Rozšířené

Jak připravit lyže, snowboard a běžky na zimní sezónu?

Zdroj: Pixabay

Zimní sezóna se nezadržitelně blíží a čas lyží a snowboardů už pomalu klepe na dveře. V některých zahraničních střediscích se už lyžuje a venkovní teploty nám dávají jasně najevo, že zima se blíží. Jste ale pořádně připraveni? A nejen vy, ale hlavně vaše lyžařské vybavení?

Ano, říkáte si, že máte ještě čas. Je přeci teprve září. Je to stejné jako se zimnémi pneumatiky či podáním daňového přiznání. Kdo to nechá na posledních chvíli, čeká dlouhé fronty a v tomto případě si i zaplatí více. Tak neváhejte a vyražte do servisu. Vždyť už u nás na horách i sněžilo!

Sjezdové lyže a snowboardy

O sjezdovky a prkna je nutné pečovat jak po zimě, tak i před sezonou. Pokud jste po loňské sezoně nechtěli nic zanedbat, pravděpodobně jste si nechali „uzavřít“ skluznice v servisu, tak, že vám do nich zažehlili vosk. Tím je zajištěno, že skluznice nevysychá. Nyní vám v servisu vosk stáhnou a následně rozleští.

Pokud jste skluznice po loňské zimě nenechali ošetřit, nezoufejte. Nechte si skluznice navoskovat teď a chybu napravte příští rok. Rozhodně byste ale neměli voskování vynechat. Riskujete tím, že se budou vaše sjezdovky chovat na sněhu hůře, budou méně ovladatelné a navíc zkracujete jejich životnost.

Zároveň si rozhodně nechte v servisu obrousit hrany. S nimi se vám bude mnohem snadněji najíždět do oblouků, budete je dělat přesně a zkrátka požitek z jízdy bude úplně jiný.

Někdy se lyžaři a snowboarďáci raději o své vybavení starají sami a do servisu je nedávají. Pokud patříte do této skupiny, rozhodně se vám následující řádky budou hodit.

Rady pro samoúdržbu lyží a snowboardů:

• Po zimě nejprve očistěte skluznice smývacím roztokem a zbavte všech nečistot i starého vosku. Poté vezměte základový vosk a napusťte jej. Vůbec neroztírejte a nechte „proniknout“ do skluznice. Tím zajistíte ochranu na celý rok.

• Před sezonou kupte vhodný vosk a voskujte. Pokud budete vosk zažehlovat, teplota žehličky by měla být 120 – 140 stupňů Celsia. Při vyšší teplotě už by mohlo dojít k poškození skluznice

Domácí voskování rozhodně nevydrží celou sezonu. Odborníci se shodují, že základový vosk vydrží na skluznici pouze asi 5 dní lyžování

• Pokud se chystáte lyžovat na umělém sněhu, zvolte raději tvrdší vosk. Jakmile ale zima pořádně udeří, sněhy se promíchají a vy už můžete používat zase klasický.

Běžky

Pokud jste fanoušek běžeckého lyžování, asi víte, že i o běžky je třeba se důkladně postarat a v tomto případě lyžaři častěji volí úpravu doma před specializovaným obchodem.

Tipy pro přípravu běžeckých lyží:

• Nejprve zjistěte, zda máte běžky už naparafínované. Zkušení lyžaři to dělají často po zimě, jako letní ochranu. Pokud ne, parafínujte. Je to jedna z nejdůležitějších částí přípravy a když si nejste úplně jisti, není na škodu se zeptat ve specializovaných obchodech, kde vám rádi poradí

• Po parafínování skluznice se stahuje akrylátovou stěrkou vždy ve směru skluzu. Tak je nepoškrábeme. Na žlábky použijeme speciální škrabku.

• Poté skluznici vykartáčujte. Je vhodné si pořídit speciální kartáč. Postupujte opět po směru skluzu. Ideálně připravenou skluznici poznáte tak, že se bude lesknout a nenajdete na ní stopy parafínu.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 17 | Průměrné hodnocení: 1.88

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 1


Dále čtěte:

10 nejdelších sjezdovek v Evropě

Při sjíždění z vrcholu dolů, má většina asi podobné přání - ať to hned tak neskončí. Lyžařské tratě, které by svou délkou překonávaly hranice deseti kilometrů a více, v České republice...

celý článek

Při sjíždění z vrcholu dolů, má většina asi podobné přání - ať to hned...

celý článek
Představujeme lyžařskou oblast Ski Amadé, která se pyšní 760 km sjezdovek!

Už jste navštívili Ski amadé? Jaký na vás udělalo dojem? Na nás ohromný. Vybrali jsme pár středisek, o kterých si myslíme, ze stojí za zmínku. Lyžarská oblast Ski amadé se nachází približně 50 km...

celý článek

Už jste navštívili Ski amadé? Jaký na vás udělalo dojem? Na nás ohromný....

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no