

Když se řekne Eddie the Eagle, tak si všichni Britové vybaví olympijské hry v...

celý článek
Ani 40 metrový pád ho nezastaví na cestě za olympijským zlatem aneb jak Hermann Maier triumfoval v Naganu

Zlatý olympionik z her z Nagana z roku 1988, jehož příběh žije dodnes. Jeden den hrůzostrašným způsobem spadne na lyžích a o 3 dny později vyhrává zlatou medaili. Později navíc vyhrává ještě...

celý článek

Zlatý olympionik z her z Nagana z roku 1988, jehož příběh žije dodnes. Jeden den...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no