Rozšířené

Ani 40 metrový pád ho nezastaví na cestě za olympijským zlatem aneb jak Hermann Maier triumfoval v Naganu

Hermann Maier
Hermann Maier

Zlatý olympionik z her z Nagana z roku 1988, jehož příběh žije dodnes. Jeden den hrůzostrašným způsobem spadne na lyžích a o 3 dny později vyhrává zlatou medaili. Později navíc vyhrává ještě druhou zlatou medaili.

Herman Maier se narodil v rakousekém Altenmarktu, který je vzdálený asi hodinu cesty od Salzburku. Od malička lyžoval na místních kopcích spolu se svým bratrem a otcem. Později dokonce nastoupil na lyžařské gymnázium a šel tak tvrdě za svým snem být profesionálním lyžařem.

Na gymnáziu si však nemysleli, že má dostatečnou sílu na to se jím stát a tak byl ze školy vyloučen. Začal se tedy učit zedníkem. Ani během druhé školy však nezapomněl na své oblíbené lyžování a každý den po škole šel trénovat.

Účastnil se i amatérských závodů. Na jednom z nich se mu dostalo pozvání na profesionální závody, kde jel jako tzv. předskokan. Když po závodech změřili jeho čas, zjistili, že by obsadil 12. příčku. A tak Hermann získal nabídku začít trénovat a jeho cesta za olympijským zlatem započala.

Do Nagana jel již jako favorit. V černý pátek, 13. února 1998, se jely závody ve sjezdu. Hermann Maier však po 20 vteřinách padá. A pád to byl hrůzostrašný. Vzduchem letí bez mála 40 metrů a dopadá na rameno a záda. Po několika kotrmelcích končí za ochranou sítí na břiše. Všichni u obrazovek čekají, zdali se zvedne, protože to by byl zázrak po takovém pádu. Jen se na něj podívejte:

On se však zvedá a bez větších zranění pokračuje v závodění na olympiádě. O 3 dny později se jede super-G a neuvěřitelný Hermann vyhrává své první zlato na olympiádě! Jen tři dny po tom, co zažil otřesný pád.

Na záznam z jeho jízdy a následného ceremoniálu se můžete podívat na následujícím videu:

Jeho úspěchy 2 olympijskými zlaty neskončily. Povedlo se mu vyhrát zlato ve sjezdu i super-G rok po olympiádě na mistrovství světa. Další roky si z mistrovství odváží stříbrné medaile, i další zlatou. V roce 2006 na olympiádě získává další 2 medaile, tentokráte stříbrnou a bronzovou. Ve světovém poháru vyhrál 54x a řadí se tak na 2. místo v tabulce nejúspěšnějších jezdců!

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 21 | Průměrné hodnocení: 2.62

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

9544 kilometrů, 208 dní a bezpočet zážitků nejen z Norska. Cestou necestou po Skandinávii.

Jak procestovat jednu z nejdražších zemí světa bez nadité peněženky? Jak si užít týdny samoty v nedotčené přírodě? Jak zachytit podstatu objevování v její nejčistší podobě? Čtěte v pozvánce...

celý článek

Jak procestovat jednu z nejdražších zemí světa bez nadité peněženky? Jak si...

celý článek
Jeďte na snowboardcrossový kemp a učte se od té nejlepší - Evy Samkové!

Snowboardcross se po olympijském úspěchu Evy Samkové v Sochi proslavil i u nás v Česku a zájem o tento sport stále roste. Právě proto se česká reprezentace rozhodla, že začne pořádat snowboardcrossové...

celý článek

Snowboardcross se po olympijském úspěchu Evy Samkové v Sochi proslavil i u nás v...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no