Rozšířené

Zajímá vás, jak naučit děti na in-linech? Držení těla v předklonu je základem potřebné stability

In-line brusle
In-line brusle
Zdroj: Shutterstock

Máte v blízkosti bydliště in-linovou dráhu nebo jednoduše milujete jízdu na kolečkových bruslích a máte pocit, že přišel čas začít k tomuto koníčku vést i vašeho potomka? Prvním krokem ve výuce by mělo být hledání rovnováhy a až poté přichází na řadu jízda samotná. Určitě byste neměli zapomenout na výbavu proti případným pádům, nicméně neméně důležité jsou rovněž zásady bezpečné jízdy.

Kdy je vhodné začít?

V první řadě je dobré si uvědomit, že každé dítě je trochu jiné a právě rodiče by měli nejlépe vědět, jaké má jejich potomek pro sport nadání. Některé děti se zvládnou na brusle postavit a jezdit na nich například už ve 3 letech, obecně se však uvádí jako doporučený věk 4 až 5 let. Proč právě tato doba? Děti předškolního věku už mají lepší stabilitu, koordinaci pohybů a zvládnou věnovat pozornost více úkonům naráz. Důležitou roli hraje rovněž fyzická vyspělost kosterního a kloubního aparátu, konkrétně je potřeba, aby byl kotník zcela vyvinutý.

Náš tip: Pokud máte doma předškoláka a brzy vás čeká zápis, možná by vás také zajímalo, co všechno musí zvládnout předtím, než do školy nastoupí, nebo jak samotný zápis do školy probíhá.

Hledání rovnováhy na prvním místě

Ve chvíli, kdy s vaším potomkem poprvé vyrazíte na jeho první jízdu, nezapomeňte zvolit kvalitní povrch, jelikož hrubý asfalt, na kterém se jezdí špatně, jej může snadno odradit. Než však začnete vůbec jezdit, je dobré vyzkoušet si hledání rovnováhy mimo jízdní trasu. Vyberte nejlépe nějaká měkký povrch, ideálně trávník, posloužit může ale i koberec v obýváku, na kterém se v in-linech nejprve jen postaví.

V první řadě by dítě mělo na bruslích získat stabilitu, aby v nich dovedlo stát a udělat několik kroků. Rozhodně není dobré vzít malého bruslaře za ruku a tahat ho za sebou, aniž by se na nich sám udržel, protože pro děti je nejdůležitější získat na in-linech jistotu, nebát se a mít pevná kolena. Jakmile naleznou stabilitu a ujdou několik kroků, mohou teprve začít zkoušet popojíždět.

Správný postoj před rozjezdem

Dalším krokem je správný postoj. Ten by měl vypadat tak, že tělo se nachází v mírném předklonu a kolena jsou mírně pokrčená. Správné držení těla je základ, bez kterého se jen těžko posunete o krok dál. Ve chvíli, kdy vstoupíte na in-linovou dráhu, dbejte na to, aby se váš potomek nezakláněl a neztrácel tak rovnováhu. Pro děti je vždy ideální, když mají vzor, kterým se mohou inspirovat a totéž platí i v případě učení se jízdě na in-linových bruslích.

Jakmile dítěti ukážete správnou techniku a uvidí, jak jezdíte vy, je vyšší pravděpodobnost, že ji rychleji okouká a také se ji naučí. Nejprve by mělo zkoušet prodlužovat kroky, které pozvolna přejdou ve skluzy. Skluzy budou nejprve krátké, ale s pozvolným získáváním jistoty se postupně prodlouží. To, jak dlouho dětem potrvá, než se rozjezdí a opadne veškerá neobratnost, je u každého velmi individuální.

Co když ale bude na techniku zapomínat a opakovaně se zaklánět? Neustálé napomínání a opravování může být pro obě strany vyčerpávající a zpravidla demotivující, proto je lepší zvolit jinou taktiku. Dejte vaší ratolesti za úkol, ať si při jízdě pokládá dlaně na stehna, případně na kolena (záleží, co bude pohodlnější), čímž zabráníte nejen nechtěnému přenášení rovnováhy, ale také nepříjemným pádům.

