Rozšířené

Jak vám tejpy pomohou při celodenním lyžování?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Zdroj: Shutterstock

Blíží se zima a s ní neodmyslitelně spojený sport – lyžování. Modrá obloha, široká sjezdovka a na ní třpytící se prašan. Zní to jako pohádka, že? Co ale dělat, abyste si tyto zimní radovánky nezkazili hned na začátku nepříjemným zraněním? Co radí fyzioterapeuti a jakých zásad se držet?

Co dělat, než nasadíte přeskáče

Lyžování je sport jako každý jiný a to, že se mu nevěnujete závodně, neznamená, že se před vstupem na sjezdovku nemusíte protáhnout. Strečink je velmi důležitý pro prevenci zranění a zabere vám jen pár minut. Samotné protažení ale nestačí. Fyzioterapeuti doporučují se před vstupem na sjezdovku rozehřát. Tedy zahřát hlavně svaly dolních končetin.

Jak jistě víte, nejčastěji zraněnou oblastí při lyžování jsou kolena, a právě proto je dobré je chránit již zahřátými a připravenými svaly, které zvládnou klouby stabilizovat. Ale nezapomínejte ani na ostatní části těla! Nejvýhodnější kombinací je proto dynamický strečink.

Jako cvik pro dynamický strečink se zaměřením na dolní končetiny zvolte třeba dřep či různé přechody například z pozice střechy na všechny čtyři či krouživé pohyby v kloubech. Nohami nejprve opisujte malé kruhy a postupně přecházejte do větších rozsahů. Důležité je nedělat pohyby švihem, ale tahem!

Podpořte své svaly a pohyb na svahu tejpováním

Pokud ani poctivé rozcvičení a protažení jako příprava před náročnějším lyžování nestačí, vyzkoušejte kineziotaping. Pružné pásky využívají fyzioterapeuté po celém světě a ve všech sportovních odvětví. A pomohou i vám utlumit bolest i diskomfort při přirozeném pohybu a sportování. Stačí si jen vybrat tejp a můžete začít. Na internetu najdete velký výběr kvalitních tejpů. Zvolit si můžete například tejpy značky Rea Tape, Temtex, Nasara, Meridius či AcuTop.

Na co se zaměřit při výběru tejpů

Při výběru tejpu je důležité koukat na jeho kvalitu, a proto doporučujeme si za kvalitní výrobky připlatit. Při koupi levnějšího, méně kvalitního tejpu, se můžete potýkat s tím, že bude špatně držet, vyvolá svědění pokožky nebo bude na pokožce nepříjemný. Dalšími nevýhodami jsou i nedostatečná elasticita a nevhodná délka – u již předstříhaných tejpů. Doporučujeme tejpy přátelské k vaší pokožce, které nezpůsobují alergické reakce a jsou vyráběny v dostatečně elasticitě a vcelku. Dle vašich potřeb pak vybírejte tejpy, které mají:

  • zvýšenou odolnost vůči extrémním povětrnostním podmínkám,
  • jsou voděodolné,
  • nebo obsahují turmalínový prášek, který pomáhá pročistit krev, urychluje hojení a zvyšuje aktivitu buněk.

Aplikujte tejpy bezpečně a účinně

Před aplikací tejpu se poraďte s fyzioterapeutem nebo se podívejte na videonávody. Při aplikaci tejpu je potřeba dodržovat několik zásad:

  • zastřihněte konce tejpu do oblého tvaru,
  • připravte si vhodnou délku tejpu,
  • tejp aplikujte na protažený a oholený segment těla,
  • zvolte správný směr aplikace a napětí tejpu dle požadovaného efektu,
  • začátek a konec tejpu lepte bez napětí,
  • tejp důkladně zažehlete.

Kineziotape nechte nalepený 2-5 dní. S tejpem se můžete sprchovat. Vyhněte se ale sušení mokrých tejpů fénem a raději počkejte, až samy uschnou.

Přejeme vám spoustu krásných lyžařských dní strávených na sněhu bez bolesti a bez starostí.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 4 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Naplno tu jezdí jen bezmozci a vítězství je cennější než olympijské zlato. Slavný Hahnenkamm již po osmdesáté

Kdo zde vyhraje, stane se „nesmrtelným“, kdo se nechá některou z jeho nástrah nachytat, může rázem skončit na nemocničním lůžku. Každoročně jej chodí obdivovat i samotný terminátor Arnold...

celý článek

Kdo zde vyhraje, stane se „nesmrtelným“, kdo se nechá některou z jeho nástrah...

celý článek
Bez lyží a v teple. Díky Ledovcovému expresu nebylo objevování švýcarských Alp nikdy pohodlnější

Nechte pro jednou lyže doma. Krásy Alp můžete objevovat i jinak. Například jízdou legendárním červeným vlakem s velkými prosklenými skly, která vám zaručí jedinečný výhled na ty nejhezčí...

celý článek

Nechte pro jednou lyže doma. Krásy Alp můžete objevovat i jinak. Například...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no