Rozšířené

Jáke je být instruktorem lyžování a snowboardingu v zahraničí

Zdroj: Snímek použit na základě licence Shutterstock.com

Pracovní den začít jízdou v právě nasněženém prašanu, pak si dát rychlé kafe a celý den strávit lyžováním či na snowboardu učením všech, co se chtějí něco nového naučit? Jo! Je to super!

Od posledního ročníku na gymplu jsem každou zimu její část trávila na horách jako instruktorka lyžovaní. Už bych si to ani jinak neuměla představit. Po vysoké škole, jsem vyhodnotila, že mám konečně čas zkusit něco, co jsem si vždy přála. Učit lyžování a snowboard v Rakousku. Sluníčko, atmosféra a zasněžené vrcholky mě při návštěvě Alp držely dobrou náladu.

Vzdělání

Ano, prošla jsem si různými vzdělávacími kurzy se zaměřením na lyžařskou, snowboadovou či běžkařskou výuku komerčních i státních škol. Učili jsme se na kopci, večer dělali videorozbory chyb a zlepšení, poslouchali přednášky a museli k licenci prokázat určité dovednosti a kompetence. Za všechny kurzy jsem nesmírně ráda. Daly mi nový rozhled, náměty na přemýšlení, snad jsem se na nich i něco naučila a zážitky. Naši trenéři, instruktoři, učitelé pro mě vždy byli velkou inspirací.

Jazyk

Angličtina je dnes u mladého člověka samozřejmostí. Bez Němčiny se však v Rakousku neobejdete. Ačkoliv třeba umíte bravurně plynně německy, můžete narazit na problém s Rakouským dialektem. Když ale naznačíte, že bez hoch deutsch to nepůjde, pochopí a dorozumíte se. Je jen otázkou času, než se vám nářečí dostane do uší a budete rozumět i němu. Na horách je velká část zahraničních klientů z Holandska i dalších zemí. Třetinu výuky mívám v angličtině, třetinu v němčině a třetinu v češtině.

Klasický den

Jak může vypadat i váš pracovní normální den? Do práce na půl 9 až 9 hodinu. Postavit dětské hřiště, následuje krátké povídání o rozpisu klientů. Když zbyde chvilka, můžete si sjet ranní upravenou sjezdovku. Většinou patří jenom vám. A pak už do práce. Většinou se učí dopolední a odpolední dvouhodinové bloky. Obědovou pauzu můžete strávit odpočinkem či lyžováním.

Klientela

Návštěvníci lyžařské školy jsou různí. Učíme děti, dospělé, začátečníky, pokročilé, privátní i skupinovou výuku. Národnosti různé. Vloni o Vánocích jsem měla na starost Taiwance a vzpomínám na výuku malé Maďarky, která byla opravdu náročná. Ve skupince máme vždy max 8 dětí, které se nám v průběhu týdne mohou měnit v závislosti zlepšení jejich dovedností. Též učíme lyže i snowboard.

Volný čas

Většinou míváme volné soboty, kdy se turnusy na hotelech mění a klientů je mimimum. Občas se stane, že ke konci týdne máme volné odpoledne. V ten moment musí být člověk na volný čas připraven. Okolí nám nabízí různé možnosti. Když jsou dobré sněhové podmínky, jdeme na běžky či skialpy. Když by to se sněhem mohlo být lepší jdeme se proběhnout, do sauny, na lezeckou stěnu nebo spíme. Obzvlášť ráda mám, když jedu z práce na běžkách. Svítí mi k tomu západ sluníčka nebo měsíc. Jsem tam sama, poslouchám muziku a dýchám ledový vzduch.

Večírky

Lhala bych, kdybych tvrdila, že to na horách nemáme. Instruktoři jsou mladí a společenští lidé. Sem tam to pivo nebo ´šnaps´ přiletí a po dni na kopci chutná tak nějak o něco lépe. Ale není to často. Nemohla bych se pak věnovat sportovním aktivitám, které mě dobíjí. A nemám ráda den po večírku. Nemám tolik energie kolik normálně a necítím se dobře. Když si k tomu přičtu, že bych do dětí měla vložit i ten trošek, co mi ten den zbývá, děkuji, raději opatrně. Ale občas se to tak stane, většinou ve čtvrtek či pátek, kdy na druhý den nemáme žádnou práci. Pravidelně to však taky nelze, byla by to škoda volného dne.

Finance

Instruktor na horách může být placen od hodiny nebo paušálně. Moje výplata odpovídá té, kterou bych měla u nás v ČR jako magistra po 5 letech praxe. Nicméně, jsme placeni stejně, jako tamní prodavačky či lázeňské. Ovšem vše je o kontextu. Přičítám k tomu obrovské benefity ve formě volného času, aktivní práci mimo kancelář, zlepšuji si jazyk, dovídám se nové a nové věci a především dělám práci, která mě baví.

Zápory

Vše má své pro a proti. Já tvrdím, že vždy záleží na úhlu pohledu. Je faktem, že mě mrzí jedna věc. Tou je, že se více než 3 měsíce nevidím s rodinou a kamarády. Sezona nám začíná kolem 17. Prosince. Takže v době, kdy mají všichni volno a tráví Vánoce v kruhu rodinném, je pro nás 24. prosince běžným pracovním dnem.

Je to fyzicky náročné. Občas nás bolí takříkajíc celý člověk a chytají křeče. Každý den na lyžích si náš organismus žádá své. Už jen proto dbám na správnou a výživnou stravu, regeneraci a strečink. Pomáhá.
Je to krásná práce, která mě baví a naplňuje. Každý máme své priority. Pro mě je v práci důležité, zda to co dělám, má smysl, pracovní prostředí a psychická pohoda.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 20 | Průměrné hodnocení: 4.55

Nejlepší: 5 | Nejhorší: 2


Dále čtěte:

Ski areál Troják rozšířil sněžnou pěchotu o nová děla. Co dalšího ski areál na novou sezónu chystá?

Nedalko Vsetína se nachází lyžařské středisko Troják, které je oblíbené především pro rodiny s dětmi. Tento areál nabízí 1,5 km sjezdovek. Naleznete zde začátečnickou širokou modrou sjezdovku i...

celý článek

Nedalko Vsetína se nachází lyžařské středisko Troják, které je oblíbené...

celý článek
Jediný skiresort v Severní Koreji. Vlídné gesto Kim Čong-una nebo propaganda režimu?

Ač se to může zdát neuvěřitelné, lyžování si mohou užívat lidé i v tak přísně režimem svázané zemi jako je Severní Korea. Zhruba 4 hodiny jízdy od hlavního města Pchojngjangu byl v roce 2014...

celý článek

Ač se to může zdát neuvěřitelné, lyžování si mohou užívat lidé i v tak...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no