Rozšířené

Jarní prázdniny příští týden skončí. Kde všude se v Česku ještě lyžuje?

Kam v Česku aktuálně na lyže?
Kam v Česku aktuálně na lyže?
Zdroj: Facebook/SkiResort Černá hora - Pec

Letošní velmi teplá a na sníh chudá zima provozovatelům tuzemských areálů příliš nepřála. Stále však není všem dnům konec, tím spíš, když o nadcházejícím víkendu má několik dalších centimetrů opět připadnout.

Krkonoše

Dobré podmínky pro lyžování hlásí SkiResort Černá hora – Pec. Na místních svazích nedaleko Jánských Lázní leží podle aktuálních informací okolo tři čtvrtě metru sněhu a teploty se pohybují na hranici dvou stupňů Celsia. V provozu je sedm z devíti vleků a všechny tři lanovky. Lyžaři mají k dispozici 15,7 z 17,5 kilometrů sjezdovek, na své si ale přijdou rovněž vyznavači běžek, kteří se mohou projet hned po 49 z celkových 55 zdejších tratí. V provozu je též sáňkařská dráha a večerní lyžování na Protěži.

V nedaleké Peci pod Sněžkou jsou na tom dokonce ještě o něco líp. Jezdí tu jak všechny vleky, tak lanovky, upraveno je všech 14,1 kilometru sjezdovek i 12 z 12 běžeckých tratí. I zde evidují 75 centimetrů sněhu, přičemž během soboty by mělo pár dalších čísel připadnout. Koho by lákalo spíše večerní lyžování, může se vydat na sjezdovku Javor, a to každý den od 18 do 21 hodin.

Dalším místem, kde si v těchto dnech v Krkonoších spolehlivě zajezdíte, je Skiareál Špindlerův Mlýn. Sněhu tu mají sice o něco míň – konkrétně v rozmezí 10 až 60 centimetrů, otevřeno je však hned 17 sjezdovek z 20 a celkem 12 vleků a lanovek. Z důvodů konání závodů bude po celý víkend pro veřejnost nicméně uzavřena černá trať na Medvědíně.

Orlické hory

Komu by se nechtělo do Krkonoš, může zavítat do sousedních Orlických hor. V Říčkách se lyžuje na všech čtyřech zdejších pistách, neboť tu leží od 40 do 80 centimetrů technického sněhu. Počasí na víkend slibuje teploty v rozmezí dvou až pěti stupňů, v neděli by pak nad místním skiareálem dokonce mohlo vysvitnout i slunce. Minisnowpark sice zůstává zavřený, lyžařská škola ale funguje.

To v Deštném v Orlických horách je situace o poznání odlišnější. Sněhu je tu sice bezmála půl metru, jenže v provozu jsou podle aktuálních informací jen dva vleky ze šesti. Co se týče sjezdovek, zalyžovat si můžete na sedmi tratích z deseti a omezené je také „večerko“, které v těchto dnech probíhá pouze v areálu Marta II.

Kralický Sněžník

Co se týče Dolní Moravy, situace je, zdá se, pro lyžaře příznivá. Osm z osmi lanovek a vleků je otevřených, na svazích leží od 35 do 65 centimetrů zmrzlého sněhu a teploty během nadcházejícího víkendu se budou pohybovat lehce nad nulou. Předpověď hlásí zataženo a čerstvý, respektive mírný vítr. Sjezdaři mají k dispozici 8,5 kilometrů sjezdovek, běžkaři na 52 kilometrů tratí. V provozu je zároveň i Mamutí horská dráha a oblíbená Stezka v oblacích (od 10 do 15:30).

Jeseníky

Jaké podmínky v současnosti panují na svazích Jeseníků? Podle oficiálních stránek skiareálu Červenohorské sedlo vynikající. S výjimkou Padáku jsou na severním svahu otevřeny všechny sjezdovky, takže možností užít si skvělou jarní lyžovačku je stále více než dost. Sněhu je od 20 do 60 centimetrů, teplota aktuálně dosahuje příjemný jeden stupeň nad nulou.

