Rozšířené

Jak namazat běžky?

Bežecké lyžování
Bežecké lyžování
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Ne nadarmo se říká „Kdo maže, ten jede“. U běžek to platí dvojnásob. Správná péče o lyžařské vybavení a kvalitní příprava před běžkařským výletem je základním předpokladem pro skvělý edn na běžkách. V předchozím článku jsme vám poradili, jak vybrat ideální běžky pro vás a nyní vám dáme menší návod, jak se o ně starat a správně je připravit na výlet.

Co ovlivňuje mazání běžek?

První věc, kterou musíme udělat, je sesumírovat si všechny informace, které ovlivňují samotné mazání běžek. Nejvíce ovlivňují mazání běžek tyto faktory:

1. Zvolená technika

Často vyplýváz druhu běžek, který vlastníte, ale někdy se i tak můžete rozhodovat mezi klasikou a bruslením.

2.Teplota

Teplota vzduchu a sněhu je jeden z nejzásadnějších faktorů, které mazaní ovlivní

3. Terén a druh sněhu

Preferovaný terén a druh sněhu je dalším parametrem, protože je velký rozdíl mezi během v upravené stopě a volné přírodě nebo jen ve vyšlapané stopě, proto je nutné předem zvolit správný typ vosku.

Běžky
Běžky
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Pomůcky k mazání běžek

V dnešní době najdeme na trhu plno firem zabývajících se pomůckami pro úpravu běžeckých lyží. Často tyto značky nabízí produkty, které běžný běžkař bez závodních cílů a ambicí v dosahování tréninkových cílů ani nevyužije. Proto zde zmíníme pouze ty nejdůležitější:

1. Pomůcky pro strukturování skluznice:

Většina běžkařů tuto úpravu skluznice vůbec neprovádí, nebo ji nechává provést v servisu. Ale samozřejmě se stále najde početná skupina, která tuto úpravu zvládá doma. Potřebují k tomu: brusným papírem o zrnitosti přibližně 120-180, který slouží k zdrsnění mazací komory, a drážkovač – strukturovač, který na lyži připraví pro lepší přichycení vosku. Ale tato úprava běžek není nezbytná pro rekreační běžkaře.

2. Pomůcky pro aplikaci vosků:

Nejčastěji se používá stará žehlička nebo korek, ale samozřejmě lze zakoupit i k tomu specializované žehličky, které slouží k roztavení a zapracování vosku do strukturované skluznice.

3. Pomůcky k odstraňování vosků:

K odstranění vosku je nutné mít speciální nástroj na stoupací a kluzný vosk. Pro odstranění kluzného vosku potřebujeme plastovou stěrku a nylonové kartáče, zatímco proti stoupacímu vosku používáme benzínový čistič, popřípadě stěrku.

Běžky
Běžky
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Vosky, aneb čím mazat?

Představíme si základní druhy vosků, které podle určení dělíme na skluzové (kluzné) a stoupací (odrazové) a podle fyzikálních vlastností na tuhé a tekuté.

Skluzové vosky

Slouží ke snížení tření na minimum. Používají se parafíny (i parafínové svíčky), které vyhladí povrch skluznice tak, aby s do něho nemohly krystaly sněhu zaseknout a bránit tak pohybu lyže vpřed.

Odrazové vosky

Mají roli složitější. Vyžadujeme, aby snižovaly při skluzu tření, ale při zastavení a zatížení lyže, aby se krystaly ledu zasekly do vosku na skluznici a umožnily tak co největší odraz lyžaře.

Důležité je také znát přibližnou teplotu vzduchu a sněhu, tak aby běžky co nejvíce spolupracovaly. Skluzové i odrazové vosky existují v několika barevných provedeních, ale ne proto, aby vám ladily k běžkám, ale k odlišení teploty vzduchu, ve které je tento vosk nejhodnější.

Žlutý: teplota> +2 °C
Červený: +2/-2°C
Fialový: -2/-6 °C
Modrý: -6/-12°C
Zelený: teplota< -12°C

Voskování běžek
Voskování běžek
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Pokud někoho uslyšíte mluvit o měkčích a tvrdších voscích, nezoufejte, nejedná se o další typ vosku. Tvrdší vosky je slangové označení vosků do nižších teplot a jako měkké vosky označujeme ty do teplot blížících se nule nebo dokonce vyšších.

Kdybyste přesto nevěděli, čím namazat, zkuste se porozhlédnout, jaký vosk používají ostatní. Další možností je ski servis, kde je často umístěn teploměr nebo dokonce doporučení vosku pro daný den.

Vosky je samozřejmě možné kombinovat. Jak tuhé vosky, tak je možné i přidat klistr. Fantazii se meze nekladou, ale vždy je potřeba o volených kombinacích a postupech přemýšlet! A poté důkladně očistit skluznici!

Po nanesení vosku je potřeba vosk rozetřít
Po nanesení vosku je potřeba vosk rozetřít
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Druhy běžek a jejich mazání

Běžky se šupinami

Není je potřeba mazat stoupacím voskem, není ale na škodu namazat špičku a patu (části lyže bez šupin) kluzným voskem, aby při pohybu vpřed jednodušeji klouzaly.

Běžky hladké na klasický styl

Tyto běžky je nutné mazat odrazovými vosky v tzv. mazací komoře, aby běžky při klasice v kopci nepodkluzovaly, naopak pro lepší skluz vpřed mažeme okolí komory kluzným voskem, který usnadňuje skluz vpřed.
Jak najdu mazací komoru?

