Rozšířené

Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Horská turistika s dětmi
Horská turistika s dětmi
Zdroj: Shutterstock

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti bývají zpravidla hodně přizpůsobivé, a pokud jsou jejich rodiče aktivní a mají rádi výlety do přírody, je velmi pravděpodobné, že to od nich rychle pochytí. Přesto je důležité před výletem do hor vše důkladně promyslet a zvážit, jaké jsou vaše možnosti. Pokud máte doma batolící se dítě a i tak toužíte po dobrodružství, poradíme vám, jak se na něj co nejlépe připravit.

Kdy je čas vyrazit s dítětem do hor?

Abyste se mohli vydat na túru s dítětem na zádech v nosítku nebo krosně, je potřeba, aby umělo sedět a nějaký čas tak vydrželo. Na delší trasy se doporučuje speciální turistický nosič, který je přizpůsobený i pro nepříznivé podmínky a zaručuje větší pohodlí. Tyto nosiče jsou vhodné pro děti do 18 kg. Obecně se doporučuje vyrazit na výlet s batolaty od 8 měsíců věku. Předtím než se ovšem vydáte na celodenní výlet do hor, vyzkoušejte nosítko na krátké procházky, ať máte jistotu, že to zvládne váš potomek i vy sami, protože těch pár kilo na zádech navíc bude znát.

Horní hranice věku dítěte samozřejmě stanovená není, je tedy na vás, jak dlouho vaši ratolest zvládnete nosit na zádech, a také záleží na tom, kdy začne chtít šlapat s vámi. Děti, které jsou vedeny k aktivnímu životu, někdy samotné rodiče překvapí tím, kolik toho zvládnou ujít po svých. Než však nosič odložíte úplně, bude dobré mít ho s sebou v záloze na delší trasy, které dětské nohy ještě ujít nezvládnou.

Než vyrazíte, myslete také na to, že děti na delší trase bude potřeba zabavit, proto si připravte různé pohádky a příběhy, které jim budete vyprávět. Klidně si také vymyslete různé hádanky a slovní hry, při kterých děti úplně zapomenou na čas. Od věci rovněž není mít v zásobě nějaké dětské písničky a říkanky. Pokud budete trávit na horách více dní, možná vás bude také zajímat článek o tom, jak zabavit malé děti nejen venku, ale i po večerech v horské chatě.

Jakou trasu zvolit?

Ve chvíli, kdy budete vybírat trasu pro vaše trekování, prověřte si, zda se trasa náročností a délkou dá s batoletem zvládnout. Ať už používáte mapy online, příslušnou aplikaci nebo se řídíte jinými ukazateli, je dobré ke každému časovému úseku připočítat alespoň dvě hodiny chůze navíc než za běžných podmínek. Nejen že nejspíš půjdete pomaleji, ale počítejte také s tím, že bude potřeba naplánovat si více přestávek. Z tohoto důvodu je rovněž vhodné si dopředu zjistit, zda jsou na trase nějaká místa k občerstvení, a na základě toho si přichystat dostatečně velkou svačinu a především dostatek tekutin. Zvolit trasu s možností zastávky na jídlo a na pití je velmi praktické z hlediska ulehčení přebytečné váhy. Při horské turistice je dodržování dostatečného příjmu tekutin zásadní.

Připravte si záložní plán

V případě, že se vydáte na celodenní nebo dokonce vícedenní trasy, je kromě možnosti občerstvení dobré promyslet, zda stezka, po které se vydáte, umožňuje zkratky, případně návrat kratší trasou v případě, že by pro vás začala být cesta už příliš náročná. Koneckonců s dítětem nikdy nevíte, co se může přihodit, a proto je dobré být připraveni i v případě, že jste v dobré fyzické kondici. Z toho důvodu se vám určitě vyplatí připravit si záložní plán útěku. Pokud si nevíte rady, podle čeho trasy nejlépe plánovat, můžete se poradit ve specializovaných agenturách, s horským průvodcem nebo jednoduše online. Dobrým plánovačem tras je například hikingplanner, kde si můžete zadat kritéria vaší trasy. Stejně tak si před plánovaným výletem nezapomeňte zkontrolovat předpověď počasí, ať víte, co vás může po cestě potkat, přestože v horách občas bývá počasí nevyzpytatelné.

Pozor na prudké stoupání

Pokud budete cestovat do hor v České republice, s nadmořskou výškou si nemusíte dělat starosti. Jestliže ale vyrazíte do Vysokých Tater nebo na západ Evropy do Alp či jiných hor, je dobré mít na paměti, že děti mladší dvou let by podle Lékařské komise UIAA neměly stoupat výše než do 2500 m n.m. Je však důležité si uvědomit, že každé dítě je jiné a také záleží, jak rychle budete stoupat. Při pozvolném vzestupu probíhá aklimatizace snadněji než u prudkého stoupání.