Svůj oblíbený sport můžete zkraje března provozovat rovněž ve Skiaréně Karlov, a to jak přes den, tak během večera. Sníh je tu sice podle dostupných informací mokrý, je ho však hned půl metru, díky čemuž může být v provozu hned pětice lanovek.

Beskydy

Z areálu Ski Bílá nacházejícího se v Beskydech u hranic se Slovenskem hlásí 20 až 45 centimetrů sněhu a sedm sjízdných sjezdovek včetně trati vyhrazené pro lyžařskou školu. Co se vleků a lanovek týče, jezdí kompletně vše, co mají místní k dispozici. Kdo však přijde zkrátka, jsou běžkaři. Ani jedna z běžeckých tratí není vzhledem k nedostatečnému množství přírodní sněhové pokrývky otevřena.

Šumava

V jihozápadní části Čech je situace přeci jen o něco komplikovanější. Na Špičáku jsou aktuálně v provozu pouze čtyři vleky z osmi, a ani se sjezdovkami to není nikterak slavné. Otevřeno je jen pět tratí ze 13. A pokud jde o sníh, toho se v těchto místech nachází do 40 centimetrů.

Krušné hory

O něco lépe jsou na tom na krušnohorském Klínovci. Sněhová pokrývka zde dosahuje výšky 50-80 centimetrů, přičemž z části se jedná o sníh technický, z části přírodní. Lyžuje se od devíti ráno do čtyř odpoledne, přičemž zajezdit si můžete hned na 22 pistách z 32. Celkově se pak jedná o 23 kilometrů sjezdovek. A pokud jde o lanovky, v provozu jich je 13, tedy něco málo přes polovinu.

Jizerské hory

Co se týče samého severu Čech, lyžuje se například na Tanvaldském Špičáku. Toto jizerskohorské středisko hlásí aktuálně 60 centimetrů sněhu, 7,8 kilometru použitelných sjezdových tratí a pět ze sedmi lanovek v provozu. S výjimkou středy, čtvrtka a neděle si navíc můžete zajezdit rovněž i večer.

V Bedřichově to v současné době na žádnou extra velkou lyžovačku nevypadá, ale v nedalekých Hraběticích, respektive na Severáku by to přeci jen mohlo být o něco lepší. Zde totiž evidují na půl metru sněhu a přes dva a půl kilometru sjízdných sjezdových tratí. Pro návštěvníky je aktuálně zprovozněno celkem osm vleků z 11.

Jak se Vám článek líbil? Ohodnoťte jej.

Hodnotit článek (1-nejhorší, 5-nejlepší)

Počet hodnocení: 10 | Průměrné hodnocení: 5.00


Dále čtěte:

Co s lyžemi po zimě? Hydratovat skluznici a uložit na suché místo

Voskování skluznice, broušení hran a seřízení vázání. Že si lyže a snowboard před začátkem sezóny zaslouží potřebnou péči, ví už dnes každý milovník zimních sportů. Tušíte ale i to, jak...

celý článek

Voskování skluznice, broušení hran a seřízení vázání. Že si lyže a...

celý článek
5 stylových tipů, jak zůstat na svahu v teple
Komerční sdělení

Na sjezdovkách letos frčí oblečení ve stylu 70. let. Přiléhavé legíny, retro mikiny a lyžařské brýle s duhovým sklem z vás udělají módní ikonu sjezdovky. Jaké kousky vám nesmí chybět a jak...

celý článek

Na sjezdovkách letos frčí oblečení ve stylu 70. let. Přiléhavé legíny, retro...

celý článek

Nejlepší webkamery

NaSvah.cz na instagramu

@nasvah.cz
Partneři: zdroj dat: www.holidayinfo.cz, (c) Sitour CZ www.yr.no