Rozšířené

Alkohol na lyžích se může prodražit hlavně v případě nehody. Zpravidla ale zakázaný není

Alkohol na lyžích snižuje výkonnost i zábrany.
Alkohol na lyžích snižuje výkonnost i zábrany.
Zdroj: Shutterstock

Ačkoli k sobě alkohol a sport obecně nepatří, teplou griotku, svařák i bombardino se šlehačkou si spousta lidí spojuje právě s dovolenou na lyžích. Přestože vyhláška, která by popíjení na sjezdovkách zakazovala, neexistuje, existují situace, při kterých by se vám alkohol v krvi nemusel vyplatit. A to doslova.

Proč alkohol na sjezdovku nepatří?

Spíše než po teplém čaji na sjezdovce saháte po voňavém svařáku, horké griotce či krémovém bombardinu se šlehačkou? Pak si dost možná zaděláváte na potíže. Nejenže se ani jedním ze zmíněných nápojů nezahřejete, a naopak snáze prochladnete, ale podobně jako za volantem také riskujete nehodu. Protože jak je dobře známo, alkohol má negativní vliv na naši výkonnost, a to konkrétně tím, že:

  • Snižuje pozornost
  • Zhoršuje rovnováhu
  • Prodlužuje reakční dobu
  • Zhoršuje vidění

Odstraňuje zábrany a kritický úsudek

A protože na sjezdovce může i malá srážka způsobit vážný úraz, který dokáže nenávratně poškodit zdraví, představuje podnapilý lyžař či snowboardista nebezpečí pro sebe i své okolí. Jak je to se zákazem alkoholu na sjezdovkách?

I přes všechna negativa, která s sebou konzumace alkoholu v lyžařských areálech přináší, žádná vyhláška, která by jeho popíjení lyžařům zakazovala, neexistuje. Alespoň ne u nás. Pravidlo tak může být zakotveno jen v provozním řádu lyžařského areálu. V praxi vám tedy většinou žádný postih nehrozí. Něco jiného ale je, když po konzumaci alkoholu způsobíte nehodu anebo se sami zraníte.

Ačkoli horská služba odběry krve a test na alkohol u poraněných lyžařů neprovádí, pokud je viník či raněný viditelně pod vlivem, může k místu nehody přivolat policii. Pak hrozí lyžaři pokuta až 50 tisíc korun. Tedy za předpokladu, že se nachází na území České republiky. V zahraničí mohou být sazby i vyšší. V takovém případě mu navíc nepomůže ani pojištění odpovědnosti. Pomoc pak nemůže čekat ani od zdravotní pojišťovny, která léčebné výlohy za zranění utrpěného v podnapilém stavu obvykle nehradí.

Kontroly na svahu nečekejte

Mezi lyžaři občas kolují spekulace, že se na českých sjezdovkách pohybuje policie, která opilce loví podobně jako na silnicích. V reálné praxi se tak ale neděje. Z právního hlediska je totiž sjezdovka v podstatě totéž co chodník před hospodou. Lyžaře se proto vyplatí kontrolovat jen tehdy, pohybují-li se v místech, kam je vstup zakázaný. Tam může být součástí kontroly i dechová zkouška.

Jak už bylo naznačeno výše, dechové zkoušky policisté provádějí i v případě, že došlo k těžkému úrazu na lyžích či snowboardu. Povinnost přivolat policii má při podezření na opilého lyžaře i horská služba, a to kvůli záznamům pro pojišťovny.

Alkohol na sjezdovkách v zahraničí

Například v mezi Čechy tolik oblíbeném Rakousku alkohol na sjezdovce zakázaný není, na rozdíl od tuzemska tam ale kontroly lyžařů reálně probíhají. Pokud policie u někoho naměří vysokou hladinu alkoholu v krvi, má právo mu odebrat skipas a bez nároku na náhradu ho vykázat pryč z areálu. Jako přitěžující okolnost je pak alkohol brán také při srážce s jiným lyžařem. Tamní lékaři navíc už léta usilují o povinné testy na alkohol před jízdou. Zatím ale bezúspěšně.

Velmi podobně to funguje i v italských Alpách, které se každoročně ocitnou v hledáčku mnoha Čechů. Ačkoli tu přímý zákaz alkoholu na sjezdovkách neplatí, stejně jako v Rakousku může mít opilý lyžař problém v případě, že na svahu dojde k nehodě. K těžkým zraněním je totiž vždy volána policie, která provádí dechovou zkoušku. A kromě pokuty pohybující se v rozsahu desítek eur, tak bude muset opilý lyžař uhradit i léčebné výlohy. Ty se v zahraničí mohou vyšplhat až do desítek milionů korun.

Destinací, ve které platí nulová tolerance alkoholu na sjezdovkách, je pak Francie.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)


Dále čtěte:

Lyžování v těhotenství? Zkušené lyžařky s rozumným přístupem nemusí čekat na další sezónu

Přestože se lyžování v období těhotenství řadí mezi rizikovější sporty, jako takové není překážkou. Riziko představují „jen“ případné pády, z toho důvodu se většině žen tento sport...

celý článek

Přestože se lyžování v období těhotenství řadí mezi rizikovější sporty,...

celý článek
Rolbařův nelehký úděl: V práci dlouho do noci, být pořád ve střehu a doufat, že venku nezmrznete

Jejich zaměstnání je tak trochu nevděčné. Byť svůj úkol splní na 100 procent, pochvaly se dočkají jen málokdy, jakmile se ale stane, že v důsledku nepříznivého počasí začne manšestr ze sjezdovek...

celý článek

Jejich zaměstnání je tak trochu nevděčné. Byť svůj úkol splní na 100 procent,...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no