Na držení dítěte za ruku raději zapomeňte

Co byste naopak dělat neměli, je držet vaše dítě za ruku nebo mu jakýmkoli dotykem pomáhat s jízdou, jelikož důsledkem by byla jeho následná ztráta stability. Bohužel i dobře míněná opora zapříčiní změnu těžiště malého jezdce, který se pravděpodobně začne kymácet a ztratí správný postoj, ke kterému jste ho na začátku vedli. Buďte raději pomyslnou psychickou podporou a vedle svého potomka jeďte na vlastních in-linech, případně u něj můžete kráčet nebo běžet.

Pokud sami předvedete, jak by měla jízda vypadat, budete ho motivovat, aby se sám popasoval s hledáním těžiště tak, jak mu to jeho možnosti dovolí. Při učení jízdy na in-linech je důležité být trpělivý, vyvarovat se kritice nebo naopak přehnané motivaci, či dokonce nátlaku. Pokud chcete, aby se jízda pro vaši ratolest stala koníčkem, vyhněte se čemukoliv, co by mohlo znepříjemnit první zážitek. Naopak se snažte dát dítěti po první jízdě najevo, že jste pyšní na jeho první výkon.

Nezapomínejte, že v nejlepším se má přestat a i v tomhle případě není dobré dítě příliš unavit dlouhým jezděním. Jedna hodina zpočátku bohatě postačí. Stejně tak není nutné trénovat jízdu každý den, postačí obden nebo třeba jen dvakrát do týdne. Samozřejmě záleží i na vašem potomkovi, jak se pro jízdu nadchne. Pokud bude chtít nazout in-liny následující den znovu, není důvod mu tuto radost odepírat.

Pravidla bezpečné jízdy a důkladná výbava

Když se děti učí novému sportu, je naprosto běžné, že čas od času spadnou. Proto nezapomínejte na výbavu, která zabrání nepříjemným odřeninám a úrazům hlavy. Právě z těchto důvodů by měla být samozřejmostí helma a chybět by neměly ani chrániče kolen, loktů a případně také zápěstí.

Chrániče zápěstí slouží jako prevence proti jejich poranění, nicméně předejít odřeninám dlaní je rovněž možné použitím ochranných rukavic, jež jsou podobné těm cyklistickým. Koneckonců mohou postačit jedny a ty samé rukavice na kolo i na in-line brusle, tedy za předpokladu, že se vaše dítě bude věnovat oběma těmto sportům.

Kromě toho, že budete děti učit, jak správně jezdit po technické stránce, neměli byste opomenout učit je také ohleduplnosti vůči svému okolí. To znamená, že by měly vždy dávat pozor na to, aby při jízdě neohrožovaly někoho dalšího, například nesprávným předjížděním, které by mělo vždy probíhat z levé strany.

Děti by měly vědět, že je nutné ostatní předjíždět opatrně a ideálně je na tuto skutečnost upozornit. Ve chvíli, kdy zabrzdí, je správné jít z in-linové dráhy stranou, aby nepřekážely jiným bruslařům a stejně tak je potřeba dodržovat dostatečnou vzdálenost od jezdce před nimi, aby se vyhnuly srážce v případě, že by dotyčný náhle zabrzdil nebo spadl.

Více tipů v oblasti výchovy děti a mnoho dalších praktických rad ze života matek a otců najdete na internetové stránce Rodičov.cz.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 61 | Průměrné hodnocení: 2.66

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Jak se vybavit na výlet do kopců, když se venku ochladí

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu užívat nejenom v létě, ale také na podzim a v zimě? V následujícím článku vám poradíme, co by vám ve vaší výbavě na zimní turistiku...

celý článek

Milujete horskou turistiku a chcete si pohyb na čerstvém vzduchu užívat nejenom v...

celý článek
Chystáte se na horskou turistiku s dítětem na zádech? Poradíme vám, jak se připravit

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti bývají zpravidla hodně přizpůsobivé, a pokud jsou jejich rodiče aktivní a mají rádi výlety do přírody, je velmi pravděpodobné, že to od...

celý článek

Rádi šlapete po horách a najednou už na to nejste sami? Děti bývají zpravidla...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no