Rozšířené

Slovensko jako lyžařská destinace. Jaké lyžařské areály najdeme u našich sousedů?

Opalovačka ve ski areálu Chopok
Opalovačka ve ski areálu Chopok
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Zde na NaSvah.cz vám přinášíme pravidelné informace z českých a alpských středisek. Od dnešního dne zde však najdete i aktuální situaci ve slovenských areálech. Přesněji z 95 slovenských ski areálů. Kam vyrazit na lyže na Slovensku?

Lyžařské destinace

Slovenský ráj a Spiš

Tyto hory patří k nejčastěji navštěvovaným místem na Slovensku především díky divoké přírodě. Oblíbené jsou v zimě především běžecké tratě, ale i samotné sjezdové lyžování i skialpinismus. Pokud vyrazíte do Slovenského ráje či Spiše, můžete narazit i na lezce na ledopádech.

Malá Fatra

Malá Fatra v zimě je předvším o Ski areálu Vrátna, který je vhodný především pro pokročilé lyžaře. V tomto středisku mají nejvíce kilometrů právě černé sjezdovky. Modrých sjezdovek tu najdete sotva 1 km. Především z východní Moravy a Slezka se dostanete do této oblasti velmi rychle. Nachází se totiž v Západních Karpatech. Naleznete zde ale i menší ski areály, které jsou pro začínající lyžaře vhodnější.

Ski areál Vrátna na Slovensku
Ski areál Vrátna na Slovensku
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Velká Fatra

Vrcholy na Velké Fatře nedosahují takových výšek, jako v sousední Malé Fatře. S tím souvisí i fakt, že zde nalezneze pouze malé ski areály. Na druhou stranu se zde nachází velká síť běžkařských tras. Přejezd hlavního hřebene je vyhledávanou trasou. Cestou vás čekají dechberoucí výhledy.

Slovenské Beskydy

Slovenské Beskydy jsme použili jako označení pohoří či geomorfologického celku, který má v názvu „Beskydy“. Nicméně hned na začátek musíme poukázat na fakt, že se nejedná o samostatnou jednotku na žádné úrovni. Dobře si můžete zajezdit především ve ski areálu Makov, kterí nabízí necelých 6 km červených sjezdovek.

Lyžování ve ski areálu Štrbské Pleso
Lyžování ve ski areálu Štrbské Pleso
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Západní Tatry

Rozhlohou zasahují tyto hory z přibližně 40% do sousedního Polska. Součástí tohoto pohoří jsou i populární Roháče. Najdeme zde i stejnojmenný lyžařský areál s 5,5 km sjezdovek. Na své si však přijdou i milovníci horských túr, které si užijé i v zimním období.

Vysoké a Belianské tatry

Ve Vysokých Tatrách naleznete 3 opravdu špičková střediska, kde je sníh minimálně 5 měsíců v roce! Areály Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso a Starý Smokovec nadchnou všechny lyžaře. Jak začátečníky, tak i pokročilé lyžaře. Narozdíl od většiny českých sjezdovek zde naleznete spousty širokých sjezdovek, na které jsme zvyklí z Alp.

Na zimu ve Vysokých Tatrách se můžete podívat v tomto krátkém videu:

Belianské Tatry se nacházejí na sever od Vysokých Tater. Hlavním místem pro lyžování je zde městečko Ždiar, kde nalezneme rovnou 2 ski areály a to Ski Centrum Strachan a Skicentrum Strednica.

Nízké Tatry

V národní parku Nízké Tatry s nejvyšším horou Ďumbier navštívíte nejspíš především ski areál Jasná - Chopok, který má na 50 km sjezdovek. Blíže k našim hranicím a kousek od Banské Bystrici se poté nachází ski areál Park Snow Donovaly. Pokud máte raději menší areály a vyžitím především pro děti, zavítáte jistě do menších areálů, které jsou v okolí.

Ski areál Donovaly
Ski areál Donovaly
Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Oravská Magura

Že nevíte, kde tato část Slovenska leží? Že jste ani nevěděli, že existuje? Nebojte, nejste sami. Tato část Slovenska patří mezi méně navštěvované a pro Čechy neznámé území. Nejedná se o žádné velehory. Výška vrcholů je zde kolem 1300 m. n. m. Místní Ski Park Kubínska hoľa nabízí dokonce 14 km tratí i s free ride zónou. I zed najdete množství uprovovaných běžeckých tras.

Mapa středisek

Mapa středisek se rozrostla o dalších 95 středisek. Červené a zelené orámování štítku vám navíc prozradí, zdali se již do střediska můžete vydat na lyže. Vyhledávací pole nad mapou vám pomůže najít to jedno středisko, které hledáte. Filtry pod mapou vám zase pomůže zúžit hledání a vybrat si vhodné středisko přímo pro vás. Ať už podle počtu kilometrů sjezdovek nebo výše sněhové pokrývky.

Jak daleko a zdali jsou areály otevřené, zjistíte jednoduše a rychle na naší mapě.
Jak daleko a zdali jsou areály otevřené, zjistíte jednoduše a rychle na naší mapě.
Zdroj: NaSvah.cz

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 9 | Průměrné hodnocení: 3.56

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Co vše pořídit dítěti, když s ním jedete na lyže

Blíží se Black Friday a vy máte tak možnost zakoupit výbavu pro děti levněji než obvykle. Co všechno potřebuje malý lyžař na svahu? Dali jsme pro vás naše zkušenosti do hromady a sepsali pár...

celý článek

Blíží se Black Friday a vy máte tak možnost zakoupit výbavu pro děti levněji...

celý článek
Jaké existují typy sjezdových lyží?

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak dobře lyžař jezdí, ale také podle terénu, na kterém se chystá lyžovat. Jiné lyže budou samozřejmě používat...

celý článek

Pro každého lyžaře se hodí jiný druh lyží. Vybírají se nejen podle toho, jak...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no