Rozšířené

Kam v Česku aktuálně na lyže? I přes aprílové počasí je většina tuzemských sjezdovek sjízdná

Kam v Česku aktuálně na lyže?
Kam v Česku aktuálně na lyže?
Zdroj: Facebook/SkiResort Černá hora - Pec

I když při pohledu zpoza okna to vypadá, jako by byla zrovna půlka dubna, míst, kam se nyní v rámci České republiky můžete vydat za lyžovačkou, je možná až nečekaně mnoho. Řada zdejších skiareálů je aktuálně v provozu celá, jinde si bez problémů zajezdíte na většině tamních sjezdovek.

Krkonoše

Skiareál Černá hora/Jánské Lázně hlásí, že ke středě 29. ledna je v provozu šest z osmi vleků, pojízdný pás, obě sedačkové lanovky i kabinkový Černohorský Express. Sjízdná je i většina zdejších tratí včetně Protěže, Hofmanek či sjezdovky Pod kabinou. Výška sněhu se pohybuje mezi 40 až 65 centimetry a díky teplotám lehce pod bodem mrazu je možné zasněžovat více než 12,5 kilometru pist. A na své si tu přijdou i milovníci běžek, kteří mají aktuálně k dispozici na 33 tratí z celkových pětapadesáti.

V nedaleké Peci pod Sněžkou se dá jezdit na 11,1 kilometru sjezdovek. Využít přitom můžete osm vleků z 11, dva pojízdné pásy a obě sedačkové lanovky. Skiareál je otevřen od půl deváté ráno do čtyř odpoledne a také v rámci večerního lyžování od šesti do devíti. Co se týče běžkařských tratí, dá se jezdit na všech dvanácti.

Pakliže pro své zimní radovánky zvolíte raději Malou Úpu, také nebudete příliš litovat. Až na dvě výjimky se dá jezdit na všech místních sjezdovkách, teploty se nacházejí lehce pod bodem mrazu a výška sněhové pokrývky dosahuje 30 centimetrů.

Ve Špindlerově Mlýně je situace o něco horší, přesto stále relativně dobrá. Sněhu je zde sice o celých pět až deset centimetrů víc, lyžuje se ovšem jen na 14 pistách z 20. Aktuálně si tak nezajezdíte například na černé závodní sjezdovce ani na Vodovodní cestě, která je součástí Horních Míseček. Všechny hlavní vleky a lanovky jsou nicméně v provozu.

Orlické hory

Pokud byste se vydali do Říček v Orlických horách, budete nejspíš mile překvapeni. K datu 29. ledna je totiž areál veřejnosti s výjimkou minisnowparku otevřen v celé své kráse. Navíc až do čtvrtka 30.1. se jezdí za ceny vedlejší sezóny. Výška sněhu se pohybuje od 30 do 80 centimetrů a běžecké tratě jsou upraveny od Homole až po Panské pole.

V Deštném v Orlických horách jsou v provozu sice jen čtyři ze šesti tamních vleků a lanovek, přesto jsou podmínky podle webových stránek skiareálu „parádní“. Vlekaři navíc slibují, že v dohledné době postupně rozšíří do plné velikosti i oblíbenou sjezdovku Marta a o nadcházejícím víkendu zprovozní místní snowpark.

Kralický Sněžník

Stejná situace jako v Říčkách panuje i na Dolní Moravě. I zde jsou pro návštěvníky v provozu všechny vleky, lanovky a sjezdovky. Středisko aktuálně hlásí 40 až 100 centimetrů sněhu. Koho by lyžování na místních kopcích příliš nelákalo, může navíc vyzkoušet například Mamutí horskou dráhu nebo Stezku v oblacích. Obě atrakce jsou v provozu denně od desíti až do 16:30, respektive 15:30.

Jeseníky

Červenohorské sedlo hlásí velmi dobré podmínky pro lyžování, nový přírodní sníh a také většinu otevřených sjezdovek na Severním svahu. Lanovky jezdí od půl deváté ráno do čtyř odpoledne, pokladny jsou lyžařům k dispozici dokonce již od osmi a zavírají až o půl páté.

Ve Skiaréně Karlov mají na sjezdovkách 60 centimetrů technického prašanu, lyžují tu přes den i večer a v provozu je celkem pět lanovek. Pakliže sem navíc zavítáte o nadcházejícím pátku 31. ledna, budou mít všechny vaše děti mladší 15 let lyžování zcela zdarma.

Beskydy

Poměrně široká škála možností, jak ukojit své lyžařské choutky, se vám naskytne, pokud se vydáte na samý východ České republiky do areálu Ski Bílá. K dispozici totiž budete mít všech osm tamních sjezdovek. Jediné místo, kam vás v současné chvíli nepustí, je snowpark. V provozu jsou též všechny vleky, lanovky a pojízdné pásy. Kdo zde naopak zapláče, jsou běžkaři. Aktuálně totiž není sjízdná ani jedna z pěti tratí. Jedinou výjimku tvoří 2. Modrá trasa, která je částečně využitelná v úseku vedoucím přes Kozí hřbety na Mezivodí.

Šumava

Na Špičáku v Železné rudě si můžete zalyžovat na šesti sjezdovkách ze třinácti. V provozu je taktéž pět z osmi zdejších vleků a lanovek, přičemž svahy jsou pokryty zhruba 30 centimetry sněhu. Oželet každopádně musíte černou Šanci a také modrou Turistickou.

Krušné hory

Na Klínovci má aktuální situace k optimálnímu stavu relativně daleko. Otevřených sjezdovek je méně než polovina, konkrétně pak 14 z 32, a také většina vleků zůstává mimo provoz. Pokrývku tvoří 40 až 80 centimetrů technického sněhu, turnikety se spouštějí každý den v 8:30 a vypínají se ve čtyři odpoledne. Ve středu, v pátek a v sobotu navíc na sjezdovce Pod Zámečkem probíhá večerní lyžování, a to od čtyř do devíti.

Jizerské hory

Poměrně dost sjezdovek mají otevřených na Tanvaldském špičáku. Konkrétně sedm z desíti. Také většina vleků a lanovek je návštěvníkům plně k dispozici. A co se týče výšky sněhové pokrývky, ta se pohybuje v rozmezí 40 až 60 centimetrů.

Více než polovina sjezdových tratí je rovněž sjízdná v nedalekých Hraběticích, respektive ve skiareálu Severák. Lyžaři mají k dispozici 2,1 z celkových 4,2 kilometru pist, na kterých leží cca 40 centimetrů technického sněhu.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 10 | Průměrné hodnocení: 3.20

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Jak naučit dítě na snowboardu? Zásadní je dobře padat a ovládat snowboardový slang

Zajímá vás, kdy je správný čas začít vaši ratolest učit na snowboardu? Váháte, jestli dát své dítě už od začátku do lyžařské školy, nebo ho vzít na svah nejprve s vámi? Začátky jsou ve...

celý článek

Zajímá vás, kdy je správný čas začít vaši ratolest učit na snowboardu?...

celý článek
Naplno tu jezdí jen bezmozci a vítězství je cennější než olympijské zlato. Slavný Hahnenkamm již po osmdesáté

Kdo zde vyhraje, stane se „nesmrtelným“, kdo se nechá některou z jeho nástrah nachytat, může rázem skončit na nemocničním lůžku. Každoročně jej chodí obdivovat i samotný terminátor Arnold...

celý článek

Kdo zde vyhraje, stane se „nesmrtelným“, kdo se nechá některou z jeho nástrah...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no