Rozšířené

Bez lyží a v teple. Díky Ledovcovému expresu nebylo objevování švýcarských Alp nikdy pohodlnější

Legendární švýcarský Ledovcový expres
Legendární švýcarský Ledovcový expres
Zdroj: Facebook/Glacier Express

Nechte pro jednou lyže doma. Krásy Alp můžete objevovat i jinak. Například jízdou legendárním červeným vlakem s velkými prosklenými skly, která vám zaručí jedinečný výhled na ty nejhezčí švýcarské vrcholky. Během osmihodinové cesty slavným Ledovcovým expresem přejedete přes 291 mostů, navštívíte luxusní alpská střediska a spatříte nejfotografovanější skálu na světě. Hlavně si ale odnesete zážitek, na který do konce života nezapomenete. To vše v přepočtu za zhruba čtyři a půl tisíce korun.

Pravda, k nejrychlejším tento vlak rozhodně nepatří, to ale vůbec není na škodu. Ba naopak, být rychle v cíli je asi to poslední, co byste na palubě Ledovcového expresu chtěli. Může za to místo, do něhož je tato ikonická železnice zasazena.

Pakliže byste si chtěli jeho trasu projet celou, čekala by na vás bezmála třísetkilometrová cesta s výchozím bodem ve Svatém Mořici a konečnou v magickém Zermattu, z něhož se naskýtá překrásný výhled na 4 478 metrů vysoký Matterhorn, zřejmě nejpopulárnější vrchol v Evropě. To jsou však jen jedny z mnoha lákadel, na něž se můžete těšit, pakliže se tuto jízdu rozhodnete absolvovat. Jaká jsou ta další?

Legendární švýcarský Ledovcový expres
Legendární švýcarský Ledovcový expres
Zdroj: Facebook/Glacier Express

Památky UNESCO i evropský Grand Canyon

Tak třeba celkem 291 mostů, mezi nimiž je zahnut i slavný Landwasserský viadukt – 65 metrů vysoký most s šesti oblouky zapsaný na seznam světového dědictví UNESCO, jenž přivádí vlak do stejnojmenného tunelu. Dál pak například malebné údolí Horního Rýna, jemuž se přezdívá Grand Canyon Evropy, či Oberalpský průsmyk nacházející se ve výšce přes dva tisíce metrů nad mořem.

Čeho se naopak při jízdě Ledovcovým expresem poněkud paradoxně nedočkáte, jsou právě ony ledovce. Tedy alespoň ne přímo z jeho paluby. Na trase se sice jeden nachází (Rhónský ledovec), ovšem poté, co byl v tomto úseku vybudován tunel, pod ním vlak pouze projíždí.

Legendární švýcarský Ledovcový expres
Legendární švýcarský Ledovcový expres
Zdroj: Facebook/Glacier Express

Jízdenka od 2 200 korun

A kolik vlastně celá tato podívaná stojí? Možná méně, než byste si mysleli. Ceny se odvíjejí od toho, jaký konkrétní úsek zvolíte. Ty nejlevnější jízdenky ve druhé třídě se dají pořídit už od 72 švýcarských franků. Je k nim ale potřeba připočíst ještě rezervační poplatek. Ten během vedlejší sezóny (od 15. prosince do 8. května) přijde na dalších 23 franků. Celkově byste tedy za jízdu v úseku Andermatt – Zermatt zaplatili v přepočtu přibližně 2 200 korun. Děti do šesti let navíc mají celý tento zážitek zdarma, zatímco ratolesti od 6 do 16 zaplatí pouze poloviční cenu.

Legendární švýcarský Ledovcový expres
Legendární švýcarský Ledovcový expres
Zdroj: Facebook/Glacier Express

V případě, že byste si chtěli jízdu Ledovcovým expresem vychutnat celou, pak si musíte připravit zhruba jednou tolik. Jak ale záhy zjistíte, rozhodně se bude jednat o velmi dobře utracené peníze. Něco takového totiž jen tak někde nezažijete a neuvidíte.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 6 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Jak vám tejpy pomohou při celodenním lyžování?

Blíží se zima a s ní neodmyslitelně spojený sport – lyžování. Modrá obloha, široká sjezdovka a na ní třpytící se prašan. Zní to jako pohádka, že? Co ale dělat, abyste si tyto zimní radovánky...

celý článek

Blíží se zima a s ní neodmyslitelně spojený sport – lyžování. Modrá obloha,...

celý článek
Slunce, sníh a exotika aneb Jak se lyžuje v Asii, Austrálii či Africe?

Ačkoliv to na první pohled možná tak nevypadá, Evropa s Amerikou nejsou zdaleka jedinými světadíly, kde se můžete oddávat svému oblíbenému sportu. Lyžuje se pochopitelně i jinde. Co do náročnosti a...

celý článek

Ačkoliv to na první pohled možná tak nevypadá, Evropa s Amerikou nejsou zdaleka...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no