Jak se vybavit na túru s dítětem?

V horách platí jedno známé pravidlo, a to je vrstvit. Nejen u dospělých, ale i u dětí. Vždy je lepší vzít si na sebe lehčí oblečení a s sebou zabalit další vrstvy. V horách má sluníčko vždy větší sílu než v nížinách, proto je dobré dát vašemu potomkovi dlouhý rukáv, aby byl chráněný před spalujícími paprsky. Rovněž nezapomínejte na studený vítr. Zatímco vy se díky kombinaci terénu a závaží na bedrech budete pravděpodobně dost potit, dítě se příliš hýbat nebude, a proto je nutné si uvědomit, že mu může být klidně i zima.

Pro sebe určitě nezapomínejte na oblečení na převlečení, abyste ve zpocených šatech později neprochladli. Pokud jde o ochranu před sluncem, neměli byste zapomínat na pokrývku hlavy, sluneční brýle a samozřejmě opalovací krém s vysokým UV faktorem (ideálně 50), který dostatečně ochrání citlivou pokožku. Čepici raději vezměte náhradní pro případ, že by ji vaše hravá ratolest shodila. Proti nepřízni počasí dítě nezapomeňte vybavit nepromokavou bundou, která jej ochrání nejen před deštěm, ale i před studenějším větrem. Dále se vybavte dostatečným množstvím plenek a vlhčených kapesníčků, nikdy totiž nevíte, kdy se budou hodit.

Jak vyřešit jídlo?

Batolata do jednoho roku zpravidla nejí stejnou stravu jako dospělí, tudíž je vám asi jasné, že je potřeba vybavit se dostatečnými zásobami jídla pro vašeho malého dobrodruha. Jestliže ještě kojíte, máte o pár kil i starostí méně, pokud ovšem využíváte umělou výživu, je dobré se zabalit co nejpraktičtěji. Umělé mléko je dobré si připravit předem do umělohmotné krabičky, která moc neváží, stejně tak to můžete provést s příkrmy. V případě, že vaše batole ještě používá dudlík, místo komplikovaného převařování lze využít sterilizační tablety, které rozpustíte ve vodě, a dudlíky do zásoby také příliš místa nezaberou.

Jak jsme již zmínili výše, pro vás samotné bude praktičtější, když se budete moci občerstvit někde po cestě, stejně tak si doplnit i zásoby vody a s sebou si vzít pouze část zásob. Záleží samozřejmě jen na vás, jak jste zvyklí se na horách stravovat. Pokud jste zkušení horalové, jistě dobře víte, že existují způsoby, jak si ulehčit závaží. Jednou z možností jsou plastové krabičky nebo uzavíratelné sáčky se svačinou.

Rady a tipy na závěr

Než se vydáte na delší trasu, vyzkoušejte si na kratší vzdálenosti, jak zvládáte chůzi s nosičem a zda v něm váš potomek vydrží sedět. Dopředu se snažte naplánovat veškeré detaily trasy, ať jste připraveni na vše, co vás může čekat, nicméně buďte flexibilní a počítejte s možnými změnami trasy, počasí a čehokoliv jiného, co se může s dítětem přihodit. Dopřávejte si pravidelné přestávky pro odpočinek a občerstvení, ať nepřeceníte své síly. Vždy myslete na to kolik sil máte v daný moment a jak dlouho s nimi ještě vydržíte.

Skvělou pomůckou pro horskou turistiku mohou být turistické hole, které vám zajistí lepší stabilitu. Od věci rozhodně není ani mít po ruce kapesní zrcátko, kterým můžete kdykoliv svou ratolest kontrolovat, přestože tuto roli může zastat i druhý partner. V neposlední řadě je důležité nezanedbat bezpečnost v horách, kterou mnozí lidé, zejména z České republiky, stále podceňují ve chvíli, kdy se vydají do hor v zahraničí. Pokud jste ovšem zkušení horalové, jistě víte, jak se v horách správně chovat.

Náš tip na závěr: Další rady a tipy nejen na to, jak trávit volný čas s dětmi, ale i z oblasti výchovy a zdraví, naleznete na internetové stránce Rodičov.cz.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 394 | Průměrné hodnocení: 1.42

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete jízdu na kolečkových bruslích a máte pocit, že přišel čas začít k tomuto koníčku vést i vašeho potomka? Prvním krokem ve výuce...

celý článek

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete jízdu na...

celý článek
Hledáte inspiraci na letní zábavu v horách pro celou rodinu? Co takhle sjezdy na horských koloběžkách?

Nemusíte být nutně příznivci adrenalinových sportů, abyste si užili trochu legrace při jízdě na koloběžce po některém z horských kopců. Uvidíte, že zejména děti tento druh zábavy ocení. Horské...

celý článek

Nemusíte být nutně příznivci adrenalinových sportů, abyste si užili trochu...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no