Rozšířené

Jak vypadalo lyžování před více jak 2 000 lety?

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Lyže a lyžování tu bylo odjakživa … nebo .. ne? V podstatě ano. Jen jejich účelné využití se lehce lišilo. Původně jej člověk používal za účelem lovu a až časem zjistil, že to je vlastně zábava. V historii lyžování můžeme rozdělit na dvě části. Předsportovní a sportovní období.

Úplně první záznamy, že člověk lyžoval odpradávna, jsou známy z 2 500 let před naším letopočtem. Důkazem je skalní kresba lyžaře z ostrova Rodoy v Norsku zhotovená cca 2 500 let př. n. l.

Zdroj fotografie: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0449/8573/files/Norway_grande.jpg?2811
Zdroj fotografie: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0449/8573/files/Norway_grande.jpg?2811
Zdroj: Shopify

Člověk ve střední Asii v Altajských horách a v severní Evropě na území dnešní Skandinávie se ovšem po sněhu potřeboval pohybovat i ve střední době kamenné, tj. 8 až 4 tisíce let př. n. l. Vymyslel si tedy sněžnice. Mohl tak pořádat výpravy na lov a zajistit si tak potravu a ošacení. Sněžnice časem postupně zdokonaloval. Zdokonalil je postupem času tak, že přišel na lyže. Chůze na sněžnicích se tak proměnila ve skluz na lyžích. Ve středověku se člověk zjistil, že kromě účelného využití lze lyže používat i pro zábavu a dalším účelům. V 17. století se lyžemi vyzbrojila i norská armáda. Nejednalo se však o lyže, jaké známe dnes. Do roku 1860 používala jen jedna hůl, dlouhá 170 cm, která sloužila k odrazu, brzdění, k udržení rovnováhy při sjezdu, ale i jako kopí nebo opora při střelbě z kuše. Vázání boty k lyži bylo řemenem.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

V 19. století změnilo využití lyží. Začala jejich sportovní éra. Za kolébku lyžování je považována Norská oblast Telemarken. Zde, ve městě Tromso, se 2.dubna 1843 odehrály první lyžařské závody. Vítězem tohoto klání byl Laponec, jež potřeboval ke zdolání 5 km 29 minut. Používal již dvou holí, což můžeme považovat za znak sportovního využití lyží.

Počátek organizovaného lyžování v Norsku je svázán s rokem 1861, kdy došlo k založení Sportovního svazu pro povznesení sportu. Dalším významným mezníkem v dějinách lyžování se stal rok 1877. V Kristiánii (dnešním Oslu) byl založen lyžařský klub – Christiania Ski Club, první svého druhu na světě. O tři roky později byla tamtéž založena lyžařská škola. Podnětem k jejímu založení byla perfektní technika ovládání lyží Sondre Nordheima, otce telemarku a bratři Hemmestveiové.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Neměli bychom opomenout ani F. Nansena, slavného norského přírodovědce, polárního badatele, diplomata, držitele Nobelovy ceny, jež v roce 1888 podnikl expedici napříč Grónskem na lyžích. První lyžařskou soutěžní disciplínou byl přirozeně běh na lyžích. Z něho se vyvinuly ostatní lyžařské disciplíny.

Až do konce 19. století byly samozřejmostí závody ve skoku a v běhu na lyžích - dnes označované jako severská kombinace. Teprve až v roce 1900 se běžel na Holmenkollenu první samostatný závod v běhu na lyžích na 30 kilometrů a do roku 1924 (1. ZOH Chamonix) se závody v Holmenkollen považovaly za neoficiální mistrovství světa.

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Francie dostala právo uspořádat v roce 1924 v Chamonix Týden zimních sportů. Stalo se tak pod záštitou Mezinárodního Olympijského Výboru. Týden zimních sportů v Chamonix skončil obrovským úspěchem, proběhl ale ještě bez statutu zimních olympijských her (ZOH). Tyto hry byly pak zpětně uznány za akci olympijskou a tudíž za první ZOH.

O tom, jak to bylo s historií lyžování u nás si povíme příště.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 14 | Průměrné hodnocení: 4.64

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 4


Dále čtěte:

Střípky a věhlasná jména z historie lyžování v Čechách a na Moravě

Lyžování u nás je oblíbenou zimní aktivitou. Pokud znáte film Krakonoš a lyžníci, máte věrnou představu o tom, jak to asi kdysi mohlo vypadat. Spousta sněhu, dřevěné dlouhé lyže s jednou tyčí a...

celý článek

Lyžování u nás je oblíbenou zimní aktivitou. Pokud znáte film Krakonoš a...

celý článek
Jak se chovat, když se utrhne sněhová lavina?

Celý týden byly naším tématem laviny. Dnešním článkem tuto sérii ukončíme. Doufáme, že tyto rady nebudete muset nikdy využít. Ale jelikož štěstí přeje připraveným, čtěte pozorně. Když už se...

celý článek

Celý týden byly naším tématem laviny. Dnešním článkem tuto sérii ukončíme....

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no