Rozšířené

Jak se chovat, když se utrhne sněhová lavina?

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Celý týden byly naším tématem laviny. Dnešním článkem tuto sérii ukončíme. Doufáme, že tyto rady nebudete muset nikdy využít. Ale jelikož štěstí přeje připraveným, čtěte pozorně. Když už se totiž lavina utrhne, není čas na přemýšlení.

Během toho týdne jste měli možnost zjistit: Jak laviny vznikají? Co ovlivňuje utrhnutí laviny? Jaká je pravděpodobnost, že lavinu přežijete či jaké vybavení potřebujete, když se chcete vydávát do hor.

Na začátek musíme říct, že pokud se chcete skiakpinismu a výletům do zasněžených hor věnovat, je potřeba absolvovat lavinový kurz. Občas vás však může zastihnout lavina tam, kde byste jí ani nečekali. Jako například 4 české turisty na počátku roku 2017 v Rakousku. Alespoň základní informace se vám tedy jistě budou hodit.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Jak jsme již řekli, aby člověk alespoň tušil, co v lavině dělat pro sebezáchranu a záchranu zasaženým, by měl vyrazit minimálně na lavinový kurz, který vedou ti nejlepší odborníci. Ale ani po absolvování těchto kurzů, nemůže člověk vědět všechno a nadále chovat k horám pokoru. Na těchto kurzech se člověk dozví o tom, jak vznikají laviny, jaké jsou vrstvy sněhu, které povětrnostní podmínky patří k těm bezpečnějším, které naopak nevěstí nic dobrého. Vyzkouší si (nechceme psát naučí se – jeden týden je málo) vyhledávání i třeba to jaké to je být pod sněhem.

A i když budeme mít teorii toho, jak se chovat při zasažení lavinou zmáknutou na výbornou, bohužel to neznamená, že lavinu přežijeme. Všechny rady vycházejí ze statistik toho, co byli přeživší zavalení schopni udělat. K přežití laviny potřebujeme sakra štěstí, okamžitou pomoc nezasažených kamarádů a vzduchovou kapsu.

Lavinám předchází už samotné chování ve volném terénu. Tedy např. nezastavovat se na kritických místech, nemít nandaná poutka hůlek, rozepnuté hrudní klipsny u batohů (nejedná-li se o batoh s airbagem) apod. O důvodech, proč je toto nebezpečné jsme psali v minulém článku.

Zastavení během freeridu může spustit lavinu. Na vlastní kůži to zažil tento kanadský snowboardista:

Dodržování všech pravidel však stále neznamená, že se lavina neuvolní. Z videa nemůžeme posoudit, jaký lavinový stupeň byl vyhlášen a jaké bylo riziko. Avšak musíme říct, že měl tento lyžař opravdu velké štěstí.

Když člověk spatří, že se na něj řítí lavina, měl by se snažit na lyžích ujet z dráhy laviny. Případně aktivovat airbag.

Říká se, že by měl člověk v lavině plavat a snažit se odplavat z hlavního proudu laviny. Ovšem zda to opravu pomůže, je stále diskutabilní. Jakmile člověk cítí, že se lavina zastavuje, by si měl člověk vložit ruku před pusu, snažit se vytvořit vzduchovou kapsu, stočit se do klubíčka. Po zastavení by se měl člověk snažit si vyčistit nos a pusu od sněhu s nažit se vytvořit vzduchovou kapsu. Nijak se zbytečně dál nevyčerpávat a nepřestávat věřit.

Možná jste slyšeli, že po zavalení lavinou si máte plivnout, abyste zjistili, kde je nahoře a kde dole. A poté začít hrabat.

A jak to tedy je? Když toho bude člověk schopný, může plivat a hrabat, jak chce. Ti, kteří ale lavinu přežili, vám poví, že to je jako když by je zalili betonem a moc pohybu nebyli schopní.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Laviny padají. To je fakt, se kterým nelze nic moc dělat. Když se freerider, skialpinista či horolezec vydá do volného zasněženého terénu, může mít spousta vědomostí, být sebeobezřetnější, mít nejlepší vybavení a stejně zavalení lavinou nemusí přežít. Každý to máme napsáno tam někde nahoře, co s námi bude a nám nezbývá než si naplno užívat každého dne.

Zdroj: http://alpy4000.cz/soubory/zachrana.pdf

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 11 | Průměrné hodnocení: 3.73

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

Jak vypadalo lyžování před více jak 2 000 lety?

Lyže a lyžování tu bylo odjakživa … nebo .. ne? V podstatě ano. Jen jejich účelné využití se lehce lišilo. Původně jej člověk používal za účelem lovu a až časem zjistil, že to je vlastně...

celý článek

Lyže a lyžování tu bylo odjakživa … nebo .. ne? V podstatě ano. Jen jejich...

celý článek
Věci, za které zaplatíte spoustu peněz, ale doufáte, že je nebudete muset použít

Každý jsme svého štěstí strůjcem. Částečně. Občas přírodě neporučíme. Laviny jsou naprosto přirozeným fyzikálním jevem. Všichni freerideři, skialpinisti, horolezci a podobní dobrodruzi by...

celý článek

Každý jsme svého štěstí strůjcem. Částečně. Občas přírodě neporučíme....

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no