Mazací komoru mají každé běžky pro každého člověka jinde, obecně se ale jedná o prostor pod patou. Pro nejefektivnější mazání je vhodné vědět, co nejpřesněji, kde mazací komoru máte na běžkách vy. To se dá velmi jednoduše zjistit, stačí si obout běžky na pevném podkladu, stát vyváženě na obou nohou stejnou vahou a poprosit někoho, aby vám pod patou protáhl list papíru. Tímto listem bude pohybovat ke špičce lyže, kam jen to bude možné. Když s papírem nebude možné pod lyží už hnout, nalezli jste začátek mazací komory, ten si na lyži označíme například lepící páskou, nebo malou čárku fixou. To samé uděláme ve směru k patě a najdeme konec mazací komory a znovu označíme.

Běžky na bruslení (skate)

Tento typ běžek a styl jízdy je vhodný spíše pro sportovce a fyzicky zdatnější běžkaře, účelem je relativně rychlá jízda (rychlejší než klasická technika) a lyže se mažou po celé délce kluzným voskem, který nejlépe umožní využití energie sportovcem vydané do skluzu.

Běžkařský styl (skate)
Běžkařský styl (skate)
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Běžky combi (kombinované)

Někde mezi tím vším jsou kombinované běžecké lyže, které je nutno mazat v závislosti na zvolené technice běhu. Při klasické technice mažeme lyže jako hladké na klasický styl a stejně tak při bruslení.

Postup přípravy lyže:

1.

Je nutné stěrkou očistit skluznici od starého vosku a poté ji očistit i chemickým čističem, aby by co nejčistší.

2.

Poté je vhodné strukturovat skluznici brusným papírem nebo přímo strukturovačem.

3a.

Nanášení skluzného vosku je nejúčinnější tzv. tepelnou metodou, kdy naneseme vosk na lyži a žehličkou ho po ní rovnoměrně rozetřeme. Je nutné vytvořit tak silnou vrstvu vosku, aby nedošlo k spálení skluznice. Roztavený vosk necháme vystydnout a poté stěrkou pomalu očistíme hrany a žlábek a poté i skluznici samotnou. Na lyži bude vidět i na dotek cítit slabý film, který vosk vytvoří. Stejný princip uplatňujeme u běžek na klasiku, ale aplikujeme pouze ve skluzných zónách.
Další možností dnešní doby je mazání tekutým voskem. Jedná se o podstatně rychlejší a jednodušší proces. V podstatě stačí na očištěnou skluznici nanést houbičkou rovnoměrně vosk, nechat ho zaschnout a vyrazit (někdo používá korek, k lepšímu zapracování). Nevýhodou je, že tato úprava nevydrží na lyži tak dlouho a po několika kilometrech se vosk o sníh sedře a vyjede v podstatě na sucho.

3b.

Nanášení odrazového vosku je poněkud náročnější, na čistou skluznici mazací komory naneseme zvolený vosk nebo kombinaci dvou vosků ve třech vrstvách a každou z nich rozetřeme rovnoměrně korkem, tak aby se zapracovala do skluznice. Nakonec položíme běžky na pár minut do sněhu a čekáme až vosk ztuhne, poté ho na několika metrech tzv. rozjedeme a máme lyže připravené. Při nanášení odrazových tekutých vosků (klistrů) buďte opravdu opatrní, protože konzistence těchto vosků může snadno vést ke znečištění vašeho nejlepšího běžeckého dresu. Samotný postup není ale náročný. Na čistou skluznici stačí nanést tolik klistru, aby po rozetření rukou nebo stěrkou vytvořil souvislou vrstvu, kterou necháme ztuhnout položením lyží na bok na sníh. A po několika minutách můžeme vyrazit.

Klasický styl jízdy na běžkách
Klasický styl jízdy na běžkách
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Problémy, které vás můžou potkat

1. Namrzání lyží, aneb sněhový podpatek

Tento nepříjemný stav, tedy sníh nabalený ve velké vrstvě na lyži, který neumožňuje skluz, je někdy obtížné odstranit. Stane se tak, protože sněhové krystaly se zabořují do příliš měkkého vosku a zůstávají v něm. Vždy je nutné očistit skluznici od sněhu a pokusit se ji rukou nebo korkem co nejvíce vysušit. V lepším případě se podaří příliš měkký vosk překrýt tvrdším. V horším případě je nutné benzínovým čističem odstranit měkký vosk a nanést ten tvrdší. Z tohoto důvodu vždy volíme raději tvrdší vosk, který je později možné pokrýt měkčím, ne naopak.

2. Podkluzování lyže, aneb stoupám nebo couvám?!

Podkluzování lyže není taková neřešitelná pohroma, ač je velmi demotivující, když vám lyže v kopci podkluzují tak, že skoro couváte. Způsobuje to příliš tvrdý vosk, do kterého se krystaly ledu nemůžou zabořit a poskytnout oporu pro odraz. Řešení je jednoduché, stačí nanést měkčí vosk a korkem ho lehne zapracovat.

Doufáme, že jste v článku našli vše, co jste hledali a nebude vám už nikdy dělat problém namazat správně běžky. Uznáváme, že mazání běžek je v dnešní době plné možností pěkná alchymie, ale není nic jednoduššího než vyrazit párkrát na běžky a časem si určitě vychytáte, kdy a jaký vosk použít.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 94 | Průměrné hodnocení: 4.60

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Slovensko jako lyžařská destinace. Jaké lyžařské areály najdeme u našich sousedů?

Zde na NaSvah.cz vám přinášíme pravidelné informace z českých a alpských středisek. Od dnešního dne zde však najdete i aktuální situaci ve slovenských areálech. Přesněji z 95 slovenských ski...

celý článek

Zde na NaSvah.cz vám přinášíme pravidelné informace z českých a alpských...

celý článek
Jaké existují typy sjezdových lyží?

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak dobře lyžař jezdí, ale také podle terénu, na kterém se chystá lyžovat. Jiné lyže budou samozřejmě používat...

celý článek

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no