Rozšířené

10 nejdelších sjezdovek v Evropě

Zdroj: Pixabay

Při sjíždění z vrcholu dolů, má většina asi podobné přání - ať to hned tak neskončí. Lyžařské tratě, které by svou délkou překonávaly hranice deseti kilometrů a více, v České republice rozhodně nenajdeme. Jsme rádi, když zde nalezneme střediska, která mají 10 km. Pokud se však vydáme o kousek dál, výběr tras nad 10 km je již solidní a rozhodně nemusíme opouštět Evropu.

Někdo upřednostňuje pohodové sjezdy, jiný zas vyhledává pořádný adrenalin. Někomu stačí trasa krátká, jiný ji naopak potřebuje co nejdelší. Možná nejen ty poslední zmiňované potěší článek, ve kterém najdete desítku těch nejdelších sjezdů v Evropě.

1. ITÁLIE - Valle d'Aosta

Nejdelší trať ze všech naleznete v lyžařském středisku Breuil-Cervinia v Itálii. Sjezd dlouhý 22 km začíná na Malém Matterhornu (3 880 m.) a svezete se až do údolí Valtournenche. Obtížnost trati se uvádí střední.

2. FRANCIE - Chamónix

Na úpatí masivu Mont Blanc se nachází stejnojmenný ski areál Chamonix Mont-Blanc. Trasa, která má délku 20 km, začíná na vrcholu Aiguille du Midi (3 840 m.) a volným terénem přes ledovcové údolí se dá dojet až do Vallée Blanche.

3. ŠVÝCARSKO - Zermatt

Oblíbený ski areál Zermatt nabízí středně obtížný sjezd dlouhý 17 km. Start je z Malého Matterhornu (3 880 m.) a cíl přímo v Zermattu.

4. ŠVÝCARSKO - Bernese Oberland

Ve švýcarském oblasti Bernese Oberland se nachází lyžařské středisko Mürren - Schilthorn se svou náročnou sjezdovkou. Tato černě značená sjezdovka z vrcholu Piz Gloria (2 970 m.) je pouze pro zkušené. Její délka je 16 km.

5. FRANCIE - Isere

Další sjezdovkou, která se právem řadí mezi nejdelší, je 16 km dlouhá trať začínající v nadmořské výšce 3 200 metrů. Naleznete ji v regionu Auvergne Rhône-Alpes, kde se nachází ski areál Les Deux Alpes. Sjezdovka z vrcholu ledovce končí ve vesničce La Grave.

6. FRANCIE - Grandes Rousses

V Savojských Alpách se rozprostírá pohoří Grandes Rousses, zde najdete vyhlášené lyžařské středisko Alpe d'Huez, kde je černě značená, 16 km dlouhá sjezdovka. Její začátek je na vrcholu Pic Blanc (3 300 m.)

7. FRANCIE - Vanoise

Ski areál La Plagneleží v pohoří Vanoise. Je zde 15 km dlouhý sjezd začínající na vrchu ledovce Bellecote (3 250 m.) a končící v Montchavinu. Na trase se střídají snažší i obtížnější úseky.

8. ŠVÝCARSKO - Valais

Středisko Les Diablerets nabízí 14 km dlouhou trať Combe d’Audon. Její začátek je na vrcholu Scex Rouge ( 2 970 m.), trasa vede z ledovce až do údolí. Nástup sjezdu je značen černě, později jde o náročnost střední.

9. FRANCIE - Haute Savoie

Ski areál Flaine budete hledat v regionu Haute-Savoie nedaleko Ženevy. Přímo z Flaine (2 500 m.) vede sjezdovka do Sixt Fer-à-Cheval. Její délka je 14 km a náročnost snadná, jde o pohodový sjezd.

10. ŠVÝCARSKO - Jungfrau

Nakonec se mezi nejlepší desítku musí vejít i 13 km dlouhá, nenáročná sjezdovka, vedoucí z Lauberhornu (2 315 m.) do Grindelwaldu. Lyžařské středisko Wengen - Männlichen najdeme v Bernských Alpách, kde se rozprostírá známý masiv Jungfrau.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 7 | Průměrné hodnocení: 4.43

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 2


Dále čtěte:

Kdy vyrazit na zimní dovolenou? Podívejte se na přehled svátků a prázdnin pro zimní sezónu 2017/2018

Září je skoro za námi a pro většinu sportovních nadšenců to znamená, že postupně začínáme plánovat lyžařské výlety a dovolené. Aby si lyžování užily i děti, aniž by zameškaly školu nebo...

celý článek

Září je skoro za námi a pro většinu sportovních nadšenců to znamená, že...

celý článek
Jak připravit lyže, snowboard a běžky na zimní sezónu?

Zimní sezóna se nezadržitelně blíží a čas lyží a snowboardů už pomalu klepe na dveře. V některých zahraničních střediscích se už lyžuje a venkovní teploty nám dávají jasně najevo, že zima se...

celý článek

Zimní sezóna se nezadržitelně blíží a čas lyží a snowboardů už pomalu klepe...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no