Rozšířené

Lyžování v těhotenství? Zkušené lyžařky s rozumným přístupem nemusí čekat na další sezónu

lyžování v těhotenství
lyžování v těhotenství
Zdroj: Shutterstock.com

Přestože se lyžování v období těhotenství řadí mezi rizikovější sporty, jako takové není překážkou. Riziko představují „jen“ případné pády, z toho důvodu se většině žen tento sport nedoporučuje. Pokud ale patříte mezi zkušené a vášnivé lyžařky, které v těhotenství nemají zdravotní problémy, s opatrným přístupem se na svah vydat můžete. Ke konci těhotenství však raději vsaďte na chůzi.

V čem je lyžování rizikové?

Pravděpodobně byste rády znaly odpověď na otázku, zda je možné v těhotenství lyžovat, nebo ne. Pravdou ovšem je, že jednoznačná odpověď neexistuje. Pro ženy, které byly zvyklé sportovat i před otěhotněním, lyžování jakožto fyzická aktivita nepředstavuje riziko, nebezpečí mohou zapříčinit spíše okolnosti s lyžováním spojené, především pády na namrzlém či nerovném povrchu, v horším případě srážka s jiným lyžařem. Pohyb na čerstvém vzduchu je pro těhotné ženy naopak prospěšný, tedy za předpokladu, že nedochází k přetěžování organizmu a vystavování se rizikovým situacím.

Ohlídejte si tepovou frekvenci

V těhotenství by ženy měly provozovat pouze sporty, při kterých nehrozí úraz ohrožující plod, dále by při sportu neměly být namáhány svalové skupiny v nevyváženém poměru a především by těhotné ženy neměly vykonávat vysoce intenzivní sporty, při jejichž průběhu by srdeční tep překročil 80 % maximální tepové frekvence (MTF).

Jak zjistíte vaši maximální tepovou frekvenci? Jednoduše odečtěte svůj věk od čísla 220. Při vysoké tepové frekvenci se tělo dostává do tzv. anaerobního pásma, kdy není schopné přijímat dostatečné množství kyslíku pro okysličení organismu. U těhotných žen by při tomto typu cvičení došlo nedostatečnému okysličování plodu. Naopak se doporučují sporty v aerobním pásmu, při kterých se tepová frekvence pohybuje mezi 50 % a 80 % MTF.

Přistupujte k lyžování opatrně

Lyžování se řadí mezi rizikovější sporty v těhotenství, přesto se nevylučuje za předpokladu, že vám to lékař ze zdravotních důvodů nedoporučí. Pokud patříte mezi vášnivé lyžařky a tento sport si během zimního období nechcete zcela odepřít, bude na místě zvážit jakým způsobem k lyžování přistupovat. Méně zkušené lyžařky by se lyžování měli raději vyvarovat. Důležité je cítit se na lyžích sebejistě a mít z jízdy příjemný pocit, kvůli kterému to děláte, vyplavované endorfiny mají přeci jen pozitivní vliv na vás i na vaše dítě. Pokud byste z jízdy byly nervózní a strachovaly se, bude lepší to zabalit a vyrazit raději na procházku nebo na běžky.

Vyhnout byste se měly především hodně frekventovaným sjezdovkám, prudkým svahům a místům, kde je sníh namrzlý nebo se na něm vyskytují nějaké nerovnosti. Řešením může být například ranní lyžování, kdy je sníh čerstvě upravený, nevyježděný a na svahu je minimum lidí, k večeru naopak sjezdovky bývají v horším stavu. V neposlední řadě je na místě opatřit si podpůrné břišní pásy, které je možné obstarat v obchodech s těhotenskými potřebami, a dostatečně teple se obléct, abyste neprochladly.

Lyžování v prvním a druhém trimestru

První trimestr je obecně považován za rizikovější období těhotenství, jelikož plod ještě není pevně uhnízděn v děloze. V tomto období se ženám doporučuje klidnější režim, z toho důvodu by se neměly příliš přepínat, ale vždy samozřejmě záleží na uvážení každé z nich, jak dobře se cítí. O průběhu těhotenství se podrobněji dočtete na Rodičov.cz, kde se mimo jiné můžete detailně seznámit se změnami v těhotenství týden po týdnu. Pokud byste na začátku gravidity chtěly vyrazit na lyže, bude vhodné se předem poradit se svým gynekologem. Naopak procházka na čerstvém horském vzduchu vám pouze prospěje.

Druhý trimestr bývá pro těhotné ženy zpravidla nejpříjemnějším obdobím, jelikož plod je v děloze ustálený a klidná je i hladina hormonů. Případné obtíže většinou pominou a ženy mohou provozovat běžné činnosti (pokud nemají rizikové těhotenství), na které byly zvyklé před otěhotněním. I v tomto období však platí pravidlo udržování tepové frekvence pod 80 % MTF. I v druhém trimestru nezapomínejte fyzickou aktivitu kompenzovat dostatečným odpočinkem. Pokud nechcete riskovat lyžování, můžete jako alternativu zvolit raději běžky případně lehčí skialpinismus nebo chůzi s holemi.

Ke konci těhotenství neriskujte

V posledním období těhotenství se příliš nedoporučuje nejen lyžování, ale ani běžky. Větší bříško způsobuje horší rovnováhu i pohyblivost a mohlo by zapříčinit nechtěný pád doprovázený úderem do dělohy. Pokud budou mít nastávající maminky stále dostatek sil, mohou se vydat do hor na pěší túry, zapomínat by však neměly nikdy svůj těhotenský průkaz a samozřejmě kartičku zdravotní pojišťovny. K chůzi do hor v posledním trimestru těhotenství vám budou jistě nápomocny hole, které vám nejen odlehčí od fyzické námahy, ale pomohou vám lépe udržet rovnováhu v případě nerovného či kluzkého povrchu.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)


Dále čtěte:

Češi kvůli koronaviru v Itálii stornují zájezdy. Skiareály ale zatím zasaženy nejsou

Alpy se každoročně ocitnou v hledáčku mnoha Čechů, kteří tam vyrážejí na zimní dovolenou. Kromě obav z nedostatku sněhu, který se v posledních letech projevuje i v některých alpských střediscích,...

celý článek

Alpy se každoročně ocitnou v hledáčku mnoha Čechů, kteří tam vyrážejí na...

celý článek
Alkohol na lyžích se může prodražit hlavně v případě nehody. Zpravidla ale zakázaný není

Ačkoli k sobě alkohol a sport obecně nepatří, teplou griotku, svařák i bombardino se šlehačkou si spousta lidí spojuje právě s dovolenou na lyžích. Přestože vyhláška, která by popíjení na...

celý článek

Ačkoli k sobě alkohol a sport obecně nepatří, teplou griotku, svařák i...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no