Rozšířené

Autem na lyže: Co musíte mít a na co si dát pozor při cestě do alpských středisek?

Při ceste do Alp si dejte pozor na předpisy v zemi, kterou projíždíte!
Při ceste do Alp si dejte pozor na předpisy v zemi, kterou projíždíte!
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Naši kolegové z webu autobible.cz pro vás připravili článek, který se hodí pro všechny z vás, kteří se chystají během zimy do lyžařských středisek v zahraničí. Každý stát má své předpisy a ačkoliv se neliší moc, rozdíly najdeme.

Ačkoliv Německo nepatří mezi hlavní lyžařské destinace pro české lyžaře, často touto zemí projíždíme. Například do oblíbeného střediska v Rakousku Zillertal. V Německu jsou dálnice zdarma. To všichni víme. Co vás může překvapit je, že se vjezd do měst se může platit. Platí to ve chvíli, kdy je v míste vyhlášena nízkoemisní zóna. Pak musíte mít na autě plaketu, která vám vjezd umožní. Ceny této známky. kde ji sehnat a především v jakých městech či části měst ji potřebujete, najdete v článku u kolegů z Autobible.cz. Mimochodem se v článku dočtete, že můžete dostat pokutu i za to, že vám dojde benzín!

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a dostávejte aktuální informace z vámi vybraných středisek do emailu!

V Rakousku zase platí, že se v městech netroubí a rychlosti jsou omezované zdánlivě bez důvodu. Pokud vyjedete do Rakouska, budete si muset zakoupit dálniční známku. Nezapomeňte se podívat na úseky, které mohou být dodatečně zpoplatněny. Důležitější je však upozornění, že je zakázano vozit lyže, snowboard i lyžáky volně v autě. Tedy vybavení musí být ve střešním nosiči či musí být důkladně upevněno (a zabaleno va vaku), aby nemohli ohrozit posádku auta. Pokud vás zastaví policisté je však na nich, aby posoudili, zdali jsou lyže a další vybavení dostatečně zakotvené. Pokuta může být ve stovkách eur, tak byste tomuto měli věnovat pozornost, když se balíte na svah.

Pokud jedete až do Itálie, doporučují kolegové z Autobible dotankovat do plné ještě v Rakousku. Litr benzínu vyjde v Itálii aktuálně skoro na 44 Kč. Mimochodem, pokud máte řidičák kratší dobu jak 3 roky či vám je méně jak 21 let, smíte jet na dálnici pouze 110 km/h. A radarový detektor v navigaci musí být vypnutý.

Ve Francii zase musíte mít reflexní vestu ihned po ruce. Stejně tak ve Švýcarsku. Na Slovensku platí v podstatě stejné předpisy jako u nás až na zákaz umístění navigace uprostřed čelního okna (resp. ve výhledu řidiče). Stejný pravidlo platí i ve Francii.

Více zvláštností, předpisů a rad najdete podrobně v článku Autem na lyže do zahraničí: Na co se připravit a co vzít s sebou na webu autobible.cz

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 12 | Průměrné hodnocení: 3.33

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Jak jsem hledala sníh pro cestu na skialpech na Sněžku

Znáte ten pocit, když se pro něco nadchnete a chcete to teď hned okamžitě? A kdyby vám někdo říkal, že je to hloupost, nebudete ho poslouchat? Občas se to stává. Není úplně jednoduché s tím žít,...

celý článek

Znáte ten pocit, když se pro něco nadchnete a chcete to teď hned okamžitě? A...

celý článek
Kam vyrazit o víkendu na lyže? Nastavte si náš newsletter a dostávejte pravidelné informace ze svahu!

Pro tuto lyžařskou sezónu jsme si pro vás připravili jednu vychytávku. A to pravidelný týdenní report o aktuální situaci ve ski areálech vašeho výběru. Upozorníme vás také emailem, kdy ski areál na...

celý článek

Pro tuto lyžařskou sezónu jsme si pro vás připravili jednu vychytávku. A to...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no