Rozšířené

Jak naučit dítě na snowboardu? Zásadní je dobře padat a ovládat snowboardový slang

Při výuce snowboardingu se nesmějí podceňovat začátky.
Při výuce snowboardingu se nesmějí podceňovat začátky.
Zdroj: Shutterstock

Zajímá vás, kdy je správný čas začít vaši ratolest učit na snowboardu? Váháte, jestli dát své dítě už od začátku do lyžařské školy, nebo ho vzít na svah nejprve s vámi? Začátky jsou ve výuce snowboardingu nejzásadnější, proto je nepodceňte. Stejně jako je před jízdou na snowboardu důležité umět dobře padat, velkou roli hraje výběr snowboardu i jeho správné nošení. S instruktorem se děti naučí správnou techniku jízdy, proniknou do světa snowboardového slangu a užijí si více zábavy s dalšími dětmi.

Kdy začít učit dítě na snowboard?

Většina instruktorů vám poradí, ať děti naučíte nejprve jezdit na lyžích a potom až na snowboardu. Má to své opodstatnění. Lyže jsou pro děti jednodušší z hlediska ovladatelnosti a udržení rovnováhy. Zatímco na lyže můžete vašeho potomka postavit klidně už ve 3 letech, pro snowboarding se doporučuje spodní věková hranice 6 let. Předškolní děti nemají pro jízdu na snowboardu dostatečně vyvinutou koordinaci těla a nerozuměly by specifickým pokynům.

Začít se snowboardem je lepší zhruba o 2 až 3 roky později než na lyžích, ale pokud víte, že je vaše dítě sportovně nadané, nejspíš pro něj nebude problém začít dříve nebo dokonce bez předchozí výuky jízdy na lyžích. Stejně to platí i naopak. Jestliže zjistíte, že mu lyžování činí potíže, bude lepší počkat.

Každé dítě má pro sport jiné předpoklady, některé děti se učí rychleji a jiné pomaleji, proto na ně nespěchejte a nesnažte se je naučit všechno hned. Rodiče zpravidla učí děti na lyžích nebo na snowboardu, protože sami jezdí. Neměli by ale zapomínat věnovat pozornost především tomu, zda to jejich dítě skutečně baví. Pokud byste se o vývoji a výchově dětí rádi dozvěděli více, můžete se obrátit na Rodičov.cz.

Jak vybrat správný snowboard?

Ještě před nákupem snowboardu byste měli zjistit, která noha vašeho potomka je tou dominantní. Nechte dítě, ať se sklouzne na kluzké podlaze. Ta noha, která půjde dopředu, bude jeho přední nohou na snowboardu a podle ní upevníte vázání.

Pokud si s výběrem snowboardu nevíte rady, nebojte se vyrazit do specializovaného obchodu a nechat si poradit od zkušeného prodejce. Nejlepší bude, když necháte dítě podílet se na výběru, ať si najde snowboard podle vlastního vkusu. Obecně platí, že nové snowboardy mají lepší ovladatelnost. Kdybyste nakupovali z druhé ruky, dejte si pozor, ať nejsou na skluznici vidět stopy po použití, které mohou ovlivnit sjízdnost na sjezdovce.

Snowboard by měl délkou od země dosahovat zhruba k bradě a snowboardové boty mají být volnější než u lyží. Někteří rodiče mají tendenci vybírat boty na snowboard stejným způsobem jako lyžáky, což je ale chyba. Vyberte je podle šířky snowboardu, aby nepřesahovaly přes prkno, což bývá častou příčinou pádu v zatáčkách. Zapomenout byste neměli ani na helmu, chránič páteře a kvalitní teplé oblečení.

Poprvé na snowboardu

První seznámení se snowboardem raději přenechte zkušenému instruktorovi, který dětem ukáže, jak se snowboard vůbec nosí, naučí je základní slangové názvy, které se ve snowboardingu používají, poučí je o bezpečnosti na sjezdovce a naučí je správně padat. Padání je při výuce snowboardingu zásadní, a jestli nechcete, aby vaše dítě mělo modřiny, počkejte si na dobré sněhové podmínky. Na ledovce byste přece ani vy padat nechtěli.

První dojem je důležitý a s instruktorem máte velkou pravděpodobnost, že si váš potomek snowboard zamiluje hned první den. Výuka snowboardingu je poměrně standardizovaná a má asi 30 postupových kroků, i z tohoto důvodu je lepší svěřit dítě do rukou profesionálů, abyste se nedopustili základních chyb. Pokud ale vezmete dítě na svah vy sami, měli byste věnovat pozornost zejména některým bodům.

Nejdůležitější body výuky

Potom, co se děti naučí správně padat, zkouší se postavit na mírném svahu a hledat rovnováhu nejlépe mimo sjezdovku (například pod kopcem), kde nebudou překážet kolemjedoucím lyžařům a snowboardistům. Nejprve se děti staví kolmo ke sjezdovce a balancují na přední a zadní hraně snowboardu. Následně se učí sesouvat po svahu přenášením váhy z jedné nohy na druhou, čemuž se říká padací list.

Jakmile děti zvládnou techniku padacího listu, začnou se učit první obloučky. Mezi nejdůležitější body výuky jízdy na snowboardu patří držení váhy na přední noze a vedení pohybu vždy ramenem, přičemž klíčové je nezaklánět se. Pohyb začíná u hlavy, postupuje rameny, trupem a až poté vede dolů do nohou. Děti mohou být vedeny tak, že si rukou ukazují směr jízdy. Jakmile s dětmi vyrazíte na kopec, dbejte na to, aby byl svah mírný a na dojezdu byla rovinka.

Časté chyby – na co si dát pozor

  • Rodiče dítě nepoučí o bezpečnosti chování na svahu.
  • Špatně nastavené vázání: nohy jsou příliš blízko u sebe nebo ve špatném úhlu.
  • Špatné přenášení váhy: dítě přenáší váhu na zadní nohu místo na přední.
  • Protirotace: malý snowboardista provádí oblouk trhaným pohybem.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 3 | Průměrné hodnocení: 4.67

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

Jak přežít pád laviny? Bez potřebného vybavení jsou šance mizivé

Zatímco někteří lyžaři upřednostňují pohodlí upravených sjezdovek, jiné láká spíše adrenalinový zážitek v podobě skialpinismu. Sport, během kterého mohou lyžaři objevovat ty nejkrásnější...

celý článek

Zatímco někteří lyžaři upřednostňují pohodlí upravených sjezdovek, jiné...

celý článek
Kam v Česku aktuálně na lyže? I přes aprílové počasí je většina tuzemských sjezdovek sjízdná

I když při pohledu zpoza okna to vypadá, jako by byla zrovna půlka dubna, míst, kam se nyní v rámci České republiky můžete vydat za lyžovačkou, je možná až nečekaně mnoho. Řada zdejších...

celý článek

I když při pohledu zpoza okna to vypadá, jako by byla zrovna půlka dubna, míst,...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no