Rozšířené

Biatlonistka, která ví, co je fair play! Obhájí Darja Domracheva 3 zlaté ze Sochi?

Darja Domracheva
Darja Domracheva
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Jako první v historii olympijských her dosáhla na 3 zlaté medaile během jedné olympiády. V témže roce vyhrála i velký křišťálový glóbus. Nyní je zpátky po zdravotní a těhotenské pauze. Žena, která se vrátila zpět ve skvělí formě a je radost ji na trase sledovat!

Darja pochází z Běloruska, ačkoli své dětství prožila v Rusku, kde začala i s lyžováním. Byla dokonce tak dobrá, že byla nucena závodit s chlapci a nikoliv s dívkami. A chlapce pravidelně porážela a tak bylo jasné, že to dotáhne daleko.

Do Běloruska se vrátila v roce 2004, kdy dostala i nabídku trénovat biatlon a reprezentovat svoji rodnou zemi. Její první úspěch přišel v roce 2008, kdy vybojovala stříbrnou medaili ve smíšené štafetě. Avšak další úspěchy přišly až další sezónu a první vítězství ve Světovém poháru si připsala dokonce až o 2 sezóny déle.

Medailová umístění a umístění v TOP 10 přibývali a Darja se stala favoritkou v každém závodě. Vrchol její kariéry přišel na olympijských hrách v Sochi v roce 2014, kde posbírala 3 zlaté medaile a vyhrála i celý seriál závodů Světového poháru a získala tedy velký křišťálový glóbus. Stala se tak historicky první ženou, biatlonistkou, která triumfovala 3x během jedné olympiády.

3 olympijské zlaté si odnesla ze stíhacího závodu, vytrvalostního závodu a závodu s hromadným startem. Přidala je tak k bronzové medaili, kterou získala již na olympiádě v kanadském Vancouveru v roce 2010.

Ve sprintu se jí tolik nedařilo a do stíhacího závodu nastupovala se ztrátou větší jak 30 vteřin. Avšak na první položce zastřílela čistě a dostala se tak do čela závodu. Předčila dokonce druhou norku Toru Berger o necelých 40 vteřin!

Tři dny poté zazářila znovu. V individuálním závodě na 15 km. Podmínky byly velmi podobné těm, na které je zvyklá z domova. První tři položky zastřílela čistě a měla veliký náskok před ostatními biatlonistkami. Mohla si dokonce dovolit jednou minout v poslední stojce a stále vyhrát s náskokem jedné minuty a patnácti sekund.

V závodě s hromadným startem porazila o 20 sekund naší Gabrielu Koukalovou, která si přivezla stříbro. I v tomto závodě jednou chybovala. Nezvládla poslední ránu. I přes trestné kolo měla veliký náskok před Gabčou, která jí pronásledovala.

Již v roce 2009 v jednom z rozhovorů řekla, že chce být olympijský šampion a bude tvrdě dřít, aby tohoto úspěchu dosáhla. A svým slovům se třemi zlatými dostála! Podívejte se na video z olympiády ze Sochi. Její radost především u medailového ceremoniálu vám jistě vykouzlí úsměv na tváři!

Zimní sezóna 2013/2014 pro ni byl zatím ten nejúspěšněší! Bohužel se však podepsal na zdraví Darji a ona onemocněla mononukleózou krátce po skončení sezóny. Z toho důvodu nemohla odjet na letní přípravu a rozhodla se vynechat jeden rok. Když se další sezónu v lednu vracela do závodů Světové poháru, vracela se rovnou jako novopečená maminka. V roční pauze otěhotněla s norskou legendou Olem Einarem Bjørndalenem, se kterým chodila v té době již 2 roky. V létě roku 2016 se vzali, v říjnu roku 2016 se jim narodila dcera Xenie, již v lednu 2018 startovala na SP v Oberhofu a v březnu již brala bronz ve finském Kontiolahti!

V letošním roce je vidět znovu na předních příčkách. Ze 14 závodů, kterých se účastnila, neobsadila horší jak 15. místo. V 10 případech se dokonce vešla do TOP 10 a čtyřikrát stála na stupních vítězů. Na poslední zastávce SP si doběhla pro jednu zlatou a jednu bronzovou medaili. A právě ve stíhacím závodě, kde skončila třetí, ukázala, že je sportovcem, který ví, co je fair play.

Při najetí na stadion pronásledovala domácí Dorothey Wierer, které nechtěně přišlápla hůlku a ta ji ztratila. Darja ji tedy mohla v klidu předjet a dojet si pro stříbrnou medaili. Místo toho však zvolnila a dojela za Dorotheou. Na záznam se můžete podívat zde:

Tato šampionka je jistě velmi dobře připravena na ZOH v Pchjongčchangu a bude chtít obhájit své zlaté medaile!

Držme ji tedy palce!

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 31 | Průměrné hodnocení: 2.94

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Rozhovor: Snowboardistka Vendula Hopjaková o olympiádě. Jak se těší a jaké jsou její cíle?

Vendula Hopjaková je 21letá snowboardistka, která už po několik sezon patří k české snowboardcrossařské špičce. Snowboardcross objevila ve 13ti letech na Olympiádě dětí a mládeže, kde reprezentovala...

celý článek

Vendula Hopjaková je 21letá snowboardistka, která už po několik sezon patří k...

celý článek
Doletěl jako poslední, ale získal si srdce fanoušků. Orel Eddie a jeho olympijský sen

Když se řekne Eddie the Eagle, tak si všichni Britové vybaví olympijské hry v Calgary a skokana na lyžích, který ačkoliv skončil poslední, miloval celý svět. Řeč je o skokanu na lyžích Michaelu...

celý článek

Když se řekne Eddie the Eagle, tak si všichni Britové vybaví olympijské hry v